28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATEAcidul folic înainte de sarcină. De ce e extrem de important

Acidul folic înainte de sarcină. De ce e extrem de important

Planificarea unei sarcini este un moment important în viața fiecărei femei. Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare în această perioadă este asigurarea unei nutriții adecvate, atât pentru sănătatea bebelușului, cât și pentru cea a mamei. Acidul folic, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, joacă un rol crucial în dezvoltarea fetală sănătoasă și în prevenirea unor anomalii congenitale grave. Acest articol va explora importanța acidului folic înainte de sarcină și modul în care poate contribui la o sarcină sănătoasă și fericită.

Acidul folic: Un nutrient esențial

Acidul folic este o vitamină din complexul B cu rol vital în producerea și repararea ADN-ului, precum și în diviziunea celulară. Acest nutrient esențial este necesar pentru dezvoltarea țesuturilor și a organelor în timpul perioadei de creștere intensă a unui embrion.

Importanța acidului folic înainte de sarcină

Consumul adecvat de acid folic înainte de concepție și în primele săptămâni ale sarcinii este esențial pentru sănătatea viitorului copil și pentru prevenirea unor anomalii congenitale. Acidul folic ajută la:

  1. Prevenirea defectelor tubului neural: Una dintre cele mai importante roluri ale acidului folic este prevenirea defectelor tubului neural la făt. Aceste defecte pot duce la malformații severe ale creierului și măduvei spinării. Suplimentarea cu acid folic înainte de sarcină și în primele săptămâni este asociată cu o reducere semnificativă a riscului de astfel de malformații.
  2. Dezvoltarea creierului și a sistemului nervos: Acidul folic contribuie la dezvoltarea adecvată a creierului și a sistemului nervos al bebelușului. În absența suficient acid folic, pot apărea probleme de dezvoltare la nivelul sistemului nervos.
  3. Formarea țesuturilor și a organelor: Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală a țesuturilor și organelor fătului. Lipsa acestui nutrient poate duce la malformații ale inimii, feței, membrelor și altor structuri ale corpului.
Citeste si:  Ce inseamna un pranz sanatos la locul de munca

Aportul recomandat de acid folic

Pentru femeile care planifică să rămână însărcinate sau sunt în primele săptămâni de sarcină, aportul recomandat de acid folic este de cel puțin 400 de micrograme pe zi. În cazuri specifice, cum ar fi istoricul de sarcini afectate de defecte tubulare neurale sau utilizarea anumitor medicamente, medicul poate recomanda un aport mai mare.

Surselor alimentare de acid folic

Acidul folic poate fi obținut din alimente și suplimente alimentare. Unele surse bogate de acid folic includ:

  • Legume cu frunze verzi (spanac, varză de Bruxelles, salată verde)
  • Fasole și alte leguminoase
  • Fructe citrice (portocale, kiwi, grapefruit)
  • Cereale integrale fortificate
  • Carne slabă (pui, curcan)
  • Ouă

Suplimentarea cu acid folic

Deoarece este dificil să obținem întotdeauna cantitatea optimă de acid folic din alimentație, mulți medici recomandă suplimentarea cu acid folic înainte de sarcină și în primele săptămâni ale acesteia. Suplimentele de acid folic sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt o modalitate eficientă de a asigura aportul adecvat al acestui nutrient esențial.

Întrebări frecvente

Q: Cât timp înainte de sarcină ar trebui să încep să iau suplimente de acid folic?

Este recomandat să începi să iei suplimente de acid folic cu cel puțin o lună înainte de a încerca să rămâi însărcinată.

Q: Pot obține suficient acid folic doar din alimentație?

Este posibil să obții acid folic din alimente, dar pentru a fi sigură că asiguri aportul necesar, suplimentele alimentare pot fi o opțiune bună.

Citeste si:  Beneficiile uimitoare ale ceaiului de coada soricelului! Tu stii care sunt?

Q: Există riscuri asociate cu suplimentarea excesivă cu acid folic?

Suplimentarea cu acid folic în doze mari poate masca deficitul de vitamina B12, așa că este important să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente în cantități mari.

Acidul folic este un nutrient esențial pentru sănătatea bebelușului în dezvoltare și pentru prevenirea unor anomalii congenitale grave. Prin asigurarea unui aport adecvat de acid folic înainte de sarcină, poți contribui la creșterea sănătoasă și fericită a viitorului tău copil. Nu ezita să discuți cu medicul tău despre suplimentarea cu acid folic și să incluzi surse bogate de acest nutrient în dieta ta pentru a avea o sarcină cât mai sănătoasă și lipsită de complicații.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: