7 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATENumerele care ne guverneaza corpul: adevarul din spatele „recomandarilor” zilnice

Numerele care ne guverneaza corpul: adevarul din spatele „recomandarilor” zilnice

Inrolare trafic.ro

Zilnic ar trebui sa mancam 5 portii de legume si fructe, sa bem 8 pahare de apa si sa facem miscare de 5 ori pe saptamana. Dar cifrele acestea chiar ne pot oferi o silueta de invidiat si sanatate?

Este surprinzator cata incredere nu numai in recomandarile medicilor, ci si in sfaturile primite de la prieteni, de la rude sau de la colegi in ceea ce priveste regulile de sanatate.

Fie ca luam micul dejun, fie ca facem putin sport, fie ca bem doar cafea si fumam o tigara dimineata, fie ca bem alcool dupa masa, fie ca mancam cea mai consistenta masa din zi seara, la putin timp inainte de mancare, toate acestea sunt alegeri zilnice pe care fiecare dintre noi le face in functie de propriul stil de viata.

Modul in care facem aceste alegeri este conditionat de ceea ce am invatat sau „auzit/citit”, unele recomandari provenind de la medici specialistii, altele de la prieteni, unele sfaturi citite din revista sau vizionate in promourile de la televizor.

Oricum ar fi, toate se reduc la cifre, fie ca vorbim de cele „cinci portii de sanatate” pe zi, care ar trebui sa constea in fructe si legume, fie ca este vorba de cele opt pahare de apa pe zi sau de cei doi litri si jumatate de lichide, fie ca este vorba de cele 30 de minute de exercitii fizice recomandate zilnic sau de cele cinci antrenamente indicate pe saptamana, toate sunt cifre care ne guverneaza corpul zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna, toata viata.

Insa cat adevar exista in saptele recomandarilor si al sfaturilor privind stilul de viata? Aceste „cifre” ne pot oferi o sanatate de fier si o silueta de invidiat?

Iata stiinta din spatele numerelor care ne guverneaza corpul!

5 portii de fructe si legume in fiecare zi

Recomandarea formulata astfel se presupune ca are un impact mai mare asupra noastra. Motivul? Oamenii inteleg mai usor mesajul celor „5 portii de fructe si legume pe zi” decat cel al „regimului alimentar variat”. Astfel a aparut recomandarea! Practic, pentru ca multe persoane nu stiu ce inseamna „varietate” in alimentatie, nutritionistii si medicii au stabilit ca cel mai bun mod de a transmite ce implica (in parte) un regim sanatos este sa spui exact „cat”, „ce” si „cand”. „Cat” = Cinci. „Ce” = fructe si legume. „Cand” = zilnic. Aceasta este argumentatia care sta la baza campaniei „Cinci portii de sanatate pe zi” care a patruns la noi in tara relativ recent, dar este promovata peste hotare din 1994.

35 de ani, varsta pana la care femeilor li se recomanda sa faca copii

Familia este fundamentul societatii, iar procreerea este absolut necesara pentru continuitatea familiala si dezvoltatea demografica si sociala. Sub aceste principii, femeile sunt, aproape constant, batute la cap sa faca copii pana nu „le trece timpul”, iar medicii au stabilit ca limita superioara de varsta pana la care ar trebui sa nasti cel putin un urmas este 35 de ani.

Asadar, la 35 de ani expira „termenul de valabilitate reproductiva” al femeilor? Tot cifrele ne dezvaluie adevarul. Statisticile medicale ne arata ca femeile au sanse de 90% de a face copii intre 20 si 35 de ani, in timp ce in intervalul 40-44, sansele scad la 62%. Asadar, intr-adevar, cele care vor copii ar trebui sa „actioneze” pana la varsta de 35 de ani, daca vor sa fie aproape sigure de sansele de reusite in procreere.

8 pahare de apa sau 2,5 litri de apa pe zi

Recomandarea potrivit careia ar trebui sa bem 8 pahare de apa in fiecare zi este atribuita unui raport publicat in 1945 de Academia Nationala de Stiinte din SUA. Medicii specialisti au stabilit, practic, in urma cu 68 de ani ca organismul are nevoie de un mililitru de apa la fiecare calorie primita din mancare pentru a fi functiona perfect. Dar cum calculam necesarul de apa pe zi daca luam in considerare faptul ca din alimentele consumate zilnic organismul primeste, in medie, usor peste 700 de ml de apa?

Ei bine, daca nu ai ramas izolat undeva in lume, fara sursa de apa, nu o sa mori de deshidratare. Nici macar atletii profesionisti in cele mai crude conditii nu au murit de deshidratare, iar corpurile lor elimina mai multa apa decat cele ale unui om care depune efort fizic moderat.

Un lucru este insa cert. Apa este absolut necesara. Doar creierul consuma 20% din aportul zilnic de apa! Daca nu suntem hidratati, riscam sa suferim de dureri de cap. Mai mult, ca sa ne pastram sanatatea rinichilor in timp trebuie sa-i „curatam” band apa.

Asadar, cand ne este sete, sa bem apa, fara a sta sa ne numaram paharele sau mililitri! Persoanele care si-au obisnuit corpul sa nu bea apa aproape deloc, aproape zi de zi, trebuie sa si-l dezvete fara doar si poate.

2.000 de calorii pe zi pentru femei, 2.500 pentru barbati

Nutritionistii au stabilit ca o femeie ar trebui sa primeasca din alimentatie 2.000 de calorii pe zi, iar un barbat, 2.500 de calorii. Cifrele se aplica in cazul femeilor si al barbatilor care depun efort fizic moderat, asadar nu cei care duc o viata sedentara, care stau multe ore pe zi pe scaun si care-si petrec timpul liber in fata televizorului, ci cei care fac sport macar 30 de minute pe zi.

Insa oamenii nu stiu, de fapt, ce reprezinta o calorie. In documentarul „Super Size Me”, echipa lui Morgan Spurlock nu a reusit sa gaseasca nici macar o persoana care sa stie semnificatia caloriei. Daca luam in considerare faptul ca, stiintific, exista cinci tipuri de masurare diferita a caloriilor, lucrurile se complica si mai mult. Practic, doua treimi din aportul zilnic de calorii, provenit din mancare, este consumat in procesul metabolic bazic – mai exact, in functionarea propriu-zisa a organismul atunci cand ne vedem de treburile zilnice fara sa facem niciun efort fizic, adica la functionarea tuturor organelor din corp. Orice efort fizic depus, de la urcatul scarilor, la mersul pe jos la munca si la sport, cere calorii in plus fata de ceea ce este necesar pentru metabolismul bazic, care este influentat, de la persoana la persoana, in functie de greutatea corporala si de inaltime. Iata de ce este cat se poate de pertinenta intrebare: aportul caloric zilnic recomandat de nutritionisti si medici se aplica fiecaruia dintre noi, femeie sau barbat?

Intr-un final, fiecare invata pe piele lui. O femeie care are un aport de 2.000 de calorii pe zi, asadar cat este recomandat, se poate ingrasa, in timp ce alta femeie cu acelasi numarul de calorii se poate mentine, sau chiar slabi, in functie de stilul de viata. Este valabil si in cazul barbatilor. Practic, fiecare om este obligat sa-si stabileasca de unul singur cat si ce mananca ca sa arate bine si sa fie sanatos, in functie de cum traieste. Un om care merge la sala de cinci ori pe saptamana isi va permite sa manance si un desert dupa pranz fara sa se ingrase, in timp ce un om sedentar, care aproape ca nu-si ridica fundul de pe scaun, nu ar trebui sa manance si dulciuri daca nu vrea sa se ingrase.

Asadar, cifrele in materie de calorii sunt cat se poate de relative.

8 ore de somn pe noapte

Cele mai recente studii arata ca omul nu are nevoie de fix opt ore de somn pe noapte, si ca cifra poate varia intre sapte si noua. Asadar, de la persoana la persoana, putem avea nevoie de sapte ore de somn pana la noua ore pe noapte ca sa functionam la capacitati maxime a doua zi.

Daca dormim mai putin de sapte ore, medicii au demonstrat ca riscam sa suferim de episoade de depresie, ne crestem riscul de aparitie a diabetului si a bolilor de inima. Pe de alta parte, cei care dorm mai mult de noua ore pe noapte prezinta riscuri mai mari de a se confrunta cu probleme fizice si mintale.

Insa cele opt ore de somn recomandate pe noapte nu sunt singurul mit in materie de odihna. Se mai spune ca orele dormite inainte de miezul noptii sunt mai odihnitoare decat cele de dupa, dar nicio cercetare stiintifica nu a putut dovedi ca acest lucru este adevarat.

Un lucru este insa cert 100%. Somnul este ciclic, avand diferite etape, de la primul stadiu al somnolente, la somnul iepuresc la faza REM, fiecare om trecand prin patru pana la cinci cicluri de somn care dureaza intre 90 si 120 de minute, in fiecare noapte. Aceste cicluri de somn nu trebuie intrerupte, pentru ca doar prin acesti tip de odihna corpul tau se poate reface.

In ceea ce priveste numarul de ore de somn, fiecare dintre noi poate stabili pe propria piele daca se simte bine dupa sapte ore de somn, dupa opt sau dupa noua ore.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: