Demachiere ca la carte. Cele mai bune sfaturi! E un pas important în ritualul de îngrijire a tenului, o etapă ce nu trebuie sărită sub nicio formă. În plus, produsele destinate demachierii sunt felurite şi e musai să le alegem în cunoştinţă de cauză.
Cuprins
Demachiere ca la carte. Cele mai bune sfaturi!
Nimic mai puţin glamouros decât să-ţi ştergi cu un şomoiog de vată machiajul şi impurităţile de pe faţă, ştiu. Noroc cu discurile finuțe de bumbac, care fac acţiunea nu atât de neplăcută vizual. Aplicarea machiajului e mult mai interesantă, iar rezultatul îţi dă o stare de bine, deci înlăturarea „stării de bine“ nu-i tocmai un gest generator de endorfine. Însă trebuie să ne dezobişnuim, cele care facem asta, să privim demachierea ca pe o corvoadă. Un argument convingător e că în urma demachierii tenul rămâne curat şi proaspăt. Şi, pe lângă raţiunile ce ţin de igiena personală, demachierea vine şi cu un beneficiu important: cremele-tratament şi hidratante folosite imediat după demachiere vor acţiona mai în profunzime şi, deci, mai eficient.
De câte ori?
De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, indiferent dacă foloseşti machiaj sau nu! Pentru o curăţare a tenului care să nu facă mai mult rău decât bine, nu înlocui demachiantul cu apă şi săpun – pot apărea iritaţii din cauza înlăturării agresive a stratului protector de sebum.
Demachiantul potrivit
Pe vremuri, era simplu: pe piață găseai doar lapte Doina şi toate româncele asta foloseau, chit că aveau ten gras sau uscat, tânăr sau matur, sensibil sau acneic. Acum avem de unde alge dintr-o multitudine de produse cu formule şi texturi diferite şi chiar e indicat să folosim demachiantul potrivit, în funcţie de tipul de ten şi de zona care trebuie demachiată: față, ochi, decolteu.
Când facem „portretul“ demachiantului ideal, parcă zici că ne alegem iubitul! Pentru că un demachiant bun trebuie să fie suficient de puternic pentru a elimina impurităţile, dar delicat cu pielea. Nemilos cu duşmanii tenului – praf, urme de machiaj, celule moarte –, dar blând cu stratul protector de sebum. Greu de găsit? Nu, doar că, la fel ca în toate celelalte aspecte ale vieţii, trebuie să ştii ce să cauţi. Iată etapele căutării:
Pasul 1
Verifică întâi ca demachiantul ales să fie destinat tipului tău de ten (uscat, gras, sensibil etc.). Cele pentru ten gras usucă mai tare şi ar face rău unui ten foarte uscat. Tot pe etichetă vei găsi conţinutul de substanţe puternic detergente: Sodium Laureth Sulfate (SLES), alcool, mentol. În cazul unui ten uscat şi foarte sensibil, evită un demachiant care le conţine.
Pasul 2
Caută pe net sau cere opinii despre un demachiant nou, care ţi-a făcut cu ochiul. Din părerile altora îţi poţi da seama de reacţii adverse sau alte probleme. Cel mai bine ar fi să poţi folosi o mostră înainte a cumpăra produsul.
Pasul 3
Dacă după prima folosire simţi usturimi sau tenul ţi se usucă foarte rău, renunţă şi mai caută. Fă şi testul oglinzii: după ce te-ai dat cu demachiant și ai şters surplusul cu un disc de bumbac, atinge-ţi fața încă umedă cu degetul arătător şi apoi dă cu acelaşi deget pe un colț de oglindă. Dacă urma e apoasă, limpede, demachierea s-a încheiat cu succes.
Săpun – solid sau gel
E produsul cu mai multe argumente contra decât pro, atunci când vine vorba despre demachiere. Săpunurile au în special rol dezinfectant şi trebuie folosite cu precauţie, pentru că în compoziţia lor intră substanţe puternic detergente, care usucă pielea şi-i distrug bariera de protecţie. Există şi geluri şi săpunuri delicate, cu pH neutru, dar să nu abuzăm de ele. Tip de ten: gras, acneic (în acest caz se vor folosi geluri demachiante dermato-cosmetice) Clătire: da, cu apă călduţă sau la temperatura camerei
Frecvenţa de utilizare: ocazional
Lapte demachiant
E cel mai popular produs când vine vorba de demachiere. Curăţă tenul, are proprietăţi hidratante, iar unele produse conţin şi toner (sunt 2 în 1). Acestea nu necesită aplicarea de loţiune tonică pentru îndepărtarea surplusului de produs şi împrospătarea fetei. Formulele destinate tenului uscat sunt mai emoliente, iar cele destinate tenului gras au o textură mai lejeră. Tip de ten: orice tip de ten, în funcţie de indicaţia de pe etichetă Clătire: nu necesită
Frecvenţa de utilizare: zilnic
Demachiant solid sau uleios
Consistența uleioasă a acestui produs îl face ideal pentru îndepărtarea machiajelor rezistente la apă şi transfer, folosite în special în zona ochilor şi buzelor. Aplică produsul cu degetele şi lasă-l câteva minute să acţioneze, înainte de a-l îndepărta cu discul demachiant. Demachiantul solid se va lichefia uşor în contact cu pielea. Tip de ten: uscat; se poate folosi pentru ochi şi buze în cazul oricărui tip de ten Clătire: dacă e nevoie, urmată de aplicarea loţiunii tonice, pentru îndepărtarea surplusului
Frecvenţa de utilizare: ocazional
Loţiune micelară
Este o soluţie demachiantă pe bază de apă. Are o consistență lichidă şi seamănă cu loţiunea tonică. Foloseşte-o cu încredere ca să te demachiezi chiar dacă nu ai folosit farduri, pentru că această loţiune va îndepărta delicat murdăria, surplusul de sebum şi celulele moarte, oferind pielii o senzaţie plăcută de prospeţime. Aplic-o prin masaj uşor, cu ajutorul unei dischete de bumbac. Tip de ten: orice tip Clătire: nu necesită
Frecvenţa de utilizare: de câte ori este nevoie
Şerveţele demachiante
Câteodată îmi vine să-l pup pe cine le-o fi inventat, că tare uşor e cu ele! Scoţi din ambalaj şerveţelul, te ştergi cu el pe faţă, insişti în zona ochilor şi pe buze şi gata! Ei bine, nu-i aşa de simplu. Cantitatea mică de dema-chiant folosită la îmbibarea acestor şerveţele te obligă să masezi puternic pielea, iar în urma acestui gest, tenul poate avea de suferit: se usucă prea rău şi se poate irita. Aşadar, nu te ataşa prea mult de acest produs. Tip de ten: orice tip, în funcţie de indicaţiile de pe ambalaj Clătire: nu necesită
Frecvenţa de utilizare: ocazional (în călătorii sau când te grăbeşti foarte tare)