16 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEArtrita reumatoidă. Ce este și ce trebuie să știi despre această suferință

Artrita reumatoidă. Ce este și ce trebuie să știi despre această suferință

Artrita reumatoidă. Având modalități de propagare diferite ca localizare, artrita, indiferent de originea producerii sale, dezvoltă dureri și anchilozări ale articulațiilor, deseori ca urmare a înaintării în vârstă, dar și prin practicarea anumitor sporturi solicitante fizic sau la primirea unor lovituri puternice. Atunci când sunt inflamate mai mult de patru articulații, afecțiunea poartă denumirea de poliartrită.

Artrita reumatoidă. Ce este și ce trebuie să știi despre această suferință

Durerile articulare sunt o problemă serioasă de sănătate la nivel mondial. Sub denumirea generică de artrită sunt adunate toate afecțiunile care se manifestă la nivelul articulațiilor și care sunt caracterizate în linii mari, prin durere locală, diminuarea sau limitarea mobilității, fapt care afectează în mai mică sau mai mare mare măsură calitatea vieții.

O precizare se impune! Durerile articulare nu sunt boala în sine ci doar un simptom al afecțiunilor articulare. De cele mai multe ori durerile articulare apar când afecțiunea degenerativă este deja instalată și structura cartilaginoasă a articulației afectată.

Multe din aceste afecțiuni apar o dată cu vârsta. Dar vârsta nu mai este criteriul principal care duce la apariția și cronicizarea acestor afecțiuni, iar modificarea substanțială a stilului de viață în general care implică lipsa mișcării și obezitatea sunt factori predominanți care au sporit și vor spori incidența acestor maladii.

Citeste si:  De ce sa nu iti folosesti telefonul in pat

Osteoartrita

– se caracterizează prin zone de pierdere a cartilajului articular asociat cu hipertrofia oaselor. Afecțiunea are ca rezultat durerea articulară, sensibilitatea, limitarea mișcării și grade variabile de inflamație locală. Poate apărea în orice articulație, dar este mai frecventă la șold, genunchi și articulațiile mâinii, piciorului și coloanei vertebrale. La nivel mondial sunt afectați 9,6% dintre bărbați și 18% dintre femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Artrita reumatoida

– este o afecțiune inflamatorie cu o implicare răspândită a articulațiilor. Este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie. Deși este o boală sistemică, ea afectează predominant articulațiile periferice. Este mai mult predominant în rândul femeilor.

Osteoporoza – se caracterizează printr-o masă osoasă scăzută și o deteriorare icroarhitecturală a osului, cu o creștere a fragilității osoase și susceptibilitatea la fractură.

Durerea lombară este o problemă majoră de sănătate și socio-economică în țările europene. Durerile de spate afectează peste 80% dintre oameni la un moment dat în viață. Durerile de spate suportabile nu se rezolvă pe deplin niciodată, iar pacienții se confruntă cu exacerbări ale durerii cronice de spate la perioade în care durerea este suportabilă sau minoră.

Spondilită anchilozantă – este o formă de inflamație cronică a coloanei vertebrale și a articulațiilor dintre oasele coloanei vertebrale si cele ale bazinului.Suferința  provoacă durere și rigiditate a vertebrelor, proces denumit anchiloză. Anchiloza duce la pierderea mobilității coloanei vertebrale.

Citeste si:  Din nou la serviciu? 5 remedii naturale pentru a fi in forma

Modalități terapeutice

Simptomele cuprind du­reri puternice în zona afectată, pe perioada nopții sau în primele ore ale dimineții, atunci când organismul este mai expus și relaxat.

Tratamentul prescris de medic urmărește îndepărtarea durerilor, creșterea mobilității și stoparea progresiei bolii.

O artrită care durează mai mult de trei luni devine cronică. În majoritatea cazurilor, medicația este alcătuită din antiinflamatoare și analgezice cu rol în atenuarea durerilor. Razele solare, împachetările cu parafină și băile calde sunt, de cele mai multe ori, recomandate. În prezent, utilizarea combinațiilor de suplimente alimentare cu substanțe naturale poate oferi rezultate remarcabile în terapie.

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: