23 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATE13 semne care îți pot indica prezența unei boli de inimă

13 semne care îți pot indica prezența unei boli de inimă

13 semne care îți pot indica prezența unei boli de inimă. La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Ceea ce este și mai grav este că stilul de viață al omului modern provoacă apariția maladiilor cardiace la vârste din ce în ce mai mici.

Destul de dificil de identificat, simptomele bolilor de inimă variază de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă. Există 13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă şi care nu trebuie ignorate. Dacă constați că ai toate aceste simptome, este important să mergi rapid la un cardiolog care să evalueze în mod concret situația și care să-ți ofere un plan care să te ajute să ții sub control problemele și să previi agravarea lor.

Și mai important este faptul că inima femeilor este mult mai solicitată. Astfel sarcina și menopauza sunt momente de mare stres pentru sănătatea inimii. În plus, întervalul de vârstă între 40 și 50 de ani este cel mai riscant, pentru că pot să apară hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia şi obezitatea, toate fiind factori agravanți pentru imină.

Principalele simptome care pot indica prezența unei boli de inimă

1. Anxietate. Este o stare de emoție, agitație continuă, aparent inexplicabilă, care poate fi un semn al afecțiunilor cardiace.

Citeste si:  Cancerul de san: care sunt factorii de risc si cum sa-i evitam

2. Durere în piept. Angina este cel mai comun simptom al afecțiunilor cardiace. Durerea poate să fie continuă și difuză sau acută.

3. Tuse. Dacă este persistentă şi ai respiraţie şuierătoare, este posibil să suferi de insuficienţă cardiacă. Acest gen de tuse poartă numele de tuse cardiacă, plămânii fiind organul care reacționează cel mai repede la tulburări și afecțiuni ale inimii.

4. Ameţeală. Starea poate merge până la leşin şi pierderea cunoştinţei şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.

5. Oboseală. Dacă persistă fără motiv, constituie un semnal de alarmă. Chiar dacă nu ai condiție fizica, ar trebui să poți urca două etaje cu ușurință. Dacă rămâi fără aer și gâfâi după efort de intensitate mică, atunci poate fi semnul unei probleme cardiace.

6. Greaţă. Când apare nejustificat, pe fondul lipsei poftei de mâncare şi este, uneori, asociată cu balonarea abdominală, există riscul să suferi de insuficienţă cardiacă.

7. Resprație grea. Dacă ai sentimentul că, la inspirație, nu aduci suficient aer în plămâni, acesta poate să fie un semn de oboseală cardiacă cronică.

8. Durerea ascuțită, la nivelul degetelor de la mâini. Poți simtii junghiuri în degetele mâinilor. De regulă senzația trece foarte repede și nu este luată foarte serios în seamă, dar acesta poate să indice probleme cardiace care tind să devină cronice.

Citeste si:  Motive pentru care este bine sa bei un pahar de suc de sfecla pe zi

9. Palpitațiile. Până la un punct, acesată sezatie de fluture în piept este banală, dar dacă apare frecvent, durează mult, sau este asociată cu o vagă senzație de amețeală, poate indica tulburări de ritm cardiac, care se agravează dacă rămân neidentificate și netratate.

10. Picioare umflate. Toți avem în mai mică sau mai mare măsură picioarele umflate după o zi de muncă, dar persoanele care au probleme cardiace vor remarca clar asta. Se umflă mai ales laba piciorului și glezna, pentru că inima nu poate susține activitatea venoasă.

11. Tendința de a acumula apă în țesuturi este un alt semn care indică posibile afecțiuni ale inimii. Incapacitatea de elimina excesul de apă este o dovadă a deficitului de activitate renal, ca urmare a unei disfuncții cardiace cronice.

12. Amețeala la schimbarea poziției, din culcat, în picioare, poate să indice posibile afecțiuni cardiace, inima nefiind capabilă se preia rapid un volum mai mare de sânge.

13. Afecțiunile cardiace au o importantă componentă ereditară. Dacă părinții tăi au avut afecțiuni cardiace grave, nu este exclus să fii predispus/ă la rândul tău. Un stil de viață dezordonat, fumatul, lipsa de activitate fizică, infecțiile netratate, probleme metabolice grave, diabetul care nu este ținut sub control pot fi factori care să declanșeze boli ale inimii.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: