Un segment tot mai important dintre cei care-și construiesc propria casă aleg să o facă pe structură de lemn. Până acum câțiva ani, constructorii români ridicau astfel de case cu precădere în țări din Europa, unde sunt încă foarte apreciați. Informațiile tot mai complete despre avantaje, precum și experiența șantierului și a traiului în astfel de case, împărtășită de proprietari, au dus la creșterea cererii și a determinat mulți dintre constructori să-și îndrepte atenția și spre piața din România care acum este în creștere susținută. Care sunt avantajele caselor pe structură de lemn, aflați în cele ce urmează.
Cuprins
Prefabricarea și lipsa materialelor umede scurtează timpul de construcție
Timpul mai scurt de construcție este cel mai menționat avantaj. Șantierul este un factor de stres, astfel că un timp de șantier cât mai scurt este visul fiecărui proprietar. Spre deosebire de modul cum se construia cu lemn în trecut, acum există tehnologii moderne. Este vorba despre case construite din lemn prefabricate, adică pereții și planșeele sunt făcută în fabrică, fiind apoi montate pe șantier.
Prefabricarea are avantajul lucrului într-un mediu controlat, departe de capriciile vremii, ceea ce scurtează timpul și crește calitatea. Un alt avantaj este folosirea echipamentelor performante capabile de prelucrări foarte precise și astfel montajul în șantier se face repede și rezultă case bine închegate și rezistente. Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul de șantier devine mai scurt.
La timpul scurt de șantier contribuie și lipsa materialelor umede (ciment, beton, mortar) care au nevoie de timp pentru întărire și uscare. Lemnul este gata uscat, iar după montarea pereților se poate trece imediat la finisaje.
Avantajele folosirii lemnului pentru structura casei
Lemnul este un material sustenabil, regenerabil și recuperabil. Nu sunt însă singurele lui calități. Una dintre cele mai importante este rezistența ridicată, în ciuda faptului că este un material ușor. Rezultă case pe structura de lemn mai ușoare de 3-4 ori decât cele din beton sau cărămidă, care se comportă mai bine la cutremur pentru că forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei.
Alte consecințe sunt fundația mai ieftină și suprafața utilă mai mare. O casă mai ușoară are nevoie de o fundație mai simplă, deci mai ieftină. Pereții vor oferi rezistența dorită la o grosime mai mică. Astfel, la aceeași amprentă la sol cu a unei case de cărămidă sau beton, casa pe structură de lemn va avea suprafața utilă mai mare.
Lemnul este un material elastic adică poate reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează. Proprietatea este utilă tot în cazul unui cutremur și face ca pe pereții unei case pe structură de lemn să nu apară crăpături, așa cum se întâmplă la alte tipuri de construcții.
Și poate cel mai important, lemnul este un material natural benefic pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor, pentru bioritmul organismului.
Case eficiente energetic cu costuri reduse de întreținere
Sistemul de construcție al caselor pe structură de lemn face posibilă montarea materialului de izolare termică în interiorul pereților. Pereții și planșeele sunt construite sub forma unor cadre din stâlpi și grinzi din lemn, rigidizate față-spate cu panouri. Se formează astfel o cutie în interiorul căreia se montează materialul izolator rezultând o casă foarte bine izolată termic încă din momentul în care este ridicată.
Dacă la aceasta se adaugă un strat de material izolator continuu și suficient de gros care acoperă pereții și acoperișul spre exterior, ferestre performante corect montate și eliminarea schimburilor necontrolate de aer între interior și exterior se obține o casă eficientă energetic. Acestea au costuri scăzute de întreținere și oferă un confort sporit locuitorilor ei.
După cum vedeți, casele pe structură de lemn au o mulțime de avantaje. Ar fi păcat să nu le luați în considerare dacă aveți în plan să construiți propria casă. Analizați, documentați-vă, comparați și faceți alegerea potrivită pentru voi.