Search for content, post, videos

Halucinant! De ce sarcina dureaza de fapt 9 luni

Fatul se dezvolta timp de noua luni in uterul mamei, durata sarcinii la specia noastra fiind printre cele mai lungi din randul mamiferelor.

Profesorul Vincent Lynch de la Universitatea Yale din SUA a analizat evolutia fatului la oameni pentru a afla de ce dureaza mai mult decat la alte animale, rezultatele studiului fiind publicate in revista de specialitate Nature Genetics.

Lynch si echipa sa de cercetatori au efectuat o comparatie genetica asupra unor mostre de ADN prelevate de la un oposum, un tatu si un om. Oamenii de stiinta au descompus materialul genetic al fiecarui mamifer pentru a vedea care sunt diferentele care determina o gestatie de doar doua saptamani la oposumi, de patru luni la tatu si de noua luni la oameni.

Un virus a modificat ADN-ul uman

Rezultatele cercetarii genetice au aratat ca cele noua luni de dezvoltare in uterul mamei la oameni au fost generate de o infectie a organismului stramosilor nostri, care ar fi avut loc in urma cu 100 de milioane de ani. Un virus a infectat ADN-ul omului primitiv.

Potrivit teoriei lui Lynch, infectia ancestrala a lasat in ADN-ul uman ramasite virale denumite transpozoni, care au un rol determinant in controlul genelor implicate in dezvoltarea intrauterina si postnatala. Datorita lor, gestatia la oameni dureaza noua luni.

Evolutia mai indelungata functioneaza ca un mecanism de supravietuire. Cu cat fatul este mai dezvoltat in momentul nasterii, cu atat sansele lui de trai sunt mai mari.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *