18 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăCASA SI GRADINA3 trucuri inteligente prin care poți avea un aer sănătos și curat...

3 trucuri inteligente prin care poți avea un aer sănătos și curat la tine acasă

3 trucuri inteligente prin care poți avea un aer sănătos și curat la tine acasă. Mediul din locuințele noastre este de cinci ori mai poluat decât aerul de afară. Un studiu al Agenției pentru Protecția Mediului a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește toxicitatea aerului pe care îl respirăm chiar în casele noastre.

Ne petrecem aproximativ 90% din viață în spații închise, iar expunerea prelungită la un mediu cu un aer poluat are efecte nocive asupra sănătății noastre. Alergiile, iritațiile, problemele cardiace sau pulmonare sunt doar câteva dintre afecțiunile declanșate sau înrăutățite de poluare. Însă poți lua câteva măsuri inteligente, pentru a purifica aerul din locuința ta și a îmbunătăți calitatea mediului în care locuiești:

3 trucuri inteligente prin care poți avea un aer sănătos și curat la tine acasă

Agenții poluanți din locuința ta sunt reprezentați de particulele de praf, alergeni, polen, gaze şi compuşi organici volatili, dar și virusuri, ciuperci sau bacterii. Cei care au animale de companie se confruntă și cu problema părului lăsat de acestea prin casă. Indiferent cât de curată ți-ai păstra locuința, este dificil să elimini toți acești poluanți din casă. Însă există astfel de aparate pentru purificarea aerului, cu un design simplu și elegant, extrem de eficiente în a igieniza aerul din locuință. După cum vezi, acestea îndepărtează particulele ultrafine, bacteriile, virusurile, părul animalelor, acarienii, praful și sporii de mucegai și îți transformă locuința într-un mediu sigur pentru tine și familia ta.

Citeste si:  Împerecherea la pisici - Află totul despre monta pisicilor

Prepară-ți singură produsele de curățenie

Într-o locuință se găsesc aproximativ 40 de litri de substanțe chimice sintetice, sub forma produselor de curățare, a vopselelor sau odorizantelor de încăperi (printre care se numără și bețișoarele parfumate sau lumânările de aromoterapie). Acestea elimină constant în aer toxine periculoase. Produsele de curățat conțin eteri periculoși, care devin toxici în momentul în care reacționează cu ozonul.

Mai ales pentru familiile care au copii mici, folosirea acestor produse este cu atât mai primejdioasă. Cei mici se joacă pe jos, pe suprafețele proaspăt spălate, iar compușii toxici pot pătrunde în organismul lor prin piele, nas sau gură și pot cauza probleme respiratorii sau alergii. De aceea, o metodă simplă de a elimina aceste toxine din casa ta este să îți prepari singură o loțiune de spălat pe jos și de şters praful, combinând apă, oțet de mere sau suc de lămâie și bicarbonat de sodiu. Această soluție dezinfectează, curăță și este perfect sigură pentru sănătatea ta. În plus, aroma de lămâie îți va parfuma încăperile și nu vei mai fi nevoită să folosești odorizantele de cameră.

Aerisește cât mai des încăperile și mobilierul

Una dintre cele mai simple metode pentru a scădea poluarea este să aerisești încăperile zilnic, pentru cel puțin 20 de minute. Chiar și pe timpul iernii, să deschizi larg geamurile măcar câteva minute este suficient pentru a reîmprospăta aerul din locuință și a-l face mai curat. De asemenea, compușii volatili organici, care se găsesc în vopselurile sau în lacul cu care sunt acoperite piesele de mobilier sau în substanțele folosite pentru tratarea covoarelor, sunt periculoși deoarece sunt eliberați treptat în aer, pe parcursul anilor. O soluție eficientă este să scapi de covoarele din locuință și să aerisești timp de 2-3 zile piesele noi de mobilier, înainte de a le aranja în casa ta. Cel mai puțin periculoase sunt acele piese fabricate din lemn nefinisat, care nu conțin la fel de mulți compuși volatili organici.

Citeste si:  15 obiecte decorative sau funcționale care nu trebuie să lipsească din casa de la țară

Așadar, după cum vezi, există câteva trucuri simple pe care le poți aplica pentru a purifica aerul din locuința ta și pentru a trăi într-un mediu mai sănătos. Poluarea este un factor care ne afectează de-a lungul timpului, așa că nu este niciodată prea târziu să iei măsuri.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: