Cum știi că ai o deficiență de potasiu? Sănătatea ta este foarte importantă, atât cea fizică, dar și cea psihică. Știi și tu că dacă nu ești sănătos și suferi de anumite probleme, nu-ți poți duce la bun sfârșit activitățile de peste zi.
Cuprins
Probleme de sănătate sunt foarte multe, atât de multe că nu ne ajung paginile cât să le notăm, însă, fiecare dintre noi se confruntă o dată în viață cu o astfel de problemă, fie ea gravă sau nu, fie de durată sau de câteva zile. Ce trebuie să știi, este că acestea au loc în organismul nostru și au legătură strânsă unele cu celelalte.
De exemplu, o banală răceală îți poate spune că sistemul tău imunitar suferă și duce lipsă de anumiți nutrienți.
Potasiul este un element chimic, prezent atât în corpul uman cât și în natură, în legume, fructe, apă și altele. Acesta este foarte important pentru noi, oamenii, pentru a ne putea desfășura în limite normale, activitățile. Însă, se întâmplă, din când în când să prezentăm o deficiență mare de potasiu. Până să ajungi la medic, poți verifica dacă prezinți următoarele simptome.
11 semne că ai o deficiență de potasiu
Dacă simți că îți este sete mereu, chiar și după ce, tocmai, ai băut un pahar mare cu apă, gândește-te dacă nu cumva organismul duce lipsă de potasiu. Setea apare atunci când lipsa de potasiu conduce către urinare frecventă, astfel, pe lângă potasiu eliminând și alți nutrienți importanți pentru hidratare.
2. Spasme musculare
Spasmele musculare apar atunci când corpul duce lipsă de potasiu, dar și de magneziu. Se poate întâmpla să te trezești în miez de noapte cu dureri fără să știi ce anume te-a lovit. Vei prezenta cârcei în talpă sau în gambă din ce în ce mai des. Tocmai de aceea trebuie să mergi la medic atunci când ți se întâmplă asta.
3. Hipertensiune
O deficiență de potasiu poate fi cauza numărul unu când vine vorba de hipertensiune. Asta din cauză că fără suficient potasiu, vasele de sânge se deteriorează și astfel sângele nu mai circulă așa cum trebuie.
4. Depresie și anxietate
Poate nu ai fi crezut, însă potasiul are un rol important în sănătatea psihică. La fel de important ca în cea fizică. Fără suficient potasiu, părți importante ale creierului se deteriorează conducând astfel la diferite boli psihice.
5. Amorțeală
Dacă ai momente, din ce în ce mai des, în care îți amorțesc picioarele sau brațele, nu te speria, însă tot trebuie să te prezinți la medic pentru un set de analize. Amorțeala poate fi din cauza deficienței de potasiu.
6. Probleme digestive
Când organismul simte lipsa potasiului, acesta începe să-ți regleze singur nivelul de sodiu și astfel afectează mușchii intestinelor conducând la balonare, crampe abdominale sau constipație. Alege-ți cu grijă mesele.
7. Bătăi anormale ale inimii
Palpitațiile reprezintă un simptom important atunci când vine vorba de lipsa potasiului în organism, deoarece deficiența afectează în mod direct contracțiile inimii și astfel apar bătăile anormale pe care le resimți.
8. Constipație
Nu te panica dacă ai un episod, însă dacă se întâmplă des, trebuie să te gândești ce alte simptome ai, din cele mai sus menționate, care pot conduce către o deficiență de potasiu. Din cauza deficienței, stomacul se contractă des încercând să regleze nivelul de sodiu astfel cauzând constipația.
9. Oboseală
Oboseala poate fi un semn clar că nivelul potasiului din organism este scăzut. Cauza fiind bătăile inimii anormale, create de deficiența de potasiu, cauzând o stare de oboseală permanentă care poate ajunge la leșin.
10. Migrene
Chiar dacă nu te știi o persoană care suferă de migrene, deficiența de potasiu poate conduce către acestea. Așa că dacă, din senin, te trezești cu episoade de migrenă, mergi și fă-ți analizele, posibil ca o creștere a potasiului să te ajute să scapi de ele.
11. Pierderea memoriei
Chiar dacă și pentru puțin timp, uiți unde ești și de ce ai venit în acel loc, sau uiți unde ai pus lucrurile, nu te panica. Există posibilitatea ca una din cauze să fie deficiența de potasiu. Mergi la medic dacă ai astfel de episoade din ce în ce mai des.