23 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEBronsita - Simptome si tratament

Bronsita – Simptome si tratament

Bronsita apare de cele mai multe ori datorita unui virus, in mod deosebit in perioada de iarna. Bronsita este o complicatie a unui episod de raceala sau gripa produsa de unul din virusurile: coronavirus, adenovirus sau rhinovirus. In 10% din cazuri bronsita acuta este determinata de diferite bacterii. O alta cauza care duce la aparitia bronsitei poate fi expunerea la chimicale, fum, aer poluat, substante care irita mucoasa respiratorie.

Bronsita este contagioasa si se transmite prin raspandirea de picaturi de saliva sau mucus infectat, eliminate prin stranut sau tuse, care ajung in aer si vor fi inhalate sau pur si simplu de pe obiecte.

O persoana se poate infecta prin inhalarea de particule virale, bacteriene sau prin atingerea unui obiect infectat si apoi atingerea nasului, ochilor sau gurii.

Care sunt simptomele?

– tusea, poate fi principalul simptom, care la randul ei poate fi tuse seaca apare in primele zile, iar mai apoi devine productiva (elimina sputa); sputa poate fi de culoare galbena, verde sau poate fi transparenta;

– temperatura moderata, de obicei in jur de 38 grade, daca depaseste 38 grade poate fi semnul unei pneumonii;

-senzatie de durere in piept, care poate fi inrautatita de inspiratie si tuse;

Citeste si:  Beneficiile sucurilor preparate in casa! Tipuri si ce fel te ajuta

-zgomot suierator cand respiri;

-senzatie de lipsa de aer.

De cele mai multe ori, bronsita acuta de cauza bacteriana nu se diferentiaza de una virala, iar alte boli, precum pneumonia sau astmul, pot avea simptome similare cu bronsita. Pentru ca pneumonia este o boala grava, este necesar sa se faca diferentierea de bronsita, iar unul dintre semnele ce le deosebesc este febra ridicata din pneumonie.

Cum se trateaza bronsita?

Terapia bronsitei la persoanele fara alte boli, presupune medicamente pentru scaderea tusei, febrei si a durerii. Antibioticele nu sunt de obicei indicate. In cazul pacientilor cu alte boli asociate ca: astm, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta cardiaca, tratamentul este mai elaborat.

Majoritatea cazurilor de bronsita acuta se vindeca in 2-3 saptamani si tratamentul la domiciliu este singurul indicat.
Daca simptomele bronsitei nu se amelioreaza dupa 2 saptamani se recomanda investigatii suplimentare pentru a se asigura ca pacientul nu sufera de pneumonie, tuberculoza sau insuficienta cardiaca.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: