2 iunie , 2023
AcasăSANATATEAr trebui să îmi fac griji cu privire la cât timp petrec...

Ar trebui să îmi fac griji cu privire la cât timp petrec stând jos?

chilipirul-zilei.ro/

Studiu după studiu a descoperit legături între sănătatea precară și un stil de viață sedentar. Cât de mare este pericolul – și putem cu adevărat să rezolvăm lucrurile prin exerciții fizice sau stând pe o minge de gimnastică?

Stai confortabil? Ar trebui?

În ultimii ani, probabil că ai citit cel puțin un titlu de știri care afirmă că statul pe scaun este „noul fumat”. Deși fundamental acest lucru nu este adevărat – lăsând la o parte faptul că e mult mai ușor să trăiești fără țigări decât fără scaune – e corect să spunem că dragostea noastră pentru scaun vine cu câteva dezavantaje.

Deci, cât stat pe scaun este OK, cât de des ar trebui să faci o mică plimbare – și mingile de gimnastică fac ceva?

Spoiler: s-ar putea să vrei să stai în picioare pentru asta.

Prima dată: ideea că statul pe scaun ar putea fi rău nu este doar o sperietoare a secolului 21. Unul dintre primele studii care a sugerat o legătură între boală și statul pe scaun a fost realizat în anii 1950, când cercetătorii au descoperit că șoferii de autobuze cu două etaje erau de două ori mai predispuși să aibă atacuri de cord decât colegii lor conductor.

De atunci, zeci de studii au găsit legături între statul pe scaun și o varietate de afecțiuni, cu o analiză din 2013 a studiilor concludând: „Cantități mai mari de timp total zilnic petrecut stând pe scaun sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate din toate cauzele”.

Problemele cauzate de statul excesiv pe scaun pot fi împărțite în două categorii largi: probleme posturale și cele cardio-metabolice. Poți atenua primul într-o oarecare măsură făcând întinderi țintite și lucrări de mobilitate (cum ar fi fandări sau genuflexiuni lente, controlate) sau pur și simplu stând în poziții mai prietenoase pentru articulații. Al doilea? Nu chiar.

Atunci când stați jos suficient de mult timp, dezactivați efectiv unii dintre cei mai mari mușchi ai corpului dvs.

„S-ar putea să fii foarte activ, dar asta nu te protejează în întregime de a fi sedentar”, spune Kelly Mackintosh, profesor de activitate fizică și sănătate la Universitatea Swansea. „Aș putea face o alergare de o oră cu câinele în fiecare dimineață și aș îndeplini ghidurile guvernamentale pentru activitatea fizică, dar apoi aș sta jos sau aș face activități sedentare pentru restul zilei – ceea ce ar însemna că aș fi clasificată ca sedentară, în termeni de risc.”

În ceea ce privește problemele posturale și durerea, statul prelungit poate face ca mușchii și tendoanele să se înțepenească, ducând la sindromul durerii patelofemurale – cunoscut și în mod înșelător ca „genunchiul alergătorului” – și durere lombară. Un studiu recent a găsit o asociere între statul prelungit și probleme cu extensia șoldului, ceea ce ar putea duce la alte forme de durere musculoscheletală. Statul prelungit la locul de muncă este, de asemenea, asociat cu dureri de gât.

Și restul?

Nu se înțelege complet de ce statul pe scaun pare a fi asociat cu o gamă de condiții de sănătate, dar cea mai plauzibilă explicație este că pune corpul tău în standby. Când o faci suficient de mult, metabolismul tău încetinește, circulația este restricționată și capacitatea ta de a gestiona glucoza este compromisă. Practic, oprești unele dintre cele mai mari mușchi ale corpului tău, cu rezultate care pot varia de la mărirea taliei până la riscul de diabet.

Deci, ce ar trebui să faci?

Statul pe o minge de gimnastică nu ajută cu adevărat; de fapt, s-ar putea să aibă consecințe negative. Un articol care a comparat mingile cu scaunele de birou a concluzionat că „statul prelungit pe o minge de stabilitate nu modifică semnificativ modul în care o persoană stă, dar pare să crească nivelul de disconfort”, în timp ce un altul a găsit asocieri între statul pe o minge și „micșorarea coloanei vertebrale”.

Abordarea posturii tale este mai eficientă. La muncă, păstrarea ecranului la nivelul ochilor și picioarele plate pe podea este un bun început, permițându-ți să îți menții coloana vertebrală și șoldurile în poziții mai puțin dureroase. Cel mai simplu mod de a face o diferență semnificativă, totuși, este să te ridici la fiecare 15, 30 sau 60 de minute.

„Sunt multe studii care investighează acest lucru”, spune Mackintosh. „Timpul optim de ‘întrerupere’ rămâne încă de identificat, dar, esențial, chiar dacă ai același volum total de ‘timp de stat’, dar îl întrerupi cu reprize de stat în picioare, acest lucru este mult mai bun pentru diferite aspecte ale sănătății tale. Chiar și statul în picioare o dată la fiecare 60 de minute ajută.”

Cel mai bun lucru, desigur, este să stai în picioare pentru o vreme odată ce te-ai ridicat. „O întrebare cheie este ce pot face angajatorii pentru a susține comportamente pozitive și a minimiza comportamentul sedentar”, spune Mackintosh. „Dar dacă asta nu se întâmplă, sau lucrezi de acasă, întreabă-te: există ceva ce faci care nu necesită să stai jos? Ai putea citi email-urile stând în picioare? Ai putea face apeluri de afaceri stând, sau să te plimbi în timp ce te gândești?”

Stăteai confortabil în timp ce citeai asta? Poate că ar fi trebuit să stai în picioare.

Sursa

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.