8 decembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDepresia de primavara: de unde vine si cum scapam de ea

Depresia de primavara: de unde vine si cum scapam de ea

Inrolare trafic.ro

Venirea primaverii aduce cu sine o stare de bine multor persoane si, totusi, se intampla adesea ca multi dintre noi sa fim incercati de stari opuse de spirit, concretizate cu episoade de depresie. Psihologic, problema se numeste tulburare afectiva sezoniera sau, mai simplu, depresia de primavara.

 

Zilele tot mai lungi si incalzirea vremii poate revigora starea de spirit a unora, dar si favoriza depresia altora. Potrivit cercetatorilor de la South University din SUA, odata cu schimbarea sezonului au loc modificari si in comportamentul uman, in nivelul de energie, in dorinta de socializare si chiar in programul de somn.

 

Daca multi se bucura de temperaturile tot mai mari si de soarele care, in pofida ultimelor zile de ploaie, isi face tot mai simtita prezenta, unele persoane pot fi incercate, in aceasta perioada, de episoade de depresie, pe care specialistii in psihologie le descriu ca facand parte din tulburarea afectiva sezoniera sau, popular, depresia de primavara.

 

Tulburarea afectiva sezoniera poate aparea la fiecare schimbare a anotimpurilor, manifestatiile diferand insa. Depresia de iarna se concretizeaza prin lipsa de energie, nevoia mai mare de somn si prinderea in greutate, ca urmare a poftelor alimentare tot mai mari. Depresia de vara include simptome precum anxietatea, insomnia si lipsa poftei de mancare, pe fondul temperaturilor ridicate, ce poate duce la pierderea catorva kilograme.

 

Zile insorite, stari depresive

 

Insa depresia de primavara este cel mai dificil de indurat dintre toate, pentru ca cel care este incercat de ea se simte coplesit de starile accentuate de tristete, tot mai evidente si deranjante atunci cand, per ansamblu, toti par veseli de incalzirea vremii si de razele soarelui.

 

“Cel care sufera de depresia de primavara are senzatia ca toti sunt fericiti in jurul lui, cu exceptia sa”, explica doctorul Kathryn Klock-Powell, coordonator clinic la Departamentul de Consiliere Profesionala din cadrul sucursalei di Savannah a South University.

 

Depresia de primavara, inca un mister pentru specialisti

 

Cauza exacta a depresiei sezoniere este inca necunoscuta, dar multi experti sunt de parere ca un anume  dezechilibru al substantelor chimice din creier, generat fie pe fondul unei mosteniri genetice, fie din cauza unor evenimente neplacute prin care a trecut persoana depresiva, sunt una dintre cele mai importante cauze ale tulburarii afective sezoniere.

 

Medicul Klock-Powell sustine ca si expunerea tot mai mare la razele soarelui poate fi una dintre cauze, caci depresia de primavara nu apare pe toate zonele Globului. Spre exemplu, in Florida, denumit si “Statul razelor de soare”, frecventa depresiilor de primavara este mult mai mare decat in alte zone unde soarele nu este atat de puternic. Mai mult de atat, studiile au arata ca locuitorii Islandei nu sufera de tulburarea afectiva sezoniera.

 

Citeste si:  Gazele de esapament de la masinile Diesel produc cancer

Specialistul de la South University recomanda celor care sufera de depresia de primavara sa caute ajutor psihologic daca tulburarea se extinde pe o perioada mai lunga: “Este considerat normal sa fii depresiv cateva zile, dar daca starea persista mai multe saptamani, este cazul sa ceri ajutor”.

 

CUM SCAPAM DE DEPRESIA DE PRIMAVARA

 

Desi oamenii de stiinta si psihologii nu au putut identifica, inca, factorii exacti care genereaza depresia de primavara, solutii pentru a scapa de starile de tristete si apatie sunt numeroase.

 

Evaluarea proprie

 

In primul rand, cel care sufera de depresia de primavara trebuie sa-si reevalueze, pe cat posibil, starea de spirit. Chit ca este dificil, iar oamenii oricum sunt mari maestri in a se minti pe sine, o evaluare obiectiva este necesara pentru a identifica punctele dureroase si nemultumirile proprii. Odata cunoscute, sau macar partial cunoscute, chit ca nu gasiti solutii imediate pentru ele, este mai bine pentru fiecare om in parte sa stie cu ce se confrunta, decat sa traiasca intr-o negare si apatie continue.

 

Dupa acest pas, evaluati-va si stilul de viata, obiceiurile zilnice. Acestea tin de la programul de somn, la cel de munca, la regimul alimentar si la eventualele vicii care au pus stapanire pe unii dintre noi.

 

Programati-va ore de somn!

 

In ceea ce priveste odihna, incercati sa va faceti un program de somn consecvent. Organismul este profung tulburat daca intr-o noapte va culcati la 02.00 dimineata si intr-alta la ora 09.00. Asadar, pe cat puteti, stabiliti-va un program de opt poate chiar noua ore de somn, iar intervalul de timp sa fie mereu acelasi. Un exemplu: de la ora 22.30 pana la 07.00.

 

Atentie la alimentatie!

 

Regimul alimentar de zi cu zi trebuie la randu-i evaluat. Urmati regula celor trei mese principale pe zi. Nu incepeti dimineata doar cu o ceasca de cafea (acompaniata si de o tigara, in cazul fumatorilor), ci cu un mic dejun copios care sa va puna in miscare metabolismul si sa va ofere energia de care aveti nevoie pentru a va incepe ziua.

 

Nu uitati de masa de pranz si nici de cina. Incercati pe cat este posibil sa renuntati la junk food sau la fast food. Mai bine va luati la pachet, intr-o caserola, o portie de mancare facuta in casa, decat sa va multumiti cu chipsuri, cu sandvichuri cumparate la automat sau cu mancare de la fast-foodul din apropierea locului de munca.

 

Citeste si:  Planta care poate vindeca 5 tipuri de cancer

Renuntati la rontaitul din timpul zilei, mai bine optati pentru doua gustari intre mesele principale (intre mic dejun si pranz si intre pranz si cina), care pot consta in fructe, in legume (morcovi, spre exemplu) sau in iaurt.

 

Faceti miscare!

 

Daca tot a venit primavara si temperaturile au crescut, faceti cat mai multe plimbari. Fie parcurgeti o parte din distanta de la munca spre casa pe jos, fie ca iesiti in parc, fie ca va duceti chiar sa alergati un pic prin cartier sau prin parc. Indiferent ce alegeti, scopul este sa va puneti corpul in miscare. Letargia din timpul iernii si mancarurile mai grase si-au pus, cu siguranta amprenta, pe silueta. Dincolo de faptul ca puteti, astfel, da jos cateva kilograme si tonifia trupului, in timp ce faceti miscare, chiar si moderata ca intensitate, secretia hormonala a organismului este accelerata la randu-i, fapt ce faciliteaza toate celelalte functii.

 

O vizita la doctor

 

In aceasta perioada, nu ar strica sa faceti o vizita la medic care sa va trimita sa va faceti cel putin analizele de baza, care trebuie efectuate o data pe an. In cazul in care aveti si alte probleme medicale sau sunteti predispusi la afectiuni cardiovasculare sau la diabet, medicul va stii daca este cazul sa faceti si alte analize decat cele de baza.

 

Dupa efectuarea analizelor, reveniti la medic pentru a vi le citi si a va prescrie, daca e cazul, un tratament sau suplimente de vitamine si minerale.

 

Nu uitati ca perioada de iarna in care, de regula, consumam mai putine fructe si legume se concretizeaza prin astenia de primavara. Practic, ducem lipsa de vitamine si de minerale, fapt ce se transpune intr-o stare generala de oboseala.

 

Totodata, s-ar putea sa aveti unele probleme cu ficatul, fie din cauza alimentatiei, fie din cauza unor medicamentele pe care le luati. Pilulele anticonceptionale ingreuneaza, spre exemplu, activitatea ficatului, motiv pentru care trebuie luate cu medicamente hepatoprotectoare. Asadar, recurgeti fie la hepatoprotectoare sub forma de pastile (de preferinta recomandate de medic), fie la ceaiuri care protejeaza ficatul.

 

Pe de alta parte, puteti incerca si niste suplimente cu magneziu. Daca nivelul de magneziu din organism scade, apar starile de agitatie si de nervozitate. O capsula efervescenta sau o pilula de magneziu va poate linisti pe timpul zilei, motiv pentru care veti face mai bine fata activitatilor zilnice care trebuie, vrem nu vrem, duse la capat.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: