Vara se apropie cu pași repezi. Cât de pregătită este curtea ta pentru zilele însorite de weekend?
Cuprins
Fiecare dintre noi așteaptă vara pentru căldura soarelui și pentru zilele frumoase pe care le vom petrece în curte, relaxându-ne dupa cinci zile de muncă și mult stres.
Daca locuiești la casă sau deții o mică proprietate la țară, sigur ai o curte pe care o poți transforma într-un mic colțișor de rai.
Iată ce ar trebui să faci pentru a-ți transforma cu adevărat fiecare weekend cu soare într-o mini-vacanță:
Cum să-ți pregătești curtea pentru zilele însorite de weekend
Grătarele de grădină au apărut ca un răspuns firesc la dorința oamenilor de a se bucura de gustul inconfundabil al alimentelor preparate în aer liber, la un foc de lemne.
Dacă nu sunt amplasate în propria curte, grătarele în aer liber se pot organiza doar în zone special amenajate și dotate cu utilitățile necesare acestei activități. Cei care fac un grătar într-o zonă neamenajată pentru așa ceva riscă amenzi substanțiale. Epoca grătarelor într-un luminiș din pădure pare să se fi încheiat, iar cei care nu respectă legea riscă să plătească amenzi de până la 3.000 de lei, cu mult peste un salariu mediu net din România.
Grătarul în zonele special amenajate vine și el cu un mare dezavantaj: aglomerația. În plus, nu întotdeauna poți împărți spațiul destinat grătarelor cu persoane pe care le agreezi, iar gălăgia și impertinența unor „co-grataragii” ți-ar putea strica efectiv cheful de distracție.
Soluția? Cumpără un grătar sau un cuptor de grădină. Este mult mai ieftin decât amenda pe care ai putea s-o plătești dacă faci un grătar în pădure.
Împarte grădina pe zone distincte
Dacă spațiul îți permite, împarte grădina în zone distincte, astfel încât funcționalitatea să primeze. Poți amenaja o zonă specială pentru a mânca, o zonă distinctă pentru grătar sau pentru cuptorul cu lemne, o zonă pentru a practica diferite jocuri cu prietenii și o zonă de relaxare, puțin mai departe de ochii celorlalți. Aici poți amplasa un balansoar sau un șezlong acoperit pe care să te tolănești atunci când ești obosită și vrei sa te simți bine, ferită de razele soarelui.
Construiește, totodată, și un umbrar. Masa trebuie să se afle la umbră, deoarece nimănui nu-i place să mănânce vara sub razele arzătoare ale soarelui. În plus, nu uita să amplasezi și niște mici măsuțe lângă șezlongul de la umbră sau lângă balasoar. Uneori, cafeaua are cu totul alt gust afară, când roua încă nu s-a ridicat de pe firele de iarbă.
Decorează curtea cu îndrăzneală
Dacă vrei să transformi spațiul din jurul casei într-un mic paradis, decorează curtea cu diferite obiecte în culori îndrăznețe. Spre exemplu, poți grupa câteva vaze mici în culori aprinse într-un colț care să devină un punct vizual de atracție al curții tale. Atenție, însă, la un aspect important în luarea deciziei: dacă ai copii care obișnuiesc să se joace cu mingea prin curte, renunță la obiectele care se pot sparge cu ușurință și alege obiecte decorative mai rezistente, precum cele din lemn sau din marmură.
Alege plante care nu sunt sensibile la lipsa de apă
Dacă vrei să plantezi în grădină câteva plante decorative pentru a oferi spațiului mai mult personalitate, alege plante care nu sunt sensibile la lipsa de apă.
Motivul este simplu: în fiecare vară din ultimii ani, România s-a confruntat cu perioade secetoase. În plus, știm că vei pleca deseori din oraș către mare sau munte. Nu întotdeauna găsești pe cineva care să-ți ude grădina atunci când ești plecată de acasă pentru mai multe zile, iar plantele rezistente la secetă și căldură sunt cea mai bună opțiune.