7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăRELATIICum știi când să pui capăt unei relații

Cum știi când să pui capăt unei relații

Inrolare trafic.ro

Să fii într-o relație sănătoasă este distractiv, interesant, intim și confortabil. Cu toate acestea, dacă aceste caracteristici au dispărut din relația ta, este posibil să fie nevoie să i se pună capăt. Este important să recunoaștem semnele unei relații care eșuează sau care a eșuat. Examinați interacțiunile cu partenerul dvs. pentru a găsi semne de afecțiune și încredere. Dacă nu reușiți să le găsiți, ar putea fi timpul să puneți capăt relației. Toată lumea merită să se afle într-o o relație sănătoasă.

Recunoașterea semnelor comune

Întreabă-te dacă îți place persoana care ai devenit în relație.

Este firesc ca partenerii să experimenteze mici schimbări în preferințele și personalitatea lor în timp ce sunt împreună într-o relație. Cu toate acestea, dacă majoritatea acestor schimbări au fost negative, ar putea fi momentul ca relația să ia sfârșit. Întrebați-vă dacă ați experimentat schimbări negative de personalitate, inclusiv:

  • A deveni mai supărat sau mai neprietenos.
  • Pierderea încrederii sau a sentimentul de valoare de sine.
  • Revenirea la comportamente neplăcute dintr-o perioadă mai veche a vieții tale.

Cântărește sacrificiile pe care le faci într-o relație.

În mod ideal, relația dvs. nu ar trebui să vă împiedice să vă urmăriți obiectivele de viață, fie că este vorba de obținerea unei diplome avansate, de a lucra într-un anumit domeniu sau de a locui într-o anumită regiune. Dacă simțiți că partenerul dvs. se așteaptă să faceți sacrificii pentru relație pe care nu este dispus să le facă, este posibil ca relația să nu merite să fie păstrată.

  • Pe de altă parte, dacă nu sunteți dispus să faceți sacrificii sau compromisuri în relație, dar vă așteptați ca partenerul dvs. să facă sacrificii importante pentru dvs., ar putea fi momentul să puneți capăt relației de dragul partenerului dvs.
  • Țineți cont de faptul că compromis este o parte naturală a relațiilor. Nu veți obține întotdeauna ceea ce doriți într-o relație, dar nu ar trebui să se aștepte de la dumneavoastră să faceți sacrificii pe care partenerul nu le va primi înapoi.
  • Sacrificiile făcute într-o relație nu trebuie să fie exact reciproce. În orice problemă, este posibil ca unul dintre parteneri să fie nevoit să facă un sacrificiu, în timp ce celălalt nu. Cu toate acestea, dacă vă treziți că faceți un sacrificiu după altul, în timp ce partenerul dvs. nu face niciunul, luați-o ca pe un semn că relația s-ar putea să nu merite să fie păstrată.

Întreabă-te dacă mai ești îndrăgostit.

Sentimentele de iubire superficială (o inimă care bate cu putere și palmele transpirate ori de câte ori îți vezi partenerul) vor dispărea rapid. În relațiile sănătoase, însă, ar trebui să rămână un sentiment profund de iubire și preocupare pentru partenerul tău. Dacă vă simțiți indiferenți față de bunăstarea partenerului dumneavoastră sau nu mai simțiți o legătură emoțională puternică, luați în considerare încheierea relației.

  • De asemenea, gândește-te dacă partenerul tău pare să te mai iubească sau nu. Deși este o conversație greu de purtat, s-ar putea să fie nevoie să vorbești cu partenerul tău despre sentimentele sale pentru tine.
  • Încercați să spuneți ceva de genul: „Simt că am fost distanți emoțional în ultima vreme. Îmi dau seama că este o întrebare dificilă, dar aș vrea să știu dacă mă mai iubești”.
  • Dacă relația a fost de scurtă durată și nu ați simțit niciodată că vă iubiți partenerul, conversația ar trebui să decurgă puțin diferit. Spuneți în schimb ceva de genul acesta: „Știu că suntem împreună doar de 6 luni, dar anticipezi că dezvolți sentimente puternice pentru mine și că s-ar putea ca în cele din urmă să te îndrăgostești? Dacă nu, nu sunt sigur încotro se îndreaptă această relație”.
Citeste si:  Una din 10 femei are dureri în timpul sexului, arată un studiu

Atenție la semnalele de alarmă

Pune capăt relației dacă partenerul tău nu te susține.

Cuplurile aflate într-o relație se sprijină unul pe celălalt pentru sprijin emoțional și moral. Dacă partenerul dvs. nu vă oferă sprijinul și încurajarea de care aveți nevoie atunci când treceți printr-o perioadă dificilă, este posibil ca relația să nu merite să fie menținută. Partenerul dvs. ar trebui să vă ofere sprijin în ceea ce privește:

  • Viața și cariera ta profesională.
  • Sănătatea dumneavoastră fizică și mentală.
  • Relațiile dumneavoastră cu familia și prietenii.
  • În multe relații, unul dintre parteneri este complet susținător, în timp ce celălalt este rezervat și lipsit de susținere. Acest lucru creează un dezechilibru, pe care ambii parteneri trebuie să îl recunoască ca fiind nesănătos.

Partenerul tău nu îți arată dragoste și atenție.

Partenerii într-o relație sănătoasă își vor arăta unul altuia dragoste emoțională și fizică. Aceasta poate include declarații verbale precum „Te iubesc” sau „Ești foarte special pentru mine”, precum și dragoste fizică. Semnele de afecțiune includ chiar și glumele și prostiile făcute împreună.

Dacă nu te simți iubit în relația ta sau dacă partenerul tău te ignoră sau te trece cu vederea, ar putea fi momentul să pui capăt relației.

  • Desigur, toate relațiile au perioade dificile, iar entuziasmul inițial dispare după câteva luni. Dar, într-o relație sănătoasă, tu și partenerul tău ar trebui să continuați să vă comportați cu afecțiune unul față de celălalt.
  • Merită să ridici această problemă într-o conversație cu partenerul tău. Acest lucru îi va oferi o șansă de a-și modifica comportamentul și de a fi mai atent la nevoile tale. Spuneți-i partenerului dvs. că a părut distant sau dezinteresat în ultima vreme și explicați-i că acțiunile sale v-au rănit.

Atenție comportamente neplăcute pe care partenerul dvs. nu le-a dezvăluit la început.

Relațiile se schimbă în timp și este posibil să descoperiți că partenerul dvs. v-a ascuns în mod deliberat un aspect nesănătos al vieții sale. Luați în considerare despărțirea dacă partenerul dvs. v-a indus în eroare sau v-a mințit cu privire la domenii care includ:

  • Dependența de droguri, alcool sau jocuri de noroc.
  • Un copil dintr-o relație anterioară despre care nu știați.
  • O boală sau o afecțiune pe care v-au ascuns-o.
  • Un frate sau un părinte care controlează sau manipulează.
  • Dacă partenerul dvs. v-a ascuns acest tip de informații personale, întrebați-l care este motivul pentru care le-a ascuns. Este posibil să nu fi avut intenția de a fi răutăcios, ci pur și simplu așteptat să se dezvolte încrederea în relație înainte de a vă spune despre o boală sau despre o relație anterioară neplăcută.

Părăsiți-vă partenerul dacă este abuziv.

Dacă partenerul tău este abuziv emoțional sau fizic, pune capăt relației și părăsiți-l imediat. Partenerii abuzivi vor încerca adesea să vă convingă că abuzul lor este un semn de dragoste sau că nu veți fi niciodată iubit de altcineva. Ignorați aceste minciuni și puneți capăt relației cu un partener abuziv. Căutați comportamente abuzive în relația dumneavoastră. Acestea includ:
  • Abuzul fizic sau amenințările cu violența fizică.
  • Critici verbale, strigăte sau neglijență.
  • Inconsecvență emoțională. Dacă partenerul dvs. trece de la comportamente de susținere la comportamente insultătoare, agresive sau dăunătoare, este probabil că vă abuzează.
  • Gaslighting (a te minți sau a te convinge că gândurile și amintirile tale nu sunt de încredere).
  • Comportamente de control, cum ar fi faptul că nu vă lăsați să vă vedeți prietenii sau să petreceți timp departe de partenerul abuziv.
Citeste si:  INCREDIBIL Cele mai misogine campanii publicitare din lume - FOTO

Analizați-vă opțiunile

Pune capăt relației dacă crezi că aceasta se va îmbunătăți cu ajutorul unor schimbări imaginare.

Relația este în pericol dacă ești nefericit în circumstanțele actuale și crezi că doar unele schimbări ipotetice vor rezolva relația. Gândiți-vă la conversațiile pe care le-ați avut cu partenerul dvs. în ultimele luni. Este posibil ca relația să se bazeze doar pe îmbunătățiri ipotetice dacă ați spus lucruri precum

  • „Dacă ne mutăm împreună, cred că problemele noastre vor dispărea.”
  • „Odată ce ne vom căsători, sunt sigur că ne vom certa mai puțin și vom fi mai mult de acord.”
  • „Odată ce vom avea un copil împreună, relația noastră va fi mult mai puternică.”
  • Acest tip de discuții lipsite de temei despre îmbunătățiri viitoare semnalează faptul că o relație este pe ducă. Cu toate acestea, există multe cazuri în care tu și partenerul tău puteți discuta despre problemele relației și puteți face schimbări substanțiale. De exemplu, ați putea lua decizia de a merge împreună la consiliere de cuplu pentru a ajuta la îmbunătățirea problemelor de comunicare din relație.

Comparați nevoile dvs. și cele ale partenerului dvs.

Pe măsură ce relațiile pe termen lung devin mai complexe, oamenii constată adesea că ei și partenerul lor au obiective și nevoi incompatibile pe termen lung. Indivizii dintr-o relație trebuie să crească și să evolueze împreună. Dacă tu și partenerul tău aveți obiective incompatibile – care sunt prea importante pentru a face compromisuri – este posibil să fie nevoie să puneți capăt relației. Nevoile și obiectivele care se exclud reciproc includ:

  • Apetite sau dorințe sexuale substanțial diferite.
  • Așteptări incompatibile în ceea ce privește cariera sau creșterea familiei.
  • Modul în care ar trebui economisite și cheltuite resursele financiare.

Determinați dacă relația are un viitor.

Întrebați-vă dacă veți mai găsi această relație plăcută și viabilă peste câțiva ani. Desigur, este dificil de prezis cum vă veți simți în viitor. Dar, dacă vă simțiți adesea plictisit de partenerul dvs. sau aveți impresia că nu creșteți și nu vă schimbați împreună ca oameni, acesta poate fi un semn că relația stagnează. Pe măsură ce relațiile sănătoase se dezvoltă, sentimentele inițiale de entuziasm și îndrăgostire evoluează în angajament și dragoste durabile. Cu toate acestea, chiar și după câțiva ani, relația ta ar trebui să se simtă în continuare distractivă și angajantă.

  • Nu este nicio rușine să recunoști că o relație sănătoasă și distractivă și-a urmat cursul și că acum stagnează sau este plictisitoare. Cu toate acestea, pasul sănătos pe care trebuie să-l faceți este să puneți capăt relației, mai degrabă decât să persistați într-o relație moartă.

Încheierea unei relații este dificilă din punct de vedere emoțional pentru fiecare parte implicată. Dacă aveți probleme în a vă pune pe picioare după ce o relație s-a încheiat, luați în considerare posibilitatea de a consulta un terapeut sau un consilier. Aceștia vă vor ajuta să faceți față consecințelor emoționale ale despărțirii și să vă puneți pe picioare.

 

Acest articol a fost scris în colaborare cu Sarah Schewitz, PsyD. Sarah Schewitz, Psy.D. este psiholog clinician licențiat de către California Board of Psychology, cu peste 10 ani de experiență. Și-a obținut doctoratul în psihologie la Florida Institute of Technology în 2011. Este fondatoarea Couples Learn, un cabinet de psihologie online care ajută cuplurile și persoanele fizice să își îmbunătățească și să își schimbe tiparele în dragoste și relații.

Sursa

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: