23 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATE5 motive șocante pentru care fumatul în timpul sarcinii poate fi devastator

5 motive șocante pentru care fumatul în timpul sarcinii poate fi devastator

Se spune că în momentul în care te pregătești să devii mamă, te găsești brusc confruntată cu responsabilitatea de a face alegeri mai înțelepte. Acest proces începe nu atunci când copilul vine pe lume, ci din momentul în care acesta începe să se dezvolte în uter.

Nu este de mirare că multe femei care descoperă că sunt însărcinate încep să fie mai conștiente de ceea ce mănâncă, ce consumă ca băuturi, cât și cum fac exerciții fizice.

Multe dintre ele își analizează obiceiurile și impactul acestora asupra fătului. Dacă vorbim de obiceiuri dăunătoare, cafeaua, alcoolul și fumatul sunt primele trei care pot afecta dezvoltarea fătului.

Vapatul în timpul sarcinii – este sigur?

Având în vedere popularitatea crescută a țigărilor electronice în ultimii ani, multe femei se întreabă dacă vapatul este la fel de periculos ca fumatul clasic în timpul sarcinii. Experții de la Mayo Clinic confirmă că țigările electronice pot de asemenea afecta dezvoltarea normală a fătului, majoritatea conținând nicotină.

Motivul pentru care nu ar trebui să fumezi în timpul sarcinii

Potrivit celor de la Red Vapes, numeroși specialiști în medicină susțin că fumatul în timpul sarcinii este dăunător atât pentru mamă, cât și pentru copil. Acest lucru se datorează faptului că țigările conțin o multitudine de substanțe chimice, inclusiv nicotină, care pot duce la complicații, avort sau naștere prematură.

Citeste si:  Iata adevarul! Ce se intampla cu organismul femeii cand renunta la anticonceptionale

În concluzie, este esențial să te ferești de țigări în timpul sarcinii pentru a nu pune în pericol fătul și pe tine.

1. Sarcină ectopică

Un studiu publicat în PLoS One arată că nicotina poate provoca contracții care împiedică embrionul să ajungă în uter, ceea ce duce la o sarcină ectopică. În astfel de cazuri, embrionul trebuie eliminat pentru a proteja viața mamei.

2. Placenta previa

O altă problemă care poate să apară des din cauza consumului de țigări cu nicotină este placenta previa. În mod normal, placenta este situată în partea superioară a uterului, lăsând cervixul liber pentru naștere. În cazul placentae previae, placenta se află în partea inferioară a uterului și blochează cervixul, ceea ce duce la sângerări și lipsa de nutrienți și oxigen pentru făt.

3. Dezlipirea de placenta

Prin intermediul placentei, fătul primește nutrienții și oxigenul necesari, iar fumatul constituie un risc major pentru aceasta. Nicotina poate afecta sănătatea placentei în sensul că aceasta se poate dezlipi de uter înainte de termenul nașterii. Dezlipirea de placenta poate duce la sângerări grave și chiar la decesul fătului și al mamei. Chiar dacă medicina a evoluat considerabil în prezent, nu există nicio procedură medicală sau vreun tratament prin care placenta să poată fi reatasată de uter.

Citeste si:  15 lucruri pe care barbatii nu le pot face!

4. Greutate mică la naștere

Dacă mama fumează, bebelușul poate avea o greutate prea mică la naștere, ceea ce nu înseamnă doar un bebe mai fragil, ci și posibile probleme de sănătate și chiar dizabilități (probleme auditive și vizuale, afecțiuni cerebrale, întârzieri în dezvoltare). Printre dizabilitățile pe care le poate avea bebelușul dacă mama fumează în sarcină, cele mai comune sunt malformațiile cardiace congenitale și problemele structurale ale inimii.

5. Risc crescut de naștere prematură

Fumatul în timpul sarcinii poate accelera travaliul, provocând nașterea copilului înainte de termen. Bebelușii născuți prematur au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate și pot necesita îngrijiri medicale intensive după naștere.

Deși este adevărat că țigările electronice pot expune bebelușul la mai puține toxine în comparație cu fumatul clasic, nicotina pe care acestea o conțin poate fi în continuare dăunătoare pentru fătul în dezvoltare.

În momentul în care te hotărăști să încerci să devii mamă ar trebui să să te lași de fumat atât pentru sănătatea ta cât și pentru sănătatea copilului tău. Sunt multe metode care te pot ajută să nenunti la fumat una din cele mai usoare ar fi Defumoxan.

Este un medicament utilizat în terapia dependenței de nicotină și poate ajută la renunțarea la fumat, dar este esențial să țineți cont că această nu este o soluție magică. Utilizarea lui trebuie să fie însoțită de o hotărâre fermă de a renunța la fumat și, uneori, de alte metode de suport, precum consilierea sau terapia comportamentală.

Vezi mai multe detalii despre Defumoxan

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: