27 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATE5 trucuri noi pentru a te proteja de gripa si raceala

5 trucuri noi pentru a te proteja de gripa si raceala

Inrolare trafic.ro

Ceai fierbinte, paracetamol, aspirina si alte tratamente pentru raceala si gripa. La acestea apelam de ani buni de fiecare daca cand ne rapun bolile sezonului rece. Dar de ce sa tratam atunci cand putem preveni? Specialistii in medicina de la ivillage.com dezvaluie cinc moduri simple prin care putem tine gripa si raceala departe.

1. Spala-te pe maini pana la coate

Potrivit medicului Stacy Moblev, spalatul pana la coate este mult mai eficient in prevenirea diverselor boli spefice sezonului rece decat spalatul simplu pe maini. Studii au aratat ca pe suprafata antebratului exista mai multe bacterii decat la axila, a atras atentia Mobley. De altfel, antebratul este unul dintre locurile numai bune pentru dezvoltarea germenilor tocmai pentru ca oamenii ii acorda prea putina atentie la spalat, arata cercetarile Universitatii din Colorado (SUA). Mai mult de atat, oamenii au prostul obicei de a-si atinge des antebratele, fara sa-si dea seama. Astfel, toti microbii prezenti acolo ajung usor in organism, chiar daca sunt mainile spalate temeinic. Pentru a evita raspandirea bacteriilor si a virusurilor care favorizeaza aparitia bolilor precum raceala si gripa, este indicat sa ne spalam pana la cot.

2. Uscati-va mainile cu prosoape de hartie

Spalatul pe maini, de preferinta pe toata suprafata antebratului, este o cale buna de evitare a infectarii cu diversi germeni, dar nu este suficienta. Daca folosim acelasi prosop, chiar si o singura zi (nu mai vorbim de mai multe), pentru a ne sterge mainile nu facem altceva decat sa acumulam aceiasi germeni, dar si altii. Mediul umed al prosopului folosit permite dezvoltarea unor bacterii, in timp ce prosoapele de hartie sunt aruncate dupa fiecare folosire. Stergandu-ne cu prosoape de hartie, evitam sa contractam germeni care ar putea provoca raceala sau gripa in sezonul rece.

3. Mancati maduva de oase

Supa este buna in tratarea numeroaselor boli, dar ar putea fi exceptionala daca am manca si maduva oaselor folosite la preparare. Maduva contine un anumit tip de grasime regasit in cantitati mici in corpul uman. Acesta ajuta la productia celulelor sangvine care protejeaza organismul de infectii, explica medicul Elizabeth Trattner, care recomanda maduva din oase in alimentatie, de preferinta intinsa pe paine prajita si presarata cu putin piper.

3. Iesiti afara

Unul dintre miturile de prevenire a racelii si a gripei este acela de a sta in casa cand este frig. Nimic mai fals! De fapt, motivul pentru care apar mai multe boli pe timpul iernii tine tocmai de faptul ca stam in interior prea mult. Si mediul inchis gazduieste numerosi germeni. Totodata, cu cat ne expunem mai putin la temperaturi joase cu atat suntem mai vulnerabili la ele. Doctorul Aditi Nerurkar recomanda chiar practicare unor sporturi de iarna sau, pur si simplu, plimbari lungi pentru a cali organismul si a fi mai rezistenti in fata racelii si a gripei.

4. Unghii mai scurte

Nimeni nu contesta ca unghiile lungi si ingrjite spun multe de bine despre o femeie, dar acestea sunt si o gazda potrivita pentru bacterii si virusuri. Cercetatorii Universitatii din Michigan (SUA) au descoperit ca femeile care au varful unghiilor mai lungi de trei milimetri au cu 18% mai multe bacterii sub ele decat cele care le au mai scurte. Acesti germeni nici nu dispar in totalitate prin spalatul pe maini. Pentru a evita contractarea agentilor patogeni, indicat este sa ne tinem unghiile scurte, macar pe parcursul sezonului rece.

5. Mancati ghimbir

Ghimbirul are proprietati antivirale care ajuta la lupta impotriva virusului gripal, pe timpul iernii, a atras atentia medicul Lynn Anderson, pentru ivillage.com. Proprietatile antibacteriene si antivirale ale ghimbirului ofera o protectie adecvata in fata a numeroase infectii. Din acest motiv este indicat sa adaugati ghimbir in alimentatia zilnica, fie sub forma unei lingurite de ghimbir uscat pe zi, fie sub forma unui ceai de ghimbir proaspat.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: