7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICICum faci fata crizelor de nervi ale copilului

Cum faci fata crizelor de nervi ale copilului

Inrolare trafic.ro

Cum faci fata crizelor de nervi ale copilului? O intrebare la care si-ar dori raspunsul numerosi parinti care au fost pusi in situatii jenante in public de copiii lor care s-au tavalit pe jos si au inceput sa urle bezmetic din cine stie ce motiv nesemnificativ pentru parinti, dar aparent te ribil de important pentru cei mici.

Crizele de nervi ale copilului sunt manifestari de agresiune prin care vor sa atraga atentia. Iar copilul descopera cat de usor isi „convinge” parintele cu o criza de tipete si tavaleli pe jos daca acesta, cel putin o data, i-a facut pe plac imediat doar ca sa-l linisteasca. Insa sustinerea unui astfel de comportament poate ridica mari probleme in viitor, pe parcurs ce creste copilul. Asadar, parintii trebuie sa le stapaneasca. Dar cum faci fata crizelor de nervi ale copilului… mai exact?

 

1.Ajuta-l sa inteleaga ce simte

 

Chiar daca este mic, si copilul are propriile lui drame. Dupa ce a incetat criza de nervi, dupa ce nu mai tipa si nu se mai tavaleste pe jos, se impune o intrebare din partea parintelui catre cel mic: „Chiar crezi ca nu te ascultam incat a trebuit sa faci asta?”. Mai apoi, pot fi puse intrebari simple pentru a evalua starea emotionala a copilului care tocmai a facut o criza de nervi. Psihologul Sal Severe recomanda folosirea unor termeni exacti. „Cum te simti?” nu este suficient pentru un copil care nu-si poate evalua singur starea de spirit. Insa intrebarile pot fi puse astfel: „Esti suparat?”, „Esti nervos?”, „Ti-e frica?”. Acesta este primul pas ca sa faci fata crizelor de nervi ale copilului.

 

Citeste si:  Bagajul de urgenta pentru maternitate

2. Invata-l sa empatizeze

 

Al doilea pas ca sa faci fata crizelor de nervi ale copilului este sa-l inveti sa empatizeze cu tine. Niciun copil nu se simte bine daca mama sau tata este suparat, trist. Prin cuvinte clare, simple, exacte, adultul poate sa explice copilului cum se simte pentru a-l face sa inteleaga ca gesturile sale au ranit. Si in cazul in care sunt mai multi copii in familie functioneaza: „Daca sora ta te-ar fi lovit asa, te-ar fi durut si pe tine si ai fi plans”. Empatia se poate deprinde cu usurinta inca din primii ani de viata daca parintii au comportamente empatice si daca pun astfel problema in timpul crizelor copilului.

 

3. Solutie in functie de capacitatea verbala a copilului

 

Ca sa faci fata crizelor de nervi ale copilului care inca nu si-a dezvoltat abilitatile verbale de comunicare intr-atat incat sa poate exprima clar ce simte, ce vrea, atunci joaca este cel mai bun mod de a invata. Copii adora sa se joace, iar, in primii ani de viata, mai totul se invata din astfel de activitati. Spre exemplu, jocul cu roluri, in care parintele si copiii personifica pe altcineva, un personaj real sau imaginar, si care, in mod normal, ar putea genera o noua criza din partea copilului, poate fi folosit pentru a gasi „solutii” impreuna cu copilul fara sa dea din maini si din picioare si fara tipete. Cererea parerii si chiar a unui sfat copilului poate

 

Citeste si:  Zece sfaturi pentru botez

4. Sa invete cum sa se explice

 

Atunci cand copilul incepe sa se agite si este in pragul unei crize de nervi, cel mai indicat este ca parintele care ii este alaturi sa-i zica: „Spune ce vrei cu cuvintele tale”. Astfel i se arata ca este important, ca este ascultat si mai degraba o sa vorbeasca decat sa tipe, fiind un pas important in a face fata crizelor de nervi ale copilului.

 

5. Sa i se dea argumente

 

Pe cat posibil, parintii nu trebuie sa adopte atitudinea „Eu te-am facut, eu te omor”, si sa-i raspunda la intrebarea „De ce?” „Pentru ca asa vrea mama/tata”. Indicat este sa i se explice cu argumente, pe intelesul lui pe cat posibil, de ce poate face unele lucruri si de ce nu poate face alte lucruri. Copiii inteleg mai mult decat au deseori impresia parintii, ei simt starile lor si le asimileaza, dar a explica franc, onest si clar ce se intampla poate minimiza unele probleme latente care, altfel, ar risca sa izbuneasca in viitor. Astfel poti sa faci fata crizelor de nervi ale copilului!

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: