27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATE Cat de periculos este zaharul ascuns: aspecte inspaimantatoare pe care trebuie...

Cat de periculos este zaharul ascuns: aspecte inspaimantatoare pe care trebuie sa le stii

Inrolare trafic.ro

Nu degeaba este descris zaharul drept un „ucigas tacut”. Acesta poate dauna sanatatii fara ai, initial, simptome. Iata ce trebuie sa stii despre pericolul la care te supui consumand zahar!

Zaharul natural, dar mai ales artificial il consumam in exces mai toti dintre noi din simplul motiv ca se regaseste in foarte multe produse pe care la mancam zilnic. Iata la ce trebuie sa acorzi mare atentie!

Zaharul din sucuri

Consumul a doar 300 de mililitri de suc pe zi iti creste riscul de a muri din cauza unor afectiuni cardiace cu o treime, potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate JAMA Internal Medicine.

Efectul devastator asupa ficatului al zaharului

Zaharul poate dauna ficatului la fel de mult ca excesul de alcool, se arata intr-o cercetare publicata in Journal of Hepatology Nature. Nici macar fructoza, substanta naturala care se gaseste in fructe, nu este pe atat de buna pentru corp, daramite zaharul rafinat si cel artificial. Problema cu fructoza este ca e modificata de producatori atunci cand este folosita la indulcirea diverselor produse. Astfel, ea devine nociva. Dupa procesare, reziduurile de fructoza raman in ficat dupa consumarea ei si se transforma in grasimi care ingreuneaza ficatul, generand inflamatii si alte probleme hepatice.

E greu sa identifici zaharul ascuns pe etichete

Citeste cu atentie eticheta! Este o recomandare esentiala pentru cei care vor sa fie informati cu privire la produsele consumate. Insa zaharul are peste 60 de denumiri! Chiar si un profesor doctor in chimie ar putea fi indus in eroare caci este aproape imposibil sa cunosti fiecare denumire a fiecarei forme procesate de zahar.

Femeile consuma de trei ori mai mult zahar decat doza zilnica recomandata

Nu ar trebuie sa consumam mai mult de 25 de grame de zahar pe zi, adica sase lingurite. Acestea includ deopotriva zaharul pus in cafea si zaharul ascuns in produsele mancate zilnic. Din pacate, pe cel ascuns in produsele alimentare sau in bauturi este aproape imposibil sa-l estimam. Cercetarile stiintifice arata, insa, ca un om consuma, in medie, 19,5 lingurite de zahar pe zi, echivalentul a 82 de grame, cantitate mult peste cea indicata medical.

 

 

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: