Cu cat inaintam in varsta, cu atat reactionam mai urat la consumul excesiv de alcool. Chit ca ducem pe picioare o noapte de baut, a doua zi organismul este mai afectat odata ce imbatranim.
Cand ai in jur de 20 de ani si ceva, poti sa bei alcool pana tarziu in noapte, sa dormi cateva ore si apoi sa fii apt pentru o noua zi fara dureri de cap, doar o usoara oboseala. Insa, pe masura ce inaintezi in varsta, cateva pahare de alcool peste limita personala pot genera dureri de cap, stare de rau si ameteala 24 de ore de la consumul lor. Iar vina nu apartine calitatii alcoolului, ci modului in care organismul reactioneaza la consumul de alcool pe masura ce depaseste varsta de 30 de ani.
Durerile de cap, de stomac, intestinele tulburate si starea de ameteala si greata generala sunt efecte ale proastei metabolizari a alcoolul de catre ficatul trecut de 30 de ani.
Si greutatea corporala poate fi un factor favorizant al mahmurelii foarte neplacute de dupa o noapte de baut. Spre exemplu, kilogramele in plus acumulate cu trecerea anului au un efect secundar: favorizeaza deshidratarea. Cu cat corpul este mai deshidratat, cu atat alcool este mai dificil procesat la nivelul ficatului.
Totodata, exista si modificari ale chimiei la nivelul creierului dupa varsta de 30 de ani. Cand bem alcool, sunt eliberate endorfine, acei hormoni care ofera o stare euforica. Insa, dupa 30 de ani, odata cu endorfinele este eliberat in cantitati mai mari si cortizolul, hormonul stresului, care amplifica efectele negative aparute ca urmare a consumului de alcool.
Practic, Mama Natura ne spune, dupa varsta de 30 de ani, ca este cazul sa ne mai linistim un pic, sa ne temperam obiceiurile, pentru ca organismul nostru nu mai accepta atatea beri sau atatea pahare de vin ca pe vremea cand aveam doar 22 de ani.