27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum te feresti de toxiinfectii alimentare

Cum te feresti de toxiinfectii alimentare

Inrolare trafic.ro

Mai ales pe timpul verii, pe fondul temperaturilor ridicate care pot zadarnicii buna pastrare a alimentelor, apar tot mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare. Insa, cu putina atentie si organizare, te poti feri de ele!

 

Listeria

 

Fructele si legumele proaspete, unele produse lactate procesate precum branza sau si lactatele nepasteurizate pot fi contaminate cu bacteria listeria, care genereaza toxiinfectie alimentara manifestata prin febra, dureri musculare, probleme de stomac si diaree. Toxiinfectia din cauza listeriei poate aparea la doar 2 zile de la ingerarea alimentului contaminat, dar si dupa doua luni de la expunerea la bacterie.

 

Pentru a evita aceasta problema, fructele si legumele trebuie sapalate temeinic si pastrate in frigider la cel mult 4 grade celsius. Totodata, evita lactatele nepasteurizate. Practic, prin pasteurizare are loc procesul de ucidere a bacteriilor.

 

Si anumite carnuri pot contine listeria, iar in cele procesate bacteria poate supravietui ani buni. Caldura este cea care ucide listeria, asadar opteaza pentru produse pe care sa le incalzesti la peste 70 de grade celsius inainte sa le mananci.

 

Salmonella

 

Produsele de pasare si ouale sunt principalele produse alimentare prin care oamenii se pot contamina cu salmonela. La gaini, spre exemplu, ouale se infecteaza cu salmonella inainte ca ele sa dezvolte forma specifica. Totodata, si ouale proaspete pot gazdui salmonella.

 

Citeste si:  12 dovezi ca lamaile sunt foarte bune medicamente

Si legumele crude pot fi surse de salmonella, toxiinfectiile cauzate de aceasta fiind asociate cu consumul de rosii, ardei iute, salata si papaya contaminate.

 

Insa nu doar produsele proaspete pot purta salmonella, ci si chipsurile, covrigeii, untul de arahide si chiar si semi-preparatele.

 

Pentru a evita infectarea cu salmonella, produsele proaspete precum fructele si legumele trebuie spalate temeinic si pastrate la mai putin de 4 grade Celcius in frigider. Produsele din carne si oua nu trebuie consumate daca nu au fost incalzite la cel putin 75 de grade Celsius.

 

Mai ales in cazul carnii rosii, care poate gazdui la randul ei salmonela, gatitul trebuie realiza cu grija. Evita sa mananci carnea in sange, indiferent cat de mult iti place gustul. Doar carnea bine patrunsa este cu adevarat sigura pentru sanatate.

 

E. Coli

 

Carnea de vita poate fi contaminata cu E.Coli, o bacterie care traieste in intestinele vacii si care se raspandeste in carne in momentul taierii si al tocarii. Infectia cu E. Coli se manifesta prin crampe abdominale, diaree si senzatie de voma, simptomele aparand la cateva zile dupa infectare.

 

Pentru siguranta, nu consumati carne care nu este bine patrunsa, si chiar daca a fost gatita in profunzime cu o zi inainte, incalziti-o la cel putin 75 de grade inainte de a o consuma.

 

Citeste si:  Ai parul rar si iti cade? Dieta care-ti face parul mai des, stralucitor si puternic

Si fructele pot contine E. Coli, mai ales cele care au fruze precum spanacul. Din acest motiv, trebuie spalate cu mare grija, fruza cu frunza.

 

Atentie la modul in care spalati produsele. Nu amestecati fructele, legumele cu carnea. Dupa ce spalati fructele, spalati-va pe maini pana la incheietura cu sapun, clatiti bine si abia mai apoi puneti mana pe carne.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: