O grădină frumos amenajată, în care te poți recrea la finalul unei zile pline, nu necesită neapărat investiții costisitoare. Sunt câteva aspecte care schimbă radical înfățișarea curții tale.
Cuprins
Vara este deja aici: zilele lungi și serile calde au venit și, dacă stai la curte, ești o norocoasă. Te poți bucura din plin de aer curat și verdeață în intimitatea grădinii, fără să fie nevoie să ieși la terasă.
Cum să îți amenajezi un loc de relaxare în grădină
Caută un colț liber și curăță-l de vegetația nedorită
Chiar și într-o grădină mică poți găsi un colțișor neutilizat – poate un loc în care în care depozitai temporar diverse lucruri sau un spațiu între pomi.
Identifică obiectele care ocupă zona, sortează-le și scoate-le din peisaj. Dacă e o porțiune unde a crescut vegetație spontană, curăță terenul cu ajutorul unei motocositoare electrice, cu care vei termina repede treaba. Motocositoarea e un ajutor de bază pe termen lung, pentru toaletarea grădinii tale, deoarece îți permite să tai mai multe tipuri de vegetație (iarbă înaltă, buruieni, stuf, crenguțe, tufişuri) și o poți folosi și la tunderea gazonului.
Fă o cărare accesibilă și frumoasă
Marchează un traseu către locul tău de relaxare, plecând de la ieșirea din casă sau de la intrarea în curte.
Practic, fie vreme bună, fie vreme rea, vei putea merge prin grădină fără să te murdărești de noroi. În plus, o alee aduce un aer organizat și îngrijit oricărui petic de teren.
Poți crea o potecă frumoasă folosindu-te de dale de grădină, plăci din beton, bucăți de lemn lăcuit, paleți, resturi de mozaic ori piatră de râu – în funcție de preferințe și buget. Pentru un aer mai boem, poți planta flori colorate de o parte și de alta a potecii. Noi am găsit mai multe idei creative pe acest site de idei pentru casă și grădină.
Înviorează grădina cu flori și arbuști
Ce-ar fi oaza ta de bine fără câteva plante decorative? Dacă dispui de timp, plantează chiar tu semințe, răsaduri sau butași de flori – grădinăritul e o activitate relaxantă și plină de satisfacții.
Trandafirii, margaretele, panseluțele sau plantele agățătoare precum zorelele și caprifoiul sunt printre cele mai populare alegeri pentru grădină.
Dacă însă vrei să te bucuri mai repede de flori și fără prea mult efort, o poți lua pe scurtătură, alegând jardinierele și ghivecele cu flori curgătoare. Petuniile, de exemplu, sunt o splendoare pentru grădină, cucerind cu parfumul și culoarea lor vie.
„Mobilează” grădina
Un loc unde să îți bei cafeaua dimineața printre flori sună bine, nu-i așa?
O măsuță, câteva scaune și o umbrelă de exterior sunt elementele de bază când vine vorba de mobilierul de grădină. Și există o ofertă foarte largă pe piață: de la mobilier din fier forjat sau aluminiu, la piese din rattan, lemn sau plastic.
În funcție de activitățile tale preferate, poți lua în calcul diverse variante:
- Dacă îți place să faci baie de soare, te poți gândi la un șezlong de plajă;
- Preferi mai degrabă umbra? Balansoarul e un element inspirat, ce va fi adorat de toată familia, mai ales de copii.
- Îți place să citești și să ațipești la aer? Un hamac agățat între doi copaci e perfect pentru asta.
- Vrei să primești des prieteni în vizită? Băncuțele din lemn, taburetele sau fotoliile tip puf dau un aer foarte primitor.
Nu trebuie să cheltuiești mulți bani pentru a crea un loc plăcut. Confortul și simplitatea sunt cele care contează!
Micile detalii
O fântână cu apă curgătoare, o statuetă cu aer retro, câteva perne colorate – sunt mici accente care dau personalitate zonei de relaxare din grădină. Decorațiunile din hârtie suspendate sunt în vogă și le poți confecționa acasă, ca activitate de familie.
Dacă ai o grădină în plan deschis, un paravan pliabil poate crea intimitate. Lumina este o altă modalitate de a crea acel aer familiar pe care îl dorești. Lampioanele verticale, lămpile solare, lămpile cu sare sau ghirlandele cu becuri sunt doar câteva modalități plăcute de a lumina grădina seara.
Noi deja visăm cu ochii deschiși. Tu cum vrei să-ți amenajezi grădina?