5 diete absurde care vă pot ucide. Nu cred că există persoane care să nu fi încercat, măcar o dată de-a lungul vieţii, o dietă, mai mult sau mai puţin strictă. Din păcate, orice dietă urmată “după ureche”, la indicaţia vecinei, prietenei etc. , fără supravegherea unui nutriţionist, poate avea consecinţe neplăcute. Mai mult, unele regimuri extreme, ce promit pierderi în greutate rapide şi spectaculoase, îţi pot pune viaţa în pericol.
Cuprins
5 diete absurde care vă pot ucide
1. Dieta cu viermi
„Ştiu că pare halucinant, dar e cât se poate de real şi tot la fel de real, vă jur, că în secolul trecut, mai precis prin 1976, când eram la liceu, se vorbea mult de această dietă şi eu, mereu în luptă cu kilogramele, aveam un singur gând: unde să găsesc o tenie? Este vorba de viermele Taenia solium, numit şi panglică datorită formei corpului şi dimensiunilor impresionante (câţiva metri) pe care le poate atinge. Formele adulte parazitează intestinul subţire al carnivorelor inclusiv omul, producând parazitoze cunoscute sub numele de teniaze. Caracteristica acestor boli este scăderea poftei de mâncare şi pierderea masivă în greutate. Practic, în vremea aceea se comercializau tenii pe care doritorul de dietă le înghiţea sau parazitul era încapsulat într-o pastilă care se înghiţea după care Tenia îşi făcea de cap în intestin. Când persoana ajungea la greutatea dorită, lua pastila antiparazitară care omora tenia. Aceasta, de fapt, nu era o cură de slăbire, ci o boală pentru că prezenţa parazitului în organism nu are ca efect doar slăbirea, ci şi alte efecte secundare mai mult sau mai puţin grave. Comerţul cu tenii a fost interzis în cele din urmă de către FDA, dar rezultă că inclusiv în ziua de azi există oameni care înghit tenii ca soluţie de slăbire”, explică Marie Vrânceanu.
2. Dieta HCG
HCG (gonadotropina corionică umană) este un hormon secretat în special de placentă în primele luni de sarcină. Cheia acestei diete se bazează pe ideea că hormonii au rol în controlul greutăţii. Practic, pacientul îşi injectează sau ingerează hormonul sau foloseste o cremă pe bază de HCG pe care o masează pe zonele afectate de adipozitate. Se spune că HCG stimulează lipoliza şi vă ajută să scăpaţi de şunculiţe. Nu există nicio dovadă ştiinţifică în acest sens şi pierderea în greutate în mod sigur este datorată faptului că în timpul tratamentului se folosește un plan dietologic cu 800 kcal. Mai mult, dieta a creat multe probleme de sănătate incluzând hiperstimularea ovariană pe termen lung.
3. Dieta cu biscuiţi
O dietă la mare modă acum câţiva ani în America. Personal, cunosc pe cineva care s-a supus acestei diete pentru frumoasa cifră de 2.000 de dolari (atât costau consultaţia şi biscuiţii!!) şi, ca să fie totul şi mai palpitant, biscuiţii erau daţi în porţii zilnice, adică zi de zi mergeai la centru să iei cei şase biscuiţi.
Trebuie să recunoaştem că o dietă cu desert este apetisantă la prima vedere. Doar că, atenţie, nu trebuie să vă aşteptaţi la nişte biscuitţi-fursecuri precum sunt cei pe care îi face mama voastră. Nu, e vorba de un produs proteic care se pare că nu are deloc un gust minunat. Dieta constă în șase biscuiţi pe zi, iar seara, cina e compusă dintr-un fel proteic. Caloriile zilnice ale acestei diete 800-1.000.
Normal că slăbiţi, doar că o astfel de dietă nu este sănătoasă şi nici nu poate fi ţinută pe termen lung pentru că mai devreme sau mai târziu vă va apuca pofta de mâncare adevărată.
4. Prolinn diet –poţiunea magică
Este o non-dieta care a fost creată în 1970 de către dr. Roger Linn şi consta în a nu ingera nimic altceva decât o băutură Prolinn numită poţiune magică şi care era obţinută din subproduse din abatoare, coarne, copite, tendoane. Din păcate, dieta a dus la multe probleme de sănătate şi în special probleme cardiace. Normal că a fost interzisă.
5. Dieta care nu ţine cont de calorii
A fost creată de dr. Herman Taller (american de origine română) care a scris și cartea „Calories Don’t Count” şi care recomanda o dietă ce semăna bine cu Paleo în care se recomandau proteine, grăsimi şi niciun carbohidrat. Odată cu dieta se recomanda şi o pilulă de ulei vegetal (ulei de şofrănel) care, chipurile, trebuia să asigure pierderea în greutate. Pilula fusese concepută tot de dr. Herman.
Din păcate, nu s-a dovedit utilă şi doctorul a fost condamnat pentru fraudă. Chiar şi în ziua de azi, deşi se recunosc unele proprietăţi benefice ale uleiului de şofrănel, datorate în special prezenţei de acid oleic, nu s-a dovedit nicicum că ajută la slăbire, dimpotrivă, fiind un aliment cu densitate calorică mare se recomandă un consum moderat.