Sanatate

De ce sunt unele alimentele adevarate medicamente. Uite cum actioneaza

legumefeatured

Mai bine previi decat sa tratezi, acesta este principiul pe care ar trebui sa il urmeze zilnic fiecare om. Cum putem face acest lucru? Raspunsul e simplu: mancand sanatos.

De la inceputul anilor 1990, s-a extins in Romania ideea ca alimentatia sta la baza sanatatii, concept demonstrat prin nenumarate studii, dar si experiente de zi cu zi, deseori, triste, care implica oameni care au dezvoltat boli grave din cauza unui regim nutritional dezechilibrat.

Potrivit specialistilor de la Institului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti, alimentele sanatoase sunt cele care contin substante nutritive, minerale si oligo-elemente absolut necesare atunci cand dorim sa dam jos cateva kilograme.

Ba mai mult, multe alimente pot fi adevarate medicamente nu folosite neaparat la tratarea unor boli, ci la prevenirea sau pentru recuperarea mai rapida in situatia unei convalescente.

Lactatele

Acesta este cazul produselor lactate care ajuta organismul in procesul de dezvoltare (atat la crestere in cazul copiilor, cat si la mentinere in cazul adultilor), gratie continutului de calciu.

Fructele si legumele

Pe de alta parte, fructele si vitaminele acestora influenteaza inclusiv forma corpului, o alimentatie care contine un aport potrivit de fructe ajutand la sculptarea unei siluete trase prin inel, dar intr-un mod sanatos si natural. Legumele sunt un cocktail de mii de substante, majoritatea active. Ele contin glucosilonati care protejeaza organismul impotriva anumitor forme de cancer digestiv.

Ba mai mult, fructele si legumele sunt recomandate atunci cand suferim de boli gastrointestinale, cardiovasculare, de nutritie si metabolice, in tratamentul afectiunilor glandelor, ale sistemului nervos si chiar in tratarea bolilor de piele.

Pestele

Multe studii epidemiologice au demonstrat ca populatiile care mananca mai des peste, si mai ales oceanic, sunt mai putin afectate de bolile cardiovasculare, datorita acizilor grasi pe care ii contine. Uleiul de peste consumat de cei care au nivelul colesterolului marit ajuta semnificativ la reducerea lui. Totodata, grasimile din peste protejeaza organismul fata de diferiti factor ce favorizeaza aparitia cancerelor. In cazul cancerului mamar, s-a constatat o micsorare a tumorilor la san la femeile diagnosticate cu aceasta boala care au mancat mult peste.

Cerealele

Produsele integrale din faina de grau sau de porumb, precum painea sau pastele, pot fi considerate concentrate de proteine si polivitamine, care contribuie, la randul lor, la stabilizarea nivelului colesterolului din sange, la ameliorarea afectiunilor dermatologice, a celor de la nivelul organelor reproducatoarea pentru si la reglarea secretiei hormonale din corp. Germenii din cereale sunt foarte bogati in vitamina E, in complexul vitaminic B, dar si intr-o serie de antioxidanti.

Acestea sunt doar o serie de motive pentru care sanatatea fiecaruia in parte trebuie sustinuta prin alimentatie, deci prin prevenire, si nu prin medicamentatie, asadar nu prin tratamentul bolilor aparute.

 

Facebook Comments

Adauga un comentariu