28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăPROMO5 vitamine și minerale pentru sănătatea ochilor

5 vitamine și minerale pentru sănătatea ochilor

Se știe că sănătatea ochilor este strâns legată de înaintarea în vârstă: odată cu trecerea anilor vederea începe să scadă și pot apărea diverse afecțiuni oculare. Cu toate acestea, dieta și stilul de viață pot să întârzie aceste procese, de aceea este esențial să oferim ochilor nutrienții de care au nevoie.

Află în continuare care sunt vitaminele și mineralele pentru ochi care te pot ajuta să ai o vedere bună pentru o perioadă mai lungă de timp.

Vitamina A

Vitamina A joaca un rol important pentru sănătatea ochilor dat fiind că este o componentă importantă a rodopsinei – proteina care ajută ochiul să vadă în întuneric sau atunci când lumina este scăzută. Retinolul și carotenul sunt formele de vitamina A esențiale pentru o vedere bună. Prin urmare, deficitul de vitamina A poate provoca orbire nocturnă, uscarea ochilor și leziuni ale corneei.

Găsim vitamina A în uleiul de ficat de cod, ficat, unt, brânză, ouă, pește, morcov, broccoli, ardei galben/roșu, spanac și salată verde.

Vitaminele C și E

Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant puternic ce se regăsește în cristalinul ochiului care are rol de scut de protecție împotriva daunelor oxidative cauzate de razele ultraviolete. Opacifierea cristalinului este o boală oculară cunoscută sub denumirea de cataractă și poate să apară odată cu înaintarea în vârstă, iar stresul oxidativ a fost asociat cu deteriorarea cristalinului. Prin urmare, este esențial să ai o alimentație bogată în antioxidanți, precum este vitamina C, pentru a combate stresul oxidativ.

Citeste si:  Cum sa lupti impotriva insomniei

În același timp, vitamina C ajută la menținerea lubrifierii ochilor prin îmbunătățirea producției de lacrimi.

Și vitamina E are proprietăți antioxidante puternice și protejează ochii de stresul oxidativ care, pe lângă cataractă, este responsabil și de degenerescența maculară legată de vârstă. Vitamina C ajută al regenerarea vitaminei E, îmbunătățind protecția ochilor în fața oxidării.

Găsim vitaminele E și C în migdale, arahide, semințe de floarea soarelui, avocado, ulei de in, portocale, ardei gras și lămâie.

Vitaminele din complexul B

Unele vitamine din complexul de vitamine B au un rol important pentru sănătatea ochilor. Astfel, vitaminele B6, B9 sau acidul folic și B12 pot scădea nivelurile de homocisteină, o proteină care provoacă degenerescența maculară legată de vârstă. Spre urmare, include aceste vitamine pentru ochi în regimul tău alimentar pentru a avea o vedere cât mai bună.

Găsim vitaminele B6, B9 și B12 în legumele cu frunze verzi, fasole, năut, ton, somon și carne de pui.

Cupru

Cuprul este mineralul care poate îmbunătăți funcționarea enzimelor antioxidante din ochi, iar deficitul de cupru a fost asociat cu neuropatia periferică – afecțiune a sistemului nervos care poate duce și la probleme de vedere.

Găsim cupru în carne, crustacee, nuci și cereale integrale.

Zinc

Zincul protejează ochii împotriva degenerescenței maculare și a anumitor tipuri de orbire nocturnă. Sistemul vascular al retinei cât și procesele metabolice ale retinei au nevoie de zinc pentru a funcționa în mod optim.

Citeste si:  Adevarul despre boala Denisei Raducu! Medicul nu a menajat-o: "I-a spus prea direct. Ea a avut un soc"

Găsim zinc în carne, pește și fructe de mare.

Pe lângă vitamine și minerale, există și alți nutrienți absolut necesari pentru sănătatea ochilor, precum luteina, zeaxantina și acizii grași Omega-3. Unii dintre ei pot fi obținuți din alimentație, însă pentru a evita carențele care pot avea urmări nefaste asupra vederii, discută cu medicul tău despre suplimentele alimentare pentru ochi.

În același timp, pentru a-ți proteja ochii, poartă ochelari de soare cu lentile de calitate care să ofere protecție împotriva razelor UV, redu timpul petrecul în fața ecranelor albastre și poartă ochelari de calculator.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: