Când și cum să plantezi bujori în grădină. Bujorii sunt în topul florilor mele preferate, atât în buchete și aranjamente cât și în grădinile frumos îngrijite și organizate. M-am documentat și am aflat când și cum să plantezi bujori în grădină, pentru că în vază dacă îi ai, nu vor rezista foarte mult timp. Așa că mai bine să te bucuri de ei toată primăvara.
Cuprins
Totul despre bujori
Bujorii fac parte din familia Paeonia, plante erbacee care se regăsesc sub diferite forme. Există bujorul de câmp care crește sălbatic și poate fi regăsit pe câmpii, în sezonul cald și există bujorul de grădină, foarte des utilizat în buchete și aranjamente florale. Acesta, din urmă, se cultivă în sere, special pentru a fi comercializat în florării.
Bujorul de câmp este simplu, roșu ca sângele, de unde și expresia ”bujor în obrăjiori” sau ”ești roșie ca bujorul”. Pe când bujorul de grădină, are flori mari, deosebite și pot avea diferite culori, roșu, roz, alb sau combinații.
Dacă îți plac aceste minunate flori, trebuie să știi că-i poți avea la tine în grădină, însă necesită îngrijire încă de la început.
Cum și când să plantez bujori în grădină?
Cea mai bună perioadă în care bujori se pot planta și vor pride rădăcini în grădina ta, este toamna, astfel vor avea ocazia perfectă de a înflori următoarea primăvară, când Soarele le va atinge petalele colorate.
Pentru ca aceste flori să aibă succes și să se prindă, locul în care alegi să-i plantezi contează foarte mult. Așadar ai grijă să alegi un loc care este obișnuit cu plantele, în care s-au mai aflat și alte rădăcini și nu numai. Bujorii au nevoie de soare, undeva între 5 și 7 ore de lumina soarelui, așa că ține cont de acest detaliu. Tototdată, trebuie să plantezi bujorii într-un loc în care te poți bucura de ei.
Tipul de pământ în care plantezi bujori este și nu este important. Se pare că sunt bujori, la fel ca orice altă plantă, care preferă un pământ fertilizat, cu îngrășământ. Se pot dezvolta mai rapid într-un astfel de mediu. Însă, nici solul natural, organic, nu este nepotrivit, doar că există posibilitatea ca aceștia să nu se prindă neavând nutrienții necesri creșterii și dezvoltării corespunzătoare.
Deși bujorii preferă grădinile, spațiile mari și luminoase, unde se pot dezvolta, aceștia pot fi plantați cu ușurință și în ghiveci, pe balcon. Asta în cazul în care stai la bloc, nu ai grădină dar iubești aceste flori. Alege un ghiveci mare și ai grijă să nu-i lași afară când temperaturile sunt scăzute. Plantele în ghiveci sunt mult mai sensibile la frig decât cele care sunt plantate în grădină.
Parfum de bujor
Există specii de bujor care oferă un parfum deosebit, care îi fac pe aceștia și mai speciali decât sunt. Însă, trebuie să știi că nu toți sunt la fel și s-ar putea să nimerești exact pe acela care nu miroase deloc.
Există bujorii japonezi care au un parfum destul de puternic, fiind chiar insuportabili, mai ales pentru persoanele alergice.
Îngrijirea bujorilor, un pas important
O dată plantați, aceștia necsită o atenție deosebită. La fel ca orice altă plantă pe care o ai în grădină, sau în balcon.
Spre deosebire de trandafiri, aceștia nu trebuie tăiați, deci putem spune că de acest lucru ai scăpat. De udat, aceștia pot fi ”hidratați” o dată la două săptămâni, iar cei din grădină se pot bucura și de zile ploioase. Oricum, prea multă apă nu le va fi de folos, ci din contră, există riscul să dăuneze.
Așadar, dacă și ție îți plac aceste minunate flori, sper ca acest articol să-ți fi fost de folos și să te bucuri de frumuseșea plantelor direct din grădina ta. Dar asta, la primăvară.
Sursă foto: Pixabay