Faptul ca mezelurile nu reprezinta o alegere buna in alimentatia de zi cu zi deja o stim cu totii. Mezelurile nu sunt o optiune sanatoasa, la modul general vorbind si este intelept sa le evitam atat cat putem s-o facem. Insa nu le putem ocoli in mod constant o viata intreaga.
E adevarat ca noi decidem ce punem in farfurie, insa uneori ne mai iau si pe noi poftele. Ca atare, este bine sa stim care e “raul cel mai putin rau” in cazul mezelurilor si ca daca suntem corect informati, nu se intampla nici o mare nenorocire sa ne lasam papilele gustative din cand in cand sa simta o alta aroma, care ne-o interzicem in mod normal.
Crenvurstii sunt o optiune, daca stim cum sa-i alegem si in ce cantitate sa-i cumparam, astfel incat sa nu ne facem nici un rau.
Spre deosebire de alte mezeluri, in cazul crenvurstilor trebuie sa fim foarte atenti. Ei fac parte din categoria “pastelor fine”, impreuna cu parizerul si polonezii, deci, pot fi falsificati foarte usor, adica pot fi obtinuti dintr-un amestec care sa contina resturi de carne si sorici mai mult decat carnea propriu zisa. Ca atare, trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati crenvursti pentru familie sau doar pentru dumneavoastra ca acestia sa coste cel putin 20 de lei/kg. Este clar ca ei contin intr-o proportie mare carnea din care scrie pe eticheta ca sunt facuti.
Faceti mereu socoteala in minte cat costa un kg de carne. Crenvurstii facuti din carne trebuie sa coste cel putin tot atat, daca nu chiar mai mult.
De preferat e sa alegeti crenvurstii din piept de pui fiindca sunt cei mai usor digerabili. Trebuie sa fiti foarte atenti la culoare lor. Nu ii alegeti pe cei roze sau rosiatici si niciodata sa nu consumati invelisul lor, chiar daca spune pe eticheta ca ambalajul e comestibil.