Zaharul a ajuns unul din cele mai blamate alimente. Cel rafinat, care nu mai are decat o vaga urma de nutrienti, strica dintii, provoaca diabet, ajuta la propagarea obezitatii, se gaseste in cantitati mari in tot mai multe sosuri, sucuri sau semipreparate.
Cuprins
Din nefericire, zaharul afecteaza si organele, iar un consum indelungat al unei cantitati mari de zahar poate avea un efect devastator asupra organismului.
Zaharul ingrasa organele
Fructoza, o componenta a zaharului de masa si a siropului de porumb forteaza ficatul sa depoziteze grasimile foarte “eficient”. In timp, o dieta bogata in fructoza poate duce la aparitia unei bariere de grasime construita in jurul ficatului, ceea ce poate duce la aparitia unei forme de ciroza.
Evitati bauturile cu zahar adaugat. Chiar si sucurile naturale sau smoothie-urile, in cantitati foarte mari. Fructoza naturala, obtinuta din fructe proaspete, este benefica organismului, mai ales ca vine impreuna cu o cantitate mare de fibre si cu multi nutrienti. Orice aliment procesat industrial ar trebui sa lipseasca din dieta.
Zaharul creste riscul de a face diabet
Nu e o noutate pentru nimeni ca zaharul are aceasta capacitate. Totusi, fiecare 150 de calorii din zahar consumate zilnic de o persoana cresc riscul de a dezvolta diabet cu 1.1%.
Pentru cei care au un stil de viata haotic e greu sa renunte dintr-o data la zahar. Dar fiecare lingurita de zahar in minus e importanta. Un prim pas ar putea fi inlocuirea bauturilor racoritoare cu apa plata cu lamaie sau aromatizarea lor cu diverse plante. Statistic, o treime din zaharul consumat annual de o persoana provine din aceste bauturi.
Zaharul face rau inimii
Diabetul zaharat si afectiunile cardiace sunt strans legate intre ele. La o prima vedere, consumul de zahar nu pare sa afecteze inima, insa organismul functioneaza ca un tot unitar. Daca un subansamblu nu functioneaza corect, si celelalte sunt in pericol sa se strice. Atacul de cord si accidentul vascular cerebral se situeaza pe primele locuri printre cauzele decesului la bolnavii de diabet de tip doi, provocand peste 65% din decese.
Nu depasiti cantitatea zilnica recomandata de zahar (conform American Heart Association aceasta este de 20 de grame pentru femei, 36 de grame pentru barbati si 12 grame pentru copii, respectiv 5, 9 si 3 lingurite).
Zaharul creste tensiunea
Cantitatile mari de zahar cauzeaza un exces de insulina in sistemul circulator ceea ce duce la cresterea presiunii din artere. Nivelul ridicat de insulina duce la slabirea celulelor muschilor din jurul vaselor de sange si permite largirea acestora. Astfel, se ajunge la cresterea tensiunii arteriale. Pana la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral drumul e mai scurt, in cazul marilor consumatori de zahar.
Nu va lasati pacaliti de reclame, cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumparati si pe care le consumati.
Zaharul de peste cap nivelul colesterolului
Exista o legatura si intre zahar si colesterol, desi acesta din urma este mai strans legat de consumul de grasimi. In urma unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association s-a constatat ca, dupa ecluderea persoanelor cu nivelul colesterolului crescut, a diabeticilor si a supraponderalilor din grupul tinta, consumatorii de zahar in cantitati mari au fost urmatorii cu cel mai mare nivel al colesterolului rau si al trigliceridelor, dar si cu cel mai scazut nivel al colesterolului bun (HDL). De ce? Cantitatile mari de zahar inhiba functiile organismului de a filtra colesterolul rau.
Pentru a va ajuta organismul, trebuie respectate cateva reguli. Una dintre ele ar fi sa nu sariti peste micul dejun (cei care o fac sunt mai expusi sa devina obezi de 4.5 ori decat cei care consuma un mic dejun proteic). De asemenea, prima masa din zi servita corect ajuta la mentinerea glicemiei la nivelul optim.
Un alt studiu arata ca daca femeile supraponderale aleg sa manance oua la micul dejun, acestea vor consuma in mod natural un pranz cu aproximativ 160 de calorii mai mic.
Zaharul ne impinge inapoi pe scara evolutiei
Cateva trepte, chiar. Ratiunea, cea care ne desparte de alte specii, este afectata de zahar. Si afectata este si capacitatea organismului de a-i transmite creierului ca este plin. Daca esti supraponderal si mai ai si diabet zaharat, corpul sufera enorm, iar hormonul numit leptina (Leptina este un hormon secretat de catre organism care actioneaza asupra hipotalamusului din creier si controleaza senzatia de foame ) intra intr-o stare de latenta. Treaba acestui hormon este sa spuna: “Stop! Esti satul!”. Cand acesta nu este vigilent, se mananca mult si fara niciun scop. Fructoza afecteaza leptina, o dieta bogata in aceasta substanta facand organismul sa se simta infometat mai usor, chiar si atunci cand mancati mai mult decat necesarul caloric pentru activitatile desfasurate.
Atunci cand simtiti nevoia sa mancati un baton de ciocolata, faceti un exercitiu de vointa si plimbati-va macar 15 minute (atat au descoperit cercetatorii ca are nevoie creierul pentru a se razgandi, in proportie de 12%). Daca nu v-a trecut pofta, optati pentru un produs de calitate, organic, cu minim 70% cacao si fara aditivi.
Zaharul provoaca dependenta
Poate va sunt cunoscute scenele in care copiii care au consumat o cantitate mai mare de dulciuri devin isterici si nu se lasa pana nu termina toata punga sau incep sa scotoceasca toata casa dupa altceva dulce. Din nefericire, nu proasta crestere se face vinovata, ci dependenta pe care o da zaharul. Aproape ca si drogurile de pe strada, zaharul declanseaza reactii chimice si eliberarea de substante care afecteaza zona din creier ce “administreaza” placerea, in acest caz opioide si dopamina. Si, ca si in cazul drogurilor, se dezvolta o anumita rezistenta. Si pentru a se simti bine, organismul are nevoie de cantitati tot mai mari de zahar. In cazul soarecilor, studiile arata ca, dupa ce s-au infruptat din dulciuri si acestea le sunt luate incep sa tremure, sa le “scrasneasca” maxilarele de nervi, chiar sa fie anxiosi.
Atunci cand incepeti o dieta si reduceti cantitatea de zahar consumata trebuie sa avem rabdare cu noi insine. Dureaza pana la o saptamana sa ne recapatam gustul si papilele sa isi revina dupa ce au fost obisnuite cu dulcele. Daca veti gusta, dupa o saptamana fara zahar, un produs dulce pe care il consumati cu placere inainte, acesta va parea exagerat de dulce.
Zaharul duce si la diabetul de tip trei, nu doar la cel zaharat
Neuropatologul Suzanne de la Monte de la Brown University este cea care a definit termenul “diabet de tip 3”, dupa ce echipa sa a descoperit legaturile dintre rezistenta la insulina si dietele bogate in grasimi si boala Alzheimer. Munca sa sugereaza ca boala Alzheimer este una metabolica, prin care capacitatea creierului de a folosi glucoza si de a produce energie este avariata. “Este ca si cum creierul ar avea diabet”, sustine Suzanne de la Monte.
Pentru a va feri de capcanele zaharului, invatati sa-l reparati sub toate formele sub care se ascunde. Cititi cu atenti etichetele si uitati-va dupa tot ce se termina in -oza (fructoza, glucoza, zaharoza) si dupa combinatiile care contin termenii zahar sau sirop.
Zaharul te transforma intr-un zombie insetat de energie
Un baton de ciocolata “nevinovat” e ca un puls de energie. Un fior, nicidecum ca o baterie. Dupa ce i se termina scurtul efect, oboseala si foamea se instaleaza la loc. Si primul impuls ar fi consumul unui alt baton. Cercetatorii au aratat ca efectul unui astfel de aliment dureaza doar 30 de minute, iar neatentia si slabiciunea te pot impinge intr-un cerc vicios.
Nu tineti la indemana niciodata mai mult de un baton si infranati-va impulsul de a cumpara unul sau, mai rau, de a va imprieteni cu automatele care au mai multe sortimente si care se afla in tot mai multe locuri publice.
Cautati un tip de biscuiti din cereale integrale sau rondele din cereale integrale, care au un continut redus de calorii si o cantitate mult mai mica de zahar fata de gustarile pe care le intalniti la tot pasul. Tineti-le la indemana, mai ales daca sunteti nevoit sa sariti peste o masa, dar nu abuzati nici de acestea.
Zaharul transforma zambetul in tristete
Zaharul ne poate ajuta sa ne simtim bine, pe termen scurt. Pe termen lung, efectul este invers. Un studiu publicat in Public Health Journal a urmarit 9.000 de persoane pentru a determina legatura dintre depresie si consumul de dulciuri si mancare de tip fast food. Dupa sase ani, cei care au consumat produse nesanatoase aveau un risc crescut cu 40% de a dezvolta o depresie fata de cei cu o dieta echilibrata. Se pare ca la persoanele cu rezistenta la insulina si creierul elibereaza cantitati mai mici de dopamina.
Pentru a trece peste diverse momente din viata, chiar daca sunt triste sau fericite, nu va consolati cu mancare sau dulciuri. Filmele americane care le prezinta pe domnisoarele silfidice atacand cu nesat galeti de inghetata cand sunt parasite de iubiti sunt doar filme. Crudul adevar se vede pe abdomen, coapse si fese, dar si in analizele de sange.
Zaharul nu indulceste doar cafeaua, se afla in majoritatea alimentelor si semipreparatelor. In aproape toate racoritoarele si in majoritatea deserturilor. Doar un stil de viata sanatos va poate salva de capcanele intinse de zahar la tot pasul.