5 sfaturi pentru haine pline de prospețime. Transpirăm când e cald, când depunem efort, când facem sport sau când suntem foarte stresați. E un lucru firesc, așa își reglează corpul temperatura. Însă transpirația nu înseamnă doar apă, ci și substanțe cu miros neplăcut.
Cuprins
5 sfaturi pentru haine pline de prospețime
Terminăm un antrenament extrem de transpirați și asta ne face fericiți, e semnul că am lucrat foarte bine corpul, că am pus sângele în mișcare și mușchii la treabă. Deși transpirația în sine nu are miros, în contact cu bacteriile de pe suprafața pielii, ea capătă un iz greu de suportat. Deodorantul poate fi salvator, dar nu sută la sută, pentru că nu-l putem folosi din cap până-n picioare. Igiena însă este cheia. T
rebuie să ne spălăm zilnic corpul, de cel puțin două ori, și să ne curățăm corect echipamentul sportiv. Multe dintre hainele destinate sportului sunt fabricate din fibre speciale care lasă pielea să respire, însă transpirația nu poate fi redusă la zero. Curățarea lor impune câteva reguli, dacă dorești să te bucuri de echipamentul tău pentru o perioadă îndelungată, fără mirosuri neplăcute.
Garderobă sport
Prima regula pentru haine cu un miros proaspăt, perfect curate și uscate: să ai mai multe echipamente în dotare. La fel ca lenjeria intimă, echipamentul de sport nu trebuie purtat zile la rând dacă vrei să-și păstreze forma și aspectul cât mai mult timp. Un set de tricouri (5-7 bucăți) și vreo 2-3 perechi de colanți îți vor permite să-ți speli echipamentul după fiecare antrenament. Și în niciun caz nu trebuie să folosești un echipament jilav, în speranța că se va usca pe tine! Hainele pe care le îmbraci trebuie să fie perfect curate și uscate pentru sănătatea pielii tale!
Adio, mirosuri!
Când transpirația are un miros greu, înainte de spălare, lasă hainele în apă rece și oțet, într-o concentrație de 4 la 1, în jur de o oră. Oțetul înlătură mirosurile neplăcute și neutralizează bacteriile din țesătură. Deși ai crede că apa caldă înlătură mai bine murdăria și transpirația, pentru țesăturile sintetice e bine să folosești apă mai rece. Multe mașini de spălat au un program special „Sports”, dar, dacă el nu există, setează temperatura la 30-40°C.
Alege cu grijă detergentul!
În principiu, orice detergent este bun, dar, cum multe dintre hainele de sport sunt din nailon, elastan sau poliester, au apărut detergenți speciali pentru aceste țesături, cu tehnologii avansate, ce elimină mirosul de transpirație (care tinde să se impregneze în aceste țesături). Este de preferat să alegi detergentul gel sau capsule, fiind mai eficiente decât pudra, nu atacă țesătura și se dizolvă mai repede. Și mai ușor de folosit.
Uită de balsam!
Acest produs este util hainelor de bumbac pentru a înmuia țesătura, însă pentru hainele sintetice nu-l folosi! El va avea efectul excesului de detergent, încărcând țesătura, va împiedica o bună clătire și va înlesni absorbirea transpirației în timpul purtării.
Usucă-le în aer curat!
În bătaia soarelui, la aer curat, hainele se usucă cel mai bine. Dacă nu ai această facilitate, măcar asigură-te că sunt perfect întinse, într-o încăpere spațioasă, lipsită de umezeală!