8 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăFRUMUSETEPetele de machiaj: cum le poți îndepărta fără să lase urme

Petele de machiaj: cum le poți îndepărta fără să lase urme

Inrolare trafic.ro

Machiajul este pentru multe persoane o parte importantă a rutinei zilnice, ce aduce un plus de culoare și completează frumusețea naturală. Fie că folosești machiaj zilnic sau ocazional, cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să îți pătezi hainele, prosopul sau lenjeria de pat cu ruj, rimel, farduri sau fond de ten. Incidentele pot apărea nu doar în timpul aplicării acestora, ci și atunci când te schimbi sau când te culci fără să te demachiezi în mod corect.

 

În plus, machiajul este, în general, conceput să reziste pe piele o perioadă mai îndelungată, ceea ce înseamnă că poate rămâne și pe haine sau pe alte suprafețe cu care intră în contact. Vestea bună este că există metode de a îndepărta astfel de pete, iar în continuare vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.

Care sunt cele mai frecvente pete de machiaj

Petele de machiaj pot fi de diverse tipuri, pentru că gama de produse folosite în acest sens este foarte variată. Indiferent că îți place machiajul complex sau preferi o variantă mai simplă și discretă, trusa ta conține probabil cosmetice destinate buzelor, ochilor și tenului. Iată care sunt cele mai frecvente pete cauzate de produsele de machiaj:

 

Petele de fond de ten sau corector – acestea pot apărea foarte simplu atunci când aplici produsul sau, la final, dacă l-ai aplicat cu mâna și nu te-ai spălat înainte de a atinge hainele. Totodată, fondul de ten poate ajunge pe haine atunci când te schimbi, dacă obiectele vestimentare iau contact cu fața.

 

Petele de ruj sau contur de buze – rujul arată excelent pe buze, în special când e completat de creionul pentru contur. În același timp, astfel de produse pot păta foarte ușor hainele deschise la culoare, mai ales dacă nu folosești cosmetice rezistente la transfer.

 

Petele de rimel – mascara scoate în evidență frumusețea ochilor, dar în același timp poate să lase urme pe haine. Ți s-a întâmplat să te ștergi la ochi fără să îți dai seama că porți rimel sau ai intrat în contact cu o sursă de umiditate? E foarte posibil ca mascara să ajungă direct pe hainele preferate. Iar dacă seara nu te-ai demachiat cu grijă, îl vei găsi și pe fața de pernă.

 

Petele de fard – fie că este sub formă de pulbere sau de cremă, fardul tinde să cadă pe obraji sau pe haine, mai ales în timpul procesului de machiere.

 

Petele de tuș sau creion –  alături de mascara, tușul și creionul de ochi pot face minuni pentru o privire mai profundă, dar pot provoca și pete închise la culoare, pe haine și pe lenjeria de pat.

 

Petele de machiaj pot fi de culori diferite și pot avea o textură grasă sau uleioasă, întrucât majoritatea produselor cosmetice conțin uleiuri  sau substanțe grase. Prin urmare, pot fi dificil de îndepărtat, însă nu imposibil, așa cum vei descoperi în cele ce urmează.

Citeste si:  Remediul natural care te scapa de firele crescute sub piele

De ce este important să acționezi rapid

Atunci când observi pete de machiaj pe haine sau pe fața de pernă, este important să iei rapid măsurile necesare pentru a le curăța. Cu cât acționezi mai prompt, cu atât ai mai multe avantaje:

 

  • Previi pătrunderea petei în țesătură – produsele cosmetice pot conține pigmenți și substanțe care, odată uscate, pot pătrunde adânc în țesături, făcând îndepărtarea ulterioară mult mai dificilă.

 

  • Eviți petele permanente – cu cât petele stau mai mult timp pe material, cu atât crește riscul ca acestea să devină permanente. Pigmenții tind să afecteze țesăturile, ducând la decolorare sau la deteriorarea fibrelor textile.

 

  • Păstrezi culoarea și strălucurea țesăturilor – petele de machiaj își pot schimba aspectul odată ce se usucă, devenind mult mai dificil de eliminat în totalitate. Aceste pete pot afecta definitiv aspectul hainelor sau al lenjeriei de pat.

 

  • Eviți tratamentele agresive – dacă petele de machiaj sunt lăsate să se usuce și să se fixeze, poate fi necesar să folosești produse chimice agresive sau să aplici tratamente mai intense pentru a le îndepărta. Acest lucru poate duce la deteriorarea țesăturilor sau la pierderea culorii.

Ce produse îți sunt necesare pentru îndepărtarea petelor de machiaj

Îndepărtarea petelor de machiaj nu este întotdeauna o sarcină ușoară, însă pentru a te asigura că totul se rezolvă cât mai ușor, este bine să ai în casă anumite produse. Astfel, le vei putea utiliza imediat ce observi pata:

 

  • Un detergent de rufe eficient – este esențial să ai mereu la îndemână un detergent de calitate pentru curățarea tuturor petelor, inclusiv a celor de machiaj. Poți folosi, de exemplu, detergent lichid Persil Gel. Acesta este eficient în curățarea petelor dificile și pătrunde adânc în țesătură, fiind în același timp delicat cu fibrele, pentru a nu deteriora materialul.

 

  • Agenți de înălbire – sunt utilizați pentru a îndepărta petele persistente, dar trebuie să fie sigur de folosit și pentru țesăturile colorate, astfel încât să nu riști să le decoloreze. Citește cu atenție eticheta înălbitorului, pentru a afla ce ingrediente conține și cum îl poți folosi.

 

  • Un solvent pentru pete – acesta poate fi utilizat pentru a trata petele de machiaj înainte de spălare. Pus rapid pe locul afectat, poate ajuta la dizolvarea petelor uleioase și a pigmenților.

 

  • Bureți sau lavete moi – sunt folosite pentru a tampona și a șterge petele de machiaj în mod delicat, fără a deteriora țesăturile.

 

  • O perie de dinți veche – poate fi utilizată pentru a curăța cu atenție petele mici de machiaj de pe țesături delicate sau din zone dificil de accesat.

 

  • Hârtie absorbantă – o poți folosi pentru a absorbi rapid excesul de produs cosmetic sau lichidele, înainte de a aplica soluțiile de curățare.

Cum poți îndepărta cele mai comune pete de machiaj

Îți dorești să îndepărtezi simplu și eficient orice urmă de machiaj de pe haine, prosoape sau lenjerie? Iată cum poți acționa în funcție de natura produsului care a generat pata:

 

  • Petele de ruj

Îndepărtează excesul de ruj cu o lingură, cu o cartelă de metrou sau cu margine a cardului. Aplică un solvent pentru pete sau puțin detergent lichid și tamponează ușor cu o lavetă. Spală țesătura conform instrucțiunilor de pe etichetă și verifică dacă pata a fost îndepărtată înainte de uscarea completă.

Citeste si:  MUST HAVE pentru garderoba de iarna de la Homeycomb.ro

 

  • Petele de fond de ten sau corector

Îndepărtează excesul cu grijă, apoi aplică un detergent lichid pentru rufe direct pe pată și masează ușor țesătura. Spală la mașină sau manual, conform instrucțiunilor de pe etichetă. Poate fi necesară o a doua spălare dacă pata nu s-a îndepărtat complet.

 

  • Petele de rimel

Întoarce haina pe dos și aplică o cantitate mică de detergent lichid sau chiar detergent de vase pe partea din spate a petei. Tamponează ușor zona afectată pentru a îndepărta mascara, iar la final spală conform instrucțiunilor de pe etichetă.

 

  • Petele de fard

Îndepărtează excesul de fard de ochi cu o perie de dinți veche sau cu o lingură. Aplică o soluție obținută din apă și detergent lichid, apoi masează ușor țesătura. Spală la mașină sau manual, la temperatura specificată pe etichetă.

Sfaturi și trucuri utile ce te vor ajuta să elimini petele de machiaj

Așa cum ai descoperit deja, cu cât acționezi mai rapid, cu atât vei avea mai mult succes în îndepărtarea petei. Totuși, pe lângă promptitudine, este bine să ții cont și de aceste sugestii:

 

  • Tamponează, nu freca – atunci când vrei să ștergi o pată, utilizează o lavetă sau un burete moale și tamponează ușor pentru a elimina surplusul. Frecarea agresivă poate deteriora țesătura și poate determina pigmentul să se fixeze mai adânc.

 

  • Evită căldura excesivă – nu folosi apă fierbinte pentru a spăla hainele pătate cu machiaj, deoarece căldura poate fixa pigmentul în țesătură. De asemenea, evită să folosești uscătoare de haine sau să calci rufele înainte de a te asigura că petele au fost îndepărtate complet.

 

  • Testează produsele – înainte de a aplica orice soluție sau detergent pe material, testează produsul pe o mică zonă ascunsă a acestuia, pentru a te asigura că nu produce decolorare sau alte daune.

 

  • Nu folosi apă oxigenată pe țesături colorate – apa oxigenată poate decolora țesăturile, fiind recomandată pentru materiale albe sau foarte deschise la culoare.

Cum poți preveni petele de machiaj

Se spune că tratamentul cel mai bun este prevenția, așa că pentru a evita să te confrunți cu pete dificile, poți începe prin a le preveni:

 

  • Aplică machiajul cu grijă, evitând ca acesta să ajungă pe haine. Folosește o oglindă în care te vezi suficient de bine, într-o cameră suficient luminată. Înainte de a aplica machiajul, te poți acoperi cu un prosop, o pelerină sau un halat, pentru a preveni petele accidentale.

 

  • Utilizează pe cât posibil produse cosmetice care sunt etichetate ca „rezistente la transfer”, deoarece acestea au mai puține șanse să se transfere pe haine.

 

  • Evită să îți atingi fața sau ochii după ce te-ai machiat și spală-te bine pe mâini odată ce ai terminat aplicarea produselor.

 

  • Demachiază-te în fiecare seară, pentru a te asigura că machiajul nu ajunge pe fața de pernă. Dacă vrei să scazi riscul pătării hainelor, folosește demachiantul înainte de a te schimba de hainele cu care ai fost în oraș, astfel încât acestea să nu ia contact cu cosmeticele de pe ten.

 

Machiajul poate fi un mod excelent de a ne pune în evidență frumusețea naturală și chiar de a câștiga un plus de încredere în noi. Bucură-te de el fără griji, pentru că acum știi care sunt metodele prin care poți îndepărta orice pată de produse cosmetice.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: