16 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATETipuri de gripa. Tot ce nu stiai

Tipuri de gripa. Tot ce nu stiai

   Da, exista si o forma usoara de gripa, subclinica în care simptomele obisnuite nu apar. Temperatura se poate mentine în limitele normale iar, daca totusi creste, nu va depasi 38°C, simptomele infectioase fiind slab pronuntate, sau chiar sa lipseasca. În cazul formei medii, temperatura creste pana la 38,5-39,5°C si este însotita de simptomele clasice ale bolii. Simptomele ce apar sunt tuse seaca, stranut, dureri de gat si nas înfundat la început, dupa care boala evolueaza si apar febra, frisoanele, dureri de cap si dureri musculare. În cazul dezvoltarii formei severe si maligne de gripa, temperatura este de 39,5-40,5°C. Apar semne de encefalopatie (stari psihotice, acces convulsiv, halucinatii), varsaturi. Pericolul este mare, aceasta forma putand avea implicatii grave asupra sanatatii.

   PNEUMONIA

   Ne oprim si asupra acestei boli, care, alaturi de gripa, si-a asigurat un loc fruntas în topul bolilor specifice în aceasta perioada. Pneumonia este o boala caracterizata prin inflamarea plamanilor, cauzata de bacterii sau virusi. Este o infectie sau o inflamare grava în care plamanii se umplu cu puroi sau alte lichide. Simptomele care prevestesc pneumonia sunt destul de variate: tremurat, friguri, durere mare în zona pieptului, temperatura ridicata, transpiratie accentuata, respiratie agitata, stare mentala confuza, tuse care provoaca expectoratie mucoasa de culoare maronie sau verzuie.

   Tipuri de pneumonie

   In primul rind, avem pneumonia lobara, care afecteaza una sau mai multe sectiuni ale unui lob pulmonar. Pneumonia bronhica, afecteaza parti ale ambilor plamani. Pneumonia bacteriana este cauzata de diferite bacterii, printre care cea mai cunoscuta este pneumonia pneumococica. În fine, pneumonia virala este cauzata de diferiti virusi.

Citeste si:  Ce nu stiai despre avort: ce se intampla in mintea unei femei

Tratamentul este si el diferit, în functie de tipul de pneumonie contactat, de varsta sau de starea generala a pacientului din prezent si trecut. În cazul tipului bacterian, tratamentul se face cu ajutorul antibioticelor. În cazul pneumoniei virale însa, nu e xista un tratament dovedit eficient, de obicei, ea se vindeca de la sine. Alt tratament poate sa includa o dieta adecvata, terapie cu oxigen, medicamente pentru dureri si pentru tuse, dupa sfatul si prescriptiile medicului.

   Prevenire

   Fiind de multe ori nimic altceva decat o complicatie a gripei, pneumonia poate fi prevenita odata cu administrarea vaccinului antigripal. Pentru ca adeseori este si rezultatul unor infectii respiratorii banale, o masura preventorie este si luarea în considerare a oricaror simptome sau inconveniente respiratorii care tin mai mult de cateva zile si, bineanteles, vizita la medic.

Conteaza foarte mult si alimentatia corespunzatoare, odihna si igiena. De asemenea, fumatorii sunt mai expusi infectiilor respiratorii, rezistenta lor imunitara fiind mai scazuta si boala se vindeca mai greu.

   Inflamatia Vezicii Urinare (CISTITA)

 Desi nu este neaparat de sezon, am inclus cistita în aceasta enumeratie pentru ca apare ca urmare a unei raceli. Este o inflamatie a vezicii urinare si se manifesta prin mictiuni frecvente si dureri în timpul urinarii, urina fiind tulbure, cu un continut ridicat de globule albe si rosii. Pentru ca apare ca urmare a unei raceli, este indicat sa evitati pe cat posibil frigul, apa rece, sa va îmbracati adecvat, mai ales în zona picioarelor. Încercati sa consumati cat mai multe vitamine, mai ales vitamina C , de asemenea dupa fiecare masa, cat mai multe lichide. Ca tratament, se recomanda comprese foarte calde, bai calde de sezut, împachetari si comprese cu aburi pe partea inferioara a abdomenului. Evitati consumul de alcool si cafea si încercati sa folositi ceaiurile cu caracter antiinflamator. E bine sa va adresati medicului cat mai repede pentru a beneficia de un tratament corespunzator, iar daca în urina apar urme de sange, pregatiti-va pentru analize speciale.

Citeste si:  Beneficiile terapeutice ale otetului asupra sanatatii

   FARINGITA

   O alta boala des întalnita în sezonul rece, faringita, se manifesta cu dureri în gat, mai accentuate la deglutitie, dureri de cap si uneori febra. Ea se datoreaza unei raceli, a unei alergii sau se iritarea faringelui.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa încalziti gatul. Asta înseamna ca veti folosi fularul, chiar daca vi se pare neadecvat sau mai putin elegant. Sanatatea e totusi pe primul loc. Daca temperatura este ridicata, recomand repausul la pat, compresele calde pe gat si gargara cu infuzie de salvie sau apa sarata. Se vor consuma numai alimente lichide sau pasate.Dintre ceaiurile cele mai potrivite pentru aceasta boala, va recomand musetelul, cimbrul si salvia. Toate au un caracter antiinflamator, antiseptic si cicatrizant. Musetelul este de asemenea un bun emolient, iar salvia antispastic.

Sunt sigur ca multe din informatiile din acest articol le cunoasteti deja. Nu-mi vine a crede ca nu v-ati confruntat cu cea mai mare parte din aceste afectiuni. Cu toate acestea, cred ca experienta nu înseamna si cunoastere. De aceea va recomand mai degraba sa apelati la sfatul medicului în cazul aparitiei simptomelor de boala.

Alte articole similare: Iarna si bolile de sezon

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: