5 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăCASA SI GRADINAGips carton: de câte feluri este și unde îl poți folosi

Gips carton: de câte feluri este și unde îl poți folosi

Inrolare trafic.ro

Mai cunoscut sub denumirea de rigips, gips cartonul este unul dintre materialele de construcție cele mai folosite în amenajările interioare. Motivele pentru care rigipsul este atât de popular sunt atât de ordin practic, cât și de ordin estetic iar în cele ce urmează vă explicăm pe larg care sunt avantajele utilizării gips cartonului în amenajarea casei dar și ce tip de rigips trebuie folosit în funcție de destinația încăperii în care urmează să fie montat.

Avantajele utilizării plăcilor de gips carton

Placa de gips carton are structură tip sandviș ce consistă dintr-un panou de gips presat, așezat între două straturi de carton special. Placa este tratată să reziste la acțiunea a diferiți factori ca umezeala sau temperaturile ridicate ori să izoleze termic sau fonic. Rigipsul este întrebuințat pentru placarea pereților, pentru realizarea de tavane false, scafe sau partiții, ba chiar și pentru placarea pereților exteriori ai casei.

 

Unul dintre motivele pentru care rigipsul este atât de folosit în amenajările interioare este acela că placarea pereților cu plăci de gips carton este o modalitate eficientă de a economisi timp și bani. Economisiți bani pentru că plăcile de rigips fac inutilă tencuirea pereților interiori.

Odată montate, plăcile de rigips transformă pereții într-o suprafață perfect plană peste care se pot aplica direct diverse tipuri de finisaj: vopsea lavabilă, tapet, gresie, faianță, cărămidă aparentă ba chiar și piatră naturală. Acest lucru vă ajută să economisiți timp căci scăpați de timpi de așteptare între straturile de mortar, ipsos, de șlefuirea ulterioară aplicărilor diferitelor materiale. Așadar, veți obține camere pregătite pentru zugrăvit într-un timp foarte scurt, cu consum mai mic de materiale  și cu mult mai puțină mizerie. Dacă vreți să aflați mai multe despre montarea plăcilor de rigips, vă recomandăm să citiți articolul de aici.

Citeste si:  Ghetele de zăpadă – de ce sunt atât de populare? Cum poți alege cele mai frumoase cizme de zăpadă?

 

Plăcile de gips carton au și avantajul că izolează termic reducând pierderile de căldură. Dacă vreți să vă izolați locuința din punct de vedere termic, plăcile de rigips în combinație cu izolația din vată bazaltică sunt foarte eficiente și pe lângă că vor contribui la confortul termic, vă vor ajuta să reduceți costurile cu facturile la gaze sau curent, atât pe timpul iernii, cât și pe timpul verii. În plus, aceste sisteme termoizolante vor izola casa și din punct de vedere fonic.

În sfârșit ajungem și la versatilitatea acestor plăci în designul interior. Pentru că este ușor de tăiat, rigipsul poate fi montat în tot felul de forme specifice diverselor stiluri de design interior. Astfel, poate fi folosit pentru realizarea de arcade, scafe, rafturi încastrate, scafe cu forme curbate, rotunde sau dreptunghiulare, pereți despărțitori, nișe, pentru a masca țevi sau instalația electrică ori pentru a pune în valoare un perete sau tavanul.

Tipuri de rigips

Pentru ca gips cartonul să fie eficient și să reziste în timp, trebuie să îl alegeți în mod corect. Cel mai important criteriu în alegerea tipul de rigips pe care trebuie să îl achiziționați este destinația acestuia, mai precis trebuie să știți în ce încăpere urmează să îl montați. Și asta pentru că în magazinele fizice dar și în cele online așa cum este Cid Construct, aveți la dispoziție rigips de mai multe feluri.

Citeste si:  Vrei o nuntă memorabilă? Vezi aici 5 trenduri de care să ții cont! Trebuie să încerci numărul 3!

 

Gips cartonul gri este folosit la realizarea de scafe și tavane false sau la placarea pereților din locuință. Rigipsul gri poate fi utilizat în toate încăperile dintr-o locuință, cu excepția băii și a bucătăriei, unde nivelul de umiditate din aer este foarte mare. Pentru aceste încăperi este recomandată utilizarea plăcilor de rigips antiumezeală sau rigipsul verde. Folosirea plăcilor de gips carton verde în aceste încăperi împiedică umezeala să acționeze asupra suprafețelor pe care sunt montate. Astfel rigipsul verde previne apariția mucegaiului, îmbunătățește calitatea aerului și contribuie la păstrarea integrității structurale a clădirii.

 

Cele două tipuri de gips carton menționate mai sus sunt cel mai des folosite în amenajările interoare. Există însă alte două tipuri de rigips care în anumite condiții sunt indispensabile.

Primul dintre ele este rigipsul antifoc sau rigipsul de culoare roz. Acest tip de rigips trebuie folosit pentru placarea peretelul pe care este montat un șemineu sau o sobă ori pentru izolarea cabanelor sau caselor de lemn. Datorită miezului său realizat din fibră de sticlă, placa de rigips roz este capabilă să reziste la temperaturi de aproximativ 550 grade Celsius.

 

Ultimul tip de gips carton ce poate fi folosit la interior este cel albastru. Denumită și placă de tip D, placa de rigips albastru este extrem de eficientă în reducerea nivelului de zgomot și este foarte utilă în mediile urbane, în izolarea fonică a apartamentelor.

 

Așadar dacă plănuiți să vă renovați casa sau apartamentul, nu ezitați să folosiți plăcile de gips carton, făcând astfel economie de timp și de bani dar în același timp, sporind confortul și siguranța familiei dvs.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: