27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERAegina sau Insula Sfantului Nectarie – locul unde regasesti Grecia autentica

Aegina sau Insula Sfantului Nectarie – locul unde regasesti Grecia autentica

Inrolare trafic.ro

Insula Aegina este precum cantecul sirenelor care ii ademenea pe marinari: cine ajunge la ea, nu mai vrea sa plece, tanjind la o perpetua revenire. Amestecul de salbaticie a naturii si de blandete a oamenilor il farmeca pe turistul care vrea sa se rupa de agitatia lumii moderne.

Cunoscuta mai degraba ca Insula Sfantului Nectarie, Aegina este unul din locurile ramase intacte in fata ofensivei turismului de masa. Este preferata de turistii care vin pe cont propriu, de obicei familii cu copii mici, pentru ca ofera acea siguranta, liniste si confort pe care alte insule grecesti le-au pierdut in urma afluxului masiv de turisti.

Aegina este cea mai mare dintre insulele Golfului Argo-Saronic, aproape de portul Pireu si de Atena (la aproximativ 60 de minute de mers cu ferryboat-ul).

O multime de plaje salbatice, situri arheologice, dar si multiple activitatile de divertisment ofera alternative de petrecere a timpului liber. In Aegina veti gasi mancare autentica greceasca – niciodata mititei sau ciorba de burta, asa cum se intampla in Thassos, de exemplu, unde afluxul de turisti romani i-au determinat pe greci sa se adapteze la gusturile noastre culinare.

Sorin Andreiana, fost jurnalist, actual manager la Sissy Hotel, a venit prima data pe insula in 2014, cu ocazia Sarbatorilor de Paste. S-a indragostit pur si simplu de acest loc suta la suta grecesc, in care traditiile si spiritul comunitatii rurale inca se pastreaza. Hotelul pe care il administreaza are 17 camere (15 duble si doua triple) si este amplasat langa Marathonas, o plaja aflata la doar 4 kilometri de portul principal al insulei. Marathonas este locul cel mai cautat datorita plajei cu nisip fin, a intrarii line in mare si a tavernelor cu mesele asezate direct pe nisip.

Citeste si:  Singapore, vazut prin farfurie

“Langa Sissy Hotel avem o livada de lamai in care am amplasat mese, pentru ca turistul care vine la noi sa aiba parte de relaxare in aer curat, in natura. Camerele de la etaj sunt cu vedere spre mare, iar cele de la parter, cu vedere spre livada. Multi dintre cei care ne-au vizitat anul trecut si-au facut rezervari si anul acesta. Este clar ca acest loc are acel ceva care m-a facut si pe mine sa iau decizia de a ma muta partial, cateva luni pe an, aici”, a povestit Sorin Andreiana, despre Aegina, insula care, iata, l-a cucerit!

Insula lui “Zorba Grecul”

Fostul jurnalist ne-a facut o descriere sumara a acestui mic teritoriu insular care numara un pic peste 17.000 de locuitori. In Aegina, pe malul marii, se afla casa scriitorului Nikos Kazantzakis, autorul celebrei carti “Zorba Grecul”, scrisa in 1940.
Principalul obiectiv turistic al Aeginei este situl arheologic de la Kolona, al carui nume provine de la singura coloana ramasa in pozitie verticala dintr-un templu inchinat lui Apollo.
Un alt loc foarte vizitat este Catedrala Sf. Nectarie, o manastire de maici, cautata de credinciosi pentru ca aici este inmormintat si si-a trait ultimii ani Sfantul Nectarie, facator de minuni si vindecator.

Manastirea Sfanta Maria, lacas de cult construit in secolul al XVI-lea, atrage, la Icoana facatoare de minuni, sute de mii de turisti anual
Manastirea Sf. Mina, aflata in apropiere de Biserica Sf. Nectarie este, de asemenea, un lacas de cult vizitat de cei care vin pe insula.
Ruinele Templului Zeitei Afaia, construit in 495 i. Hr., in stil doric, sunt marcate cu insemnul “de vazut” pe harta oricarui turist aflat in vacanta.

Camera obscura cu panorma de 360 de grade

Citeste si:  Insula barbatilor, unde femeile nu sunt binevenite

“Daca veti ajunge in Aegina, nu ratati singura camera obscura din lume cu panorama de 360 grade asupra peninsulei Perdika. Aceasta se afla intr-o zona in care sunt si azi cazematele construite de nazisti”, este indemnul fostului jurnalist.

Perdika este un sat pescaresc traditional din care se fac traversari spre alt loc ravnit de turistii straini si de atenienii care isi petrec aici vacantele sau weekend-urile: Insula Moni, o rezervatie naturala unde paunii si caprioarele sunt atat de blande incat se plimba liber printre sezongurile turistilor.

Grecia culinara

Numeroasele taverne de pe Insula Aegina ofera feluri de mancare din bucataria greceasca, dintre care nu lipsesc salata greceasca, souvlaki, preparatele din peste si din fructe de mare ori traditionalul gavros marinat. Foarte cunoscuta si cautata pe insula este “Taverna lui Christian”, un loc unde proprietarul – un francez care s-a indragostit, ca multi altii, de insula, si a ramas cu sotia sa aici – imbina rafinamentul gastronomiei frantuzesti cu savoarea ingredientelor mediteraneene. Christian si sotia sa pregatesc, pe langa meniul standard, patru sau cinci feluri de mancare din care nu lipsesc mielul la protap, ardeii umpluti, pestele proaspat la gratar, fructele de mare si o specialitate a casei – caracatita marinata dupa o reteteta proprie.
In Aegina cresc cei mai vechi maslini din Europa (copaci de 2.500 de ani) si se cultiva cel mai gustos fistic din Grecia. De altfel, la jumatatea lunii septembrie, locuitorii insulei il celebreaza printr-un Festival al Fisticului. Aceasta ar fi inca un pretext pentru a petrece aici inca o vacanta, la inceput de toamna, cand in Bucuresti, in corporatii, se precipita planningurile, deadline-urile, meeting-urile, iar in trafic incepe in forta “simfonia”claxoanelor”.

Text: Maria Irimia

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: