30 aprilie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEAlergia la polen

Alergia la polen

Factorul care provoaca cele mai multe alergii este polenul. Potrivit ultimelor descoperiri, alergia la polen pare a fi ereditara. Insa, poate fi declansata si de alti factori, precum poluarea, starea psihica precara sau virozele respiratorii aparute in primii ani de viata.

Manifestarea alergiei de polen

Alergia la polent provoaca iritatii ale nasului, ochilor si bronhiilor. Avand ion vedere ca exista circa 40 de specii de polen care genereaza alergii respiratorii, aceste alergii sunt destul de greu de controlat.

Alergiile la polen apar cel mai des primavara si se manifesta prin oprirea grauntelui de polen pe mucoasa nazala umeda, pe faringe, laringe si trahee.

In sa grauntele de polen sunt prea mari nu pot patrunde mai adanc, in bronhii sau in plamani.

Simptome

Simptomele alergiei cu polen apar in general mai intai la nivelul nasului. Acestea sunt furnicaturi, mancarimi, stranuturi repetate, secretii nazale abundente.

Ulterior, afectiunea se muta la gat care incepe sa usture iar ochii lacrimeaza, inteapa si se inrosesc. Totodata, pot aparea tusea seaca, senzatii de sufocare si greutate in respiratie.

TRATAMENT

Singurule mijloace pentru a combate, preveni sau trata alergiile la polen sunt: evitarea alergenilor, tratamentele medicamentoase, desensibilizarea

Desensibilizarea

Pentru a se poate realiza desensibilizarea trebuie identificat alergenul. Apoi, prin terapie specifica se urmareste cresterea tolerantei organismului la acel alergen, prin simpla inoculare a acestui alergen in organism. Inocularea se face treptat pana cand corpul incepe sa dezvolte anticorpii necesari pentru a-l combate.

Tratament medicamentos

De cele mai multe ori, doctorii prescriu antihistaminicele orale. Acestea, spre deosebire de alte medicamente, nu cauzeaza somnolenta. Dintre acestea putem mentiona Claritin, Hismanal sau Zyrtec.

Totodata, exista si medicamente care ot fi administrate local in nas si in ochi. Insa aceste medicamente trebuie prescrise de medic pentru ca au efecte diferite in functie de tipul de alergie la care am fost expusi.

Dintre aceste medicamente enumeram: Cromolin, picaturi pentru nas si ochi; Nedocromil, solutie pentru nas; Emadine pentru ochi; Alergodil, picaturi pentru nas si ochi; Levocabastine, picaturi pentru ochi si nas.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta un calendar al polenului pentru a va aduce la cunostinta care sunt perioadele in care este cel mai probabil sa va imbolnaviti de alergie:

Februarie – martie: polenul de arin, de alun
Martie – aprilie: polenul de salcie, plop, ulm
Aprilie: polenul de frasin, mesteacan
Mai: polenul de stejar, fag, pin
Iunie: polenul de tei
Polen de graminee si de ierburi:
Mai – iulie: secara
Mai – august: graminee
Iunie: patlagina, macris
Iulie – august: urzica, pelin

Articolul precedent
Articolul următor
Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: