Proaspetele mame au vesnic in minte o intrebare, mai ales daca bebelusul nu ia in greutate “ca la carte”: oare e bun laptele meu? Nu putine sunt mamele care s-au gandit sa duca la analize laptele matern, pentru a se asigura pe ele, partenerii si restul membrilor familiei ca laptele e suficient de nutritiv pentru copil.
Cuprins
In medie, 100 de mililitri de lapte matern au 75 kcal, insa valoarea energetica poate varia intre 45 si 119 kcal, in functie de mai multi factori. Continutul caloric variaza de la o zi la alta, in functie de perioada din zi, programul mamei si al bebelusului. La fel variaza si continutul de grasimi, media fiind de 4.2 grame la suta de mililitri. La unele alaptari concentratia de grasime poate fi de 1%, la altele de 10%. Cand vine vorba de grasime, conteaza si cat de plin e sanul, continut mai ridicat de grasime fiind in laptele provenit din sanii moi si goi.
Alimentatia mamei
Cercetatorii sustin ca dieta mamei nu afecteaza cantitatea medie de grasimi sau calorii din lapte. Totusi, mama poate schimba tipul de grasimi din laptele matern, prin ceea ce mananca. Cresterea cantitatii unui acid gras se petrece concomitent cu scaderea altuia. De exemplu, un studiu arata ca mamele de culoare din Africa de Sud, care urmeaza dieta traditionala, bazata pe porumb, au mai putini acizi grasi mononesaturati in lapte decat mamele din mediul urban, care consuma mai multe proteine de origine animala si grasimi.
Sanul gol vs. sanul plin
Mitul conform caruia sanii voluminosi si tari produc lapte, iar cei mici si moi nu este fals. Mai mult, gradul de umplere al sanului este cel care controleaza cantitatea de grasime si puterea calorica a laptelui.
Cu cat sanul este mai plin, cu atat este mai redus procentul de grasime. Cu cat sanul este mai gol, cu atat concentratia de grasime e mai mare.
De asemea, atunci cand sanul este plin si voluminos, productia de lapte este lenta, nefiind nevoie de el. Atunci cand sanul este golit, creste productia de lapte.
Compresia sanului
Cantitatea de grasime din lapte poate fi controlata si prin metode “mecanice”. Atunci cand bebelusul nu ia in greutate, e posibil sa nu fie capabil sa isi regleze singur lactatia, iar mama il poate ajuta. Laptele de inceput este mai sarac in nutrienti si grasimi, fiind menit sa potoleasca setea, nu sa hraneasca.
Prin mulgere, hraniri mai frecvente, masaj, compresie, detensionarea inintea hranirii, cantitatea de grasimi poate fi controlata mai usor decat prin dieta mamei.
Cresterea in greutate a bebelusului
Cand vine vorba de greutatea bebelusului, volumul de lapte, cantitatea consumata, este mai importanta decat continutul de grasimi. Acesta este singurul aspect care a putut fi corelat cu cresterea in greutate, la bebelusii alaptati exclusiv. Procentul de grasime variaza foarte mult, insa nu s-a dovedit stiintific ca influenteaza cresterea in greutate sau consumul total de energie.
Degresarea laptelui matern
Aceasta procedura a fost necesara in foarte putine cazuri, atunci cand starea de sanatate a bebelusului a impus-o (de exemplu, chilotorax). Degresarea se poate realiza cu o centrifuga. Nu incercati sa degresati laptele matern, desi vi se spune ca bebelusul este prea gras pentru varsta lui.
Calorii si continutul de grăsime din lapte uman
Media
Marja
Energie
22 kcal/oz
13 – 35 kcal/oz
75 kcal/100 ml
45 – 119 kcal/100 ml
Grasimi
(total lipide)
1,2 g/oz
0,6 – 1,5 g/oz
4,2 g/100 ml
2 – 5 g/100 ml
3 – 5 %
1 – 10 %
Referinte: Hamosh 1991, p. 118 Jelliffe & Jelliffe 1978; Lawrence 1999, p. 108, 305, 738.