Poti depozita multe produse alimentare in congelator pentru a le mentine in timp, insa unele dintre ele nu trebuie sa intre niciodata in congelator pentru ca li se modifica gustul si chiar compozitia, expunand consumatorul la riscuri de sanatate.
Cuprins
Se stie ca un produs alimentar proaspat este intotdeauna mai gustos decat unul care a stat o saptamana in congelator. Dar asta nu inseamna ca nu-si pastreaza mare parte din nutrienti si din gust. Totusi, asupra anumitor alimente, temperaturile foarte scazute din congelator au efecte negative.
OUA
Ouale in congelator sunt niste bombe cu ceas in ceea ce priveste sanatatea. Temperatura foarte scazuta face ca apa continuta de ou sa se extinda, cauzand craparea cojii si permitand bacteriilor sa patrunda la albus si galbenus. Chiar daca nu crapa coaja, ouale decongelate si preparate un gust de cauciuc.
PRODUSELE PROASPETE
Produsele proaspete care au continut de apa trebuie sa stea departe de congelator. In aceasta categorie intra pepenii, merele, cartofii sau castravetii. Toate aceastea contin apa care ingheata in congelator iar la decongelare duce la ruperea structurii produsului, alterandu-i deopotriva aspectul, gustul si continutul nutritiv.
IERBURILE PROASPETE
Daca ierburile sunt proaspete, tineti-le departe de congelator, caci isi pierd nutrientii continuti.
LACTATELE
Laptele, branza cremoasa sau iaurtul patesc acelasi lucru daca sunt bagate in congelator: compozitia se rupe si apoi se coalugeaza.
CARNEA DECONGELATA SI FRUCTELE DE MARE
Odata scoasa carnea din congelator, aceasta ori trebuie preparata, ori trebuie aruncata, dar sub nicio forma decongelata si apoi congelata la loc pentru a fi folosita cu alta ocazie. Pur si simplu, se strica, iar cel care consuma asa ceva se expune la mari riscuri de toxiinfectie. Este perfect valabil si pentru fructele de mare. Majoritatea dintre ele trebuie preparate si consumate cat mai proaspete.
SOSURILE PE BAZA DE OUA
Sosurile care au in compozitia lor oua, cum este maioneza, spre exemplu, nu au ce cauta in congelator caci isi modifica textura, transformandu-se intr-un lichid vascos si neomogen, de-a dreptul scarbos.