27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERCe nu trebuie sa faci sub nicio forma in Joia Mare! Femeile...

Ce nu trebuie sa faci sub nicio forma in Joia Mare! Femeile trebuie sa tina cont de aceste reguli nescrise

Inrolare trafic.ro

Doar trei zile ne mai despart de una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, iar Joia Mare, care este cunoscuta drept Joia Patimilor, aduce cu ea o serie de superstitii si traditii.

Asadar, conform regulilor transmise din generatie in generatie, in Joia Mare, femeile nu au voie sa doarma. Daca vor face acest lucru, vor fi nepuntiincioase tot anul.

De asemenea, dimineata crestinii merg la biserica dimineata pentru a lua sfanta impartasanie, iar seara asista la Denia celor 12 Evanghelii. Pentru a avea noroc, insa, potrivit traditiei este bine ca oamenii sa poarte haine create din panza alba si cusute cu ata neagra.

Este, de asemenea, bine sa duca la biserica paine, care va fi sfintita, stropita cu vin si impartita crestinilor in noaptea de Inviere. In aceasta zi, la bisericile nu se trag clopotele, ci doar se bate toaca.

De cealalta parte, in aceasta zi sfanta, traditia spune ca in timp ce preotul citeste cele 13 Evanghelii, fetele fac 12 noduri la o sfoara si isi pun cate o dorinta. Acesta va fi dezlegat abia cand dorinta s-a implinit. De asemenea, in Joia Mare se spala picioarelor celor din casa de catre femeile in varsta.

Joia Mare este si ultima zi de pomenire a mortilor din Postul Mare. Se crede ca acum se deschid mormintele si sufletele mortilor vin la casele lor unde vor sta pana in sambata dinainte de Rusalii.

Citeste si:  Cum sa te machiezi natural de Paste. Dureaza doar 5 minute

Ce TREBUIE sa faci in JOIA MARE

De asemenea, Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe. Tot in aceasta zi sfanta se fac fac cele mai importante copturi de Paste: pasca, cozonacii si babele coapte in forme speciale de ceramica.

Cea mai importanta, pasca, se face din faina de grau de cea mai buna calitate, cernuta prin sita deasa, si are, in mod traditional, forma rotunda. De asemenea, tot astazi se rosesc ouale, iar credinciosii se impartasesc, dupa ce s-au spovedit.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: