Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand un vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag de sange, astfel in cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona corect.
Cuprins
In cazul in care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenta. Daca tratamentul medical este inceput cat mai curand dupa aparitia simptomelor, celule nervoase afectate vor fi mai putine.
Accidentul vascular – Care sunt cauzele aparitiei AVC-ului?
– aritmii cardiace;
– infarctul miocardic;
– inflamatia vaselor de sange;
– infectia valvelor cardiace;
– disfunctii ale coagularii sangelui.
Fumatul, obezitatea, lipsa activitatii fizice, consumul de alcool si substante interzise, precum si administrarea de anticonceptionale femilor care fumeaza sunt cativa factori care pot duce la aparitia accidentului vascular.
Simptomele unui accident vascular
– amorteala, paralizie a fetei, bratului si piciorului (de obicei pe aceeasi parte a corpului);
– ameteala, confuzie, tulburari de mers;
– dureri de cap severe, greturi.
Ce se intampla cu persoana care a suferit un accident vascular?
De regula, i se modifica viteza de reactie, emotiile, judecata si ratiunea, are tulburari de memorie, nu mai poate aprecia distantele, forma sau marimea obiectelor, dificultati de vorbire.
Daca banuiti ca ati suferit un accident vascular trebuie sa mergeti de urgenta la spital pentru efectuarea unui tomograf sau RMN, urmat de un EKG, analize de sange, precum si o ecografie Doppler.
Tratamentul in cazul unui atac cerebral difera in functie de ceea ce l-a provocat, insa in prima faza se administreaza oxigen si in functie de cauza, tratament pentru dizolvarea cheagurilor, aspirina, antigoagulante sau chiar interventie chirurgicala.
Tratamentul continua si la domiciliu, fiind necesar ajutorul cuiva din familie pentru a imbraca pacientul, hrani si supraveghea daca i-au fost afectate functiile locomotorii.
Daca stii ca ai probleme de sanatate, precum tensiune arteriala, probleme cu inima sau cu coagularea sangelui, evita orice factor care iti poate agrava stare, inclusiv starile de nevrozitate!