22 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEAdevarul despre ciocolata

Adevarul despre ciocolata

Foarte multi oameni cred unele lucruri cu privire la ciocolata, legate de felul in care actioneaza asupra organismului uman si nu numai. adevarul despre ciocolata este insa cu totul altul. Asadar, iata ce este mit si ce este realitate, cu privire la ciocolata 

Mit: Ciocolata contine multa cofeina.

 Adevar: Desi consumul de ciocolata te poate oarecum energiza, produsul in sine nu este bogat in cofeina. O tableta banala de copcolata contine de altfel cantitatea de cofeina pe care o contine si o ceasca de cafea decofeinizata, ceea ce inseamna in cifre o cantitate de cofeina de 10 ori mai mica decat cea din cafeaua normala.

 

Mit: Ciocolata este bogata in grasimi saturate si creste colesterolul.

Adevar: Acidul stearic, principala grasime saturata din ciocolata nu se comporta deloc la fel ca si ceilalti compusi similari. Studii recente releva faptul ca aceste grasimi saturate nu cresc deloc nivell colesterolului si, daca o fac, il cresc pe cel asa zis „bun”.

Mit: Ciocolata nu are valoare nutritionala.

Adevar: Ciocolata este o sursa buna de magneziu, cupru, fier si zinc. Contine de asemenea polifenoli, antioxidanti care se gasesc si in ceai si vin rosu, compusi chimici asociati cu scaderea riscului de a dezvolta boli coronariene. O ciocolata echivaleaza astfel la nivelul antioxidantilor, cu un pahar plin de vin rosu.

Consumul zilnic de ciocolata neagra (care contine ami multi antioxidanti decat cea cu lapte), este asociat de asemenea cu echlibrarea tensiunii arteriale si imbunatateste de asemenea rezistenta la insulina.

 

Citeste si:  Cum scapi de pofta de ciocolata

Mitul: Ciocolata cauzeaza carii.

Adevar: Dulciurile in sine nu sunt direct responsabile pentru carii. Acestea se formeaza atunci cand bacteriile din gura metabolizeaza zaharurile (care insa se gasesc in toate tipurile de alimente) si produc acid. Acest acid roade coroana dintilor, cauzand in timp cariile.

Proteinele, calciul si fosfatii cre se gasesc in ciocolata, previn de altfel formarea cariilor si protejeaza smaltul. Pe langa aceasta, curatarea regulata a dintilor si mentinerea unei igiene orale adecvate, vor preveni orice probleme legate de reziduurile fermentabile de carbohidrati care pot ramane in gura si duce la formarea cariilor.

Mit: Ciocolata provoaca dureri de cap.

Adevar: Desi in miturile populare ciocolata este considerata o cauza principala a migrenelor, studii recente efectuate la Universitatea din Pittsburg nu au reusit sa gaseasca nicio conexiune directa intre acestea.

 

Mit: Ciocolata ingrasa.

Adevar: Orice aliment poate face parte dintr-un regim alimentar sanatos atunci cand este consumat cu moderatie. Un baton mediu de ciocolata contine aproximativ 220 de calorii, destul de putin pentru a putea face parte din orice regim alimentar zilnic chiar si cel dietetic. Reputatia proasta a ciocolatei incepe sa se schimbe in ultima vreme, odata cu studiile recente care au relevat calitatile sale prezentate si pe parcursul acestui articol. Consumata in moderatie ea poate aduce avantaje fizice dar si psihice, placerea unei ciocolate de calitate neputand fi inlocuita de nicio dieta sa supliment alimentar.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: