Search for content, post, videos

Turism culinar in Grecia

Cand vorbim despre Grecia, va imaginati imediat tinuturi insorite, scaldate de valuri calme brazdate ici-colo de cateva barci iesite la pescuit.

Nu sunteti, departe de adevar. Cu toate acestea, Grecia este foarte diferita de la o regiune la alta, in ceea ce priveste relieful si peisajele ce vi se dezvaluie in fata ochilor la fel cum se intampla in urma cu secole inaintea grecilor antici care isi iubeau tara mai mult decat propria viata.

Stilul mediteranean respira prin Grecia. Totul este inmiresmat de un aer mediteranean, fiecare element din decor purtandu-te mai aproape de puternicul popor grec. Incepi sa le intelegi stilul de viata cat si modul in care percep ei viata in sine.

Totodata este o ocazie unica de a face cunostinta cu stilul grecesc de a gati. Bucataria greaca este influentata foarte mult, la fel ca multe altele, de vecinatatea cu alte tari cum ar fi Italia, Balcanii, Turcia si Levant. Ele au ajuns sa imparta practic acelasi mod de a pregati felurile de mancare delicioase servite atat pe terasele tavernelor cat si in caminul fiecarui grec.

Bucataria traditionala elena foloseste foarte mult ulei de masline, legume si ierburi aromate, cereale si paine si majoritatea felurilor de mancare sunt stropite din belsug cu vin sau ouzo, bautura lor traditionala.

Ceva foarte ciudat pentru noi ceilalti, adica popoarele din Europa de Sud-Est, grecii dau noroc si cu pahare care au numai apa. La noi se obisnuieste ca fiecare pahar cu care se da noroc sa aiba alcool.

Pentru greci, a te aseza la masa cu familia sau prietenii este o fericita ocazie de a te bucura de viata si de prezenta celorlalti, asadar, in Grecia, gastronomia este la propriu un liant intre oameni asigurand o buna comunicare sociala.

Revenind la bucataria greaca, putem spune ca aromele sale se schimba in functie de sezon si asezarea geografica. Bucataria occidentala a fost influentata foarte mult de cea greaca, pornind din Europa si depasind granitele cu usurinta. Veti fi uimiti sa aflati ca in anul 330 inainte de Hristos, grecul Archestratos a scris prima carte de bucate complete. Traditia culinara a grecilor are o vechime mai mare de 4000 de ani.

Printre ingredientele intens utilizate in gastronomia greaca se numara: rosile, vinetele, cartofii, fasolea verde, ardeii grasi si cepele. Mierea este in principal obtinuta din polenul pomilor fructiferi ca lamaiul, portocalul sau din conifere ca pinul. Masticul, o rasina aromata, este obtinuta in insula din marea Egee numita Chios.

Nu veti intalni feluri de mancare grecesti care sa nu contina oregano, ceapa, usturoi, menta, marar sau frunze de dafin. Veti mai avea placerea sa gustati diverse tipuri de mancare ce au in componenta lor busuioc, cimbrisor si chimen.

 Iata cele mai des intalnite feluri de mancare ce pot fi gasite pe intreg teritoriul Greciei:

– Boureki: legume cu carne invelite in aluat.

– Legume prajite indelung numite Tiganita (putand fi vinete, ardei grasi sau ciuperci).

– Dolmades: frunze de vita-de-vie in care se impatureste orez cu legume, carne. La noi corespondentul ar fi sarmalutele in foi de vita-de-vie.

– Fava: piure de mazare galbena sau piure de fasole.

– Salata greceasca numita Horiatiki. Contine salata de rosii cu castraveti, ceapa rosie, branza feta, masline si ulei de masline.

– Kolokythoanthoi: Flori de dovlecei umplute cu orez, branza sau ierburi aromate.

– Koukkia: fasole fava.

– Lachanosalata: salata de varza. Se pregateste prin maruntirea verzei si apoi amestecarea sa cu sare, ulei de masline, suc de lamaie si otet.

Supe grecesti:

– Avgolemono: Este o supa obtinuta din carne de pui sau de vita, legume si peste, toate fiind amestecate in sos obtinut din oua, suc de lamaie si orez.

– Bourou-Bourou: Este o supa din legume si paste originara din insula Corfu

– Fakes: Supa de linte care este servita, de obicei, cu otet si branza feta.

– Patsas: Ciorba de burta

– Trahana: Supa obtinuta din amestecul de grane care au fermentat si iaurt

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *