Search for content, post, videos

Cafeaua te poate feri de 7 afectiuni periculoase. Iata ce efecte are

Cu lapte sau fara, indulcita sau nu, cu menta sau fara, cu frisca sau simpla, cafeaua face parte din viata noastra de zi cu zi, fie din placere, fie din necesitate.

Insa, in ultimii ani, specialistii in medicina ne-au atras tot mai des atentia ca prea multe cesti de cafea pot cauza probleme cardiace, ulcer si tulburari nervoase.

intr-adevar, cafeina in exces poate crea probleme de sanatate, dar tot mai multe cercetari stiintifice arata ca aceasta poate avea si efecte benefice asupra organismului uman, atrag atentia specialistii Universitatii americane Harvard.

Iata cele mai importante descoperiri ale anului trecut care privesc avantajele aduse de consumul de cafea!

1. Anti-cancer

Cafea reduce riscul aparitiei anumitor forme de cancer, precum cel endometrial, de prostata sau cel mamar. Totusi, cafeina nu s-a dovedit eficienta asupra celulelor canceroase aparute la nivelul esofagului. Specialistii au sustinut, insa, consumul de cafea pentru tipurile de cancer asupra carora aceasta si-a demonstrat efectele antioxidant si antiinflamatorii, considerate vinovate pentru dezvoltarea mai multor tipuri de celule maligne.

2. Anti-diabetul

Cafeina actioneaza ca un moderator al secretiei insulinei si al mentinerii unui nivel echilibrat al glicemiei. Astfel, consumul regulat de cafea reduce riscul aparitiei diabetului. Oamenii de stiinta pun efectul pozitiv al cafeinei pe seama actiunii pe care as are asupra hormonului adiponectina dar si al altor elemente care influenteaza nivelul zaharului din sange si al insulinei secretata de pancreas.

3. Anti-atac de cord

Bautul cafelei creste anumite riscuri asociate cu infarctul miocardic. Dar consumul MODERAT (doua cesti pe zi) poate avea chiar efectul contrar: reduce aceste riscuri. Studiile au aratat ca protectia in fata atacului de cord este mai eficienta in cazul femeilor decat al barbatilor.

4. Anti-alzheimer

Studiile asupra animalelor, dar si asupra oamenilor au aratat cum ne poate proteja cafeina de pericolul dezvoltarii maladiei neurodegenerative Alzheimer.  in procesul de instalare a bolii, se produce o acumulare de beta-amiloid, o proteina produsa natural de organism care, la un om sanatos, este eliminata de corp. Bolnavii de Alzheimer prezinta insa placi senile printre neuronii din creier care contin mai mult beta-amiloid. Studiile au dezvaluit ca un consum moderat de cafea reduce consistenta placilor senile, atenuand repercusiunile maladiei.

5. Anti-boli hepatice

Aportul de cafeina este asociat cu nivelul scazute de enzime care indica afectiuni ale ficatului sau inflamatii ale acestuia. Totodata, cafeaua poate imbunatati reactia bolnavului la anumite tratamente impotriva hepatitei C. Unele studii indica si un efect protector al cafeinei in fata cancerului de ficat. Oamenii de stiinta de la Universitatea Epidemiologica Nationala din Singapore au descoperit ca doua dintre uleiurile continute in boabele de cafea, cafestol si cahveol, au calitati hepatoprotectoare.

6. Anti-parkinson

Bautorii de cafea prezinta un risc mai mic cu 25% de aparitie a bolii, fata de cei care nu consuma cafea. Efectul benefic a fost constatat mai frecvent in randul barbatilor, decat al femeilor.

7. Anti-atac cerebral

Consumul moderat de cafea este asociat cu reducerea riscului de producere a atacului vascular cerebral. Constatarea a fost facuta asupra celor care beau regulat cafea. Cu toate acestea, medicii au atras atentia ca riscul unui atac cerebral creste imediat dupa bautul cafelei la persoanele care nu au un aport zilnic de cafeina.

 

loading...
<

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *