18 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEAlimente anticolesterol si ce beneficii iti aduc acestea pentru sanatate

Alimente anticolesterol si ce beneficii iti aduc acestea pentru sanatate

Alimente anticolesterol si ce beneficii iti aduc acestea pentru sanatate. Ai colesterolul prea mare? Este cazul să iei imediat măsuri ca să-ți protejezi sănătatea. Alimentația echilibrată este primul tratament împotriva excesului de colesterol

Colesterolul este o grăsime naturală, utilă și indispensabilă organismului, deoarece intră în compoziția celulelor și este folosită la producerea unor hormoni, a vitaminei D și a sărurilor biliare. Colesterolul se găsește peste tot în organism: creier și sistem nervos, mușchi, piele, ficat, intestine, inimă, oase etc. Așadar, această substanță nu este dăunătoare în sine, ci, dimpotrivă, una de care organismul are nevoie.

Însă atunci când nivelul colesterolului în sânge este mai mare de 200-240 mg/dl, sănătatea noastră, în spe­cial a inimii, are de suferit. Hipercolesterolemia este unul dintre principalii factori ce favorizează apariția maladiilor coronariene (angină pectorală, infarct mio­cardic), a hipertensiunii arteriale, a diabetului, a accidentului vascular cerebral etc. pentru asta este nevoie de alimente anticolesterol în dieta zilnică.

Alimente anticolesterol si ce beneficii iti aduc acestea pentru sanatate

Primul pas pentru a readuce colesterolul la valori normale este modificarea alimentației. Unele alimente cresc nivelul colesterolului și trebuie evitate, în timp ce altele precum mărul, usturoiul, morcovii, peștele ajută la scăderea lui. Hai să vedem care sunt principalele alimente care te ajută să scapi de excesul de colesterol.

Usturoi

Substanțele pe care le con­­ține usturoiul sunt o adevărată comoară pentru sănătatea noastră. Printre numeroasele efecte benefice ale acestei plante-condiment se numără și cea de reglare a nivelului colesterolului. Usturoiul fluidifică sângele, împiedică formarea cheagurilor de sânge și scade colesterolul sangvin. Studiile efectuate au dovedit că nivelul colesterolului sangvin poate scădea cu 15-20% după numai o lună în care se consumă zilnic 3 g (un cățel) de usturoi crud. De asemenea, s-a observat că usturoiul determină creșterea nivelului colesterolului „bun” (HDL) și scăderea celui „rău” (LDL). Ar fi util să îți reamintim că usturoiul are și efect de scădere a tensiunii arteriale. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești sau să tai mărunt o jumătate de cățel de usturoi și să-l înghiți cu o gură de apă, fără să-l mesteci. Seara repetă procedura cu cealaltă jumătate de usturoi.

Citeste si:  S-a dat cu vaselina pe sani in fiecare zi timp de o luna, iar rezultatele sunt uimitoare!

Dacă nu suporți usturoiul crud, îl poți înlocui cu celule gastrorezistente ce conțin pudră de usturoi. Doza recomandată: 500-1000 mg de pudră de usturoi pe zi.

Măr

Delicios, hrănitor, răcoritor, accesibil în orice anotimp, bi­ne tolerat de sistemul digestiv, bogat în antioxi­danți, în fibre, vitamine și minerale (A, B1, B2, B3, C, PP, calciu, potasiu, magneziu, fosfor etc.).

Însă calitățile nutritive nu sunt singurele atuuri ale mărului. Acest fruct minunat este înzestrat cu virtuți terapeutice de excepție, care îl transformă într-o adevărată comoară pentru sănătate: crește diureza, îmbunătățește digestia, combate con­stipația, curăță sângele de toxine, luptă împotriva reumatismului, tonifică nervii și mușchii, previne cancerul și maladiile cardiovasculare…

Și potrivit multor studii, mărul are efect anticolesterol și la stabilizarea glicemiei. Aceste proprietăți prețioase se datorează unei fibre particulare, pectina, care se găsește din abundență în măr.

Ca să profiți de efectele benefice ale mărului este preferabil să mănânci 1-3 mere pe zi cu coajă (puterea antioxidantă a cojii este de două ori mai mare decât a pulpei).

Avocado

Avocado este bogat în acizi grași nesaturați, care sunt grăsimi benefice pentru artere. 100 g avocado îți oferă mai mult de 8 g de acid oleic, care crește colesterolul bun, HDL, precum și 1,8 g acid linoleic, care favorizează scăderea colesterolului rău, LDL.

Citeste si:  Alimente care combat stresul

Este recomandabil să consumi avocado fără să adaugi grăsimi (maioneză, smântână etc.), ci doar asezonat cu suc de lămâie, un pic de sare și piper. ÎN aceste condiții are efect anticolesterol. Asemeni tuturor fructelor oleaginoase (nuci, migdale, alune etc.), avocado este bogat în calorii, așa că nu îl consuma în cantități prea mari dacă ții la siluetă.

Nuci

Pe lângă faptul că sunt surse excelente de fier și zinc, nucile și alunele de tot felul ne furnizează și grăsimi mononesaturate. Studiile au demonstrat că mâncând zilnic 30 g nuci (sau alune, migdale, fistic etc.) timp de o lună, nivelul colesterolului „rău” scade cu 8-20%. Efectul anticolesterol al nucilor este remarcabil!

Fasole

Fasolea boabe, mazărea, lintea sunt foarte bogate în fibre solubile în apă, care scad nivelul colesterolului. Asemenea fibre se găsesc și în ovăz, orz, orez brun, mor­covi și în multe fructe și legume.

Pește gras

Peștele gras este o sursă incredibilă de omega 3, care ne protejează de bolile cardiovasculare, de Alzheimer și de cancer. Nutriționiștii recomandă pește, preferabil gras, cel puțin de două ori pe săptămână.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: