Ştiai că multe alimente pot fi în continuare consumate, chiar şi după ce au expirat? Nu vă speriaţi acum, nu mă refer la alimente care au deja un miros neplăcut şi o culoare ciudată, pentru ca alea trebuie urgent aruncate şi evitat de mâncat. De multe ori, deschidem cămara sau frigiderul cu intenţia de a ne pregăti ceva bun, dar suntem imediat dezamăgiţi să constatăm că ingredientul principal a trecut de data-limită de consum.
Cuprins
Mulţi dintre noi nici nu ne gândim de două ori că deja aruncăm alimente care se presupune că vor expira chiar în ziua respectivă.
Deseori risipim mâncare care încă mai putea fi consumată, din teama de a nu ne îmbolnăvi. Termenul limită nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru unele alimente, deoarece datele de pe ambalaj sunt orientative.
Dacă au fost depozitate corect, într-un mediu proprice şi nu au fost desfăcute, ele vor putea fi de folos chiar şi după zile sau săptămâni întregi după ce au trecut de perioada limită, fără să vă ameninţe sănătatea. Aşadar, hai să aflăm care sunt alimentele ce poti fi consumate chiar şi după ce au expirat.
Ce alimente poţi consuma după ce au expirat?
Cerealele:
Chiar şi desfăcute, dacă au fost sigilate cu un cleşte şi ţinute la loc sigur, ele pot fi în continuare consumate chiar şi după ce ambalajul spune că au expirat. Deci, desfăcute, ele sunt încă bune 2-3 săptămâni de acum încolo, sau un an întreg dacă nu le-ai desfăcut.
Untul de arahide
Cel natural poate fi folosit chiar şi după 6 luni, dar ţinut în frigider, pentru a evita râncezirea lui. Cel din supermarket poate rezista chiar şi 2 ani, însă în condiţiile în care a fost desfăcut, 3-4 luni poţi consuma din el liniştit.
Sarea
Pentru că mediul sărat împiedică dezvoltarea şi înmulţirea microorganismelor, sarea nu se strică. Deşi ambalajul te anunţă că a expirat, poţi sta fără griji.
Mierea naturală
Mierea naturală nu se strică nici dacă se zahariseşte (asta doar demonstrează că este naturală). Enzimele din miere nu lasă microbii să se dezvolte, aşa că ia-ţi o grijă de pe minte.
Iaurtul
Iaurtul este una din gustările noastre favorite de dimineaţă, dar din păcate o cantitate foarte mare ajunge la gunoi din cauza termenului de valabilitate care poate fi interpretat greşit. ” A se consuma, de preferinţă, înainte de…” nu impune nimănui să nu mai consume iaurtul după acea dată. Dacă nu a fost desfăcut, iaurtul mai poate fi comestibil chiar şi după aproape două săptămâni după termenul de valabilitate. Dacă compoziţia nu şi-a schimbat aspectul, mirosul nu este ciudat, iar capacul nu este umflat, atunci alimentul nu a expirat şi mai poate fi folosit.
Laptele
Asemenea iaurtului, laptele este comestibil, chiar şi după aproape două saptămâni după ce data de pe ambalaj spune ca a expirat. Pentru a-i lungi valabilitatea, laptele trebuie ţinut în frigider, nu pe uşa lui, ci cât mai în spate pentru a sta la rece. Laptele UHT poate sta chiar şi la temperatura camerei, însă odată ce l-ai deschis, pentru a-l conserva, trebuie ţinut în frigider şi consumat în următoarele 3 zile.
Ouă
Ouălele pot fi consumate chiar şi după o lună de la termenul de expirare. Pentru a testa prospeţimea lor, poţi cufunda oul într-o cană cu apă sărată sau într-un bol. Dacă se duce la fund, înseamnă că este proaspăt, dar dacă se ridică la suprafaţă, e bun doar de aruncat.
Peste unele alimente, nici nu mai trebuie să cauţi termenul de valabiltiate, pentru că nu expiră niciodată. Oţetul, alcoolul şi zahărul sunt câteva dintre acestea, ale căror date-limită le poţi ignora.
Nu uita că unele alimente dacă nu sunt conservate corect,pot expira chiar şi înainte de termenul de valabilitate. Tu trebuie doar să fii atent la textură, culoare şi miros, şi vei lua singur decizia dacă ceva este expirat sau nu.