Multor femei li se pare aproape la fel de greu ca nasterea in sine sa scape de surplusul de kilograme cu care au ramas dupa sarcina. Slabirea dupa sarcina sau dupa nastere pare un tel greu de atins.
Cuprins
Potrivit unui studiu desfasurat de Universitatea din Chicago, numarul femeilor care au aceasta problema este foarte mare. Trei sferturi dintre proaspetele mame au, la un an dupa ce au nascut, o greutate mai mare decat cea dinainte da a fi gravide.
Multe din pacientele mele sunt mame care se lupta cu kilogramele dobandite in urma sarcinii si vin la mine in cautarea unei solutii, in primul rand pentru a face fata frustrarii de a nu fi capabile sa isi recapete silueta”, precizeaza Kristin Kirkpatrick, medic si managerul Cleveland Clinic Wellness Institute.
In cadrul studiului, cercetatorii au urmarit 774 femei si le-au intervievat la sase luni si la un an dupa momentul nasterii. Concluziile arata ca la un an dupa ce au devenit mame aproximativ 47% dintre femei aveau cu peste 5 kilograme in plus fata de momentul in care au ramas gravide, iar 24% aveau cu peste 10 kilograme in plus.
„In primul rand, daca ai luat in greutate mai mult decat este normal si sanatos din cauza preconceptiei ca poti mananci pentru doi si pentru ca ai abandonat un stil de viata sanatos, atunci e clar ca vei da jos surplusul mult mai greu”, puncteaza Kirkpatrick. De asemenea, medicul precizeaza ca si copilul poate avea probleme cu greutatea, in cazul in care mama a exagerat.
Indiferent daca proaspetele mame au un program haotic, dictat de bebelus, daca alapteaza sau nu, daca li s-au modificat perceptiile organoleptice, pot exista si alte motive, de natura medicala, din cauza carora nu reusesc sa slabeasca. Organismul este „proiectat” astfel incat la doar sase luni dupa o nastere naturala sa isi revina 100%, la greutatea anterioara. Cu cat trece mai mult timp de la nastere, cu atat ii e mai greu sa slabeasca.
Kristin Kirkpatrick ofera 7 ponturi care pot ajuta orice proaspata mama sa isi revina dupa nastere in sase luni.
1. Alapteaza
Pe langa beneficiile pe care le are bebelusul, alaptarea consuma considerabil din caloriile pe care la mananca mama. Rezultatele studiilor se refera mai mult la transmiterea nutrientilor, insa exista si studii care au confirmat ca alaptarea ajuta si la reducerea greutatii mamei.
2. Mancare sanatoasa
Atunci cand ti se face subit foame, in loc sa te intinzi dupa o gustare nesanatoasa, alege un mar, o banana, batoane de legume, cereale integrale sau proteine de calitate. Tine-le la indemana, astfel incat sa nu pierzi din timpul pretios alaturi de bebelus pentru a le curata sau prepara. Nu cumpara „junk food”.
3. Stai departe de zahar si grasimi nesanatoase
Odata cu diversificarea bebelusului, la varsta de sase luni, invata-l sa manance sanatos, urmandu-ti exemplul. Copiii nu au voie sa consume zahar rafinat pana la varsta de doi ani. Daca bebelusul nu are voie, impune-ti si tie aceeasi restrictie. Ocoleste orice produs cu grasimi trans sau saturate.
4. Numara caloriile
Poti recurge la metoda clasica, totul notat pe hartie. Sau poti apela la un nutritionist, care iti va oferi fise de observatie. Sau poti opta pentru o aplicatie, pe care sa o instalezi pe smartphone. Nu manca mai mult decat are organismul nevoie. O femeie cu o activitate redusa spre medie nu ar trebui sa manance mai mult de 2.000 de calorii pe zi. La acestea se mai adauga 500, pentru cele care alapteaza. In niciun caz mai multe!
5. Hidratare
Uneori setea poate fi confundata cu foamea. Daca simtiti un gol in stomac, beti intai un pahar de apa. Asteptati macar 20 de minute si, daca persista senzatia, luati o gustare. Dar una sanatoasa. Cu atat mai mult in cazul mamelor care alapteaza, este foarte important sa se consume minim doi litri de apa in fiecare zi.
6. Program
Mentineti un program de masa. Chiar daca puneti pe primul plan copilu, iar acesta are nevoie de atentie permanenta, nu va modificati programul de masa. Trei mese si doua gustari sau doua mese si trei gustari, insa nu sariti peste niciuna.
7. Alearga!
Multe dintre carucioarele din noua generatie permit rularea la viteze mari. Puteti face o alergare usoara, puteti marsalui, avand in acelasi timp grija si de copil. Daca faceti miscare timp de cel putin o ora in fiecare zi, rezultatele nu vor intarzia prea mult.