27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEIata de ce butonul „Snooze” de la alarma este cea mai proasta...

Iata de ce butonul „Snooze” de la alarma este cea mai proasta inventie din lume

Inrolare trafic.ro

Multi dintre noi suntem familiarizati cu sentimentul de disperare care ne incearca atunci cand porneste alarma dis de dimineata, cand am da orice pentru a mai sta cateva minute in pat. De aceea apasam adesea butonul „snooke” al alarmei.

Inca cinci, sapte sau zece minute de somn nu strica, nu? Doar de aceea a fost inventata functia „snooze” disponibila la aproape orice fel de alarma, fie ea incorporata in telefonul mobil, fie cea de la ceasul electronic de camera.

Insa lucrurile nu stau chiar asa, specialistii in neurologie si somnologie sustinand ca butonul „snooze” este cea mai proasta inventie in materie de dispozitive pentru somn. Motivul? Intrerupe ritmul circadian al organismul si ne poate afecta chiar si relatia cu partenerului.

Inainte de a da intreaga vina pe butonul de „snooze” trebuie sa stabilim de ce apasam pe el. De regula, acesta este folosit fie de oamenii care nu au apucat sa doarma suficient, fie de cei al caror tipar de somn se schimba frecvent, cum ar fi persoanele care lucreaza in ture si nu au un program zilnic fix. Dupa ce am stabilit motivul folosirii butonului „snooze”, indicat este sa facem tot posibilul sa remediem problema, fie dormind mai mult, fie schimbandu-ne ritmul de viata, evident, in masura in care este posibil acest lucru.

Insa, dincolo de diferente, butonul „snooze” afecteaza atat calitatea somnului, cat si a starii de constienta, perioada in care suntem treji.

De ce? In primul rand, cele 5, 7, 9, 10 sau 15 minute de somn pe care le „castigam” ca urmare a apasarii butonului „snooze” nu ne permit sa ne adancim in somn, ci dimpotriva, dormim fragmentat, fapt care creste starea de irascibilitatea, de oboseala si de frustrare de dupa trezire.

In al doilea rand, folosirea butonului „snooze” poate afecta si relatia cu partenerul. Daca tu trebuie sa te trezesti la 06.00 dimineata, dar apesi pe „snooze” de mai multe ori, de fiecare data cand suna alarma deranjezi si somnul partenerului care poate dormi pana la ora 08.00, spre exemplu. Daca nu discutam de un caz izolat sau repetabil o data la doua-trei saptamani, ci de o situatie aproape zilnica, pe termen lung relatia poate fi afectata pentru ca si nervozitatea partenerului creste cu fiecare intrerupere a somnului.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: