Search for content, post, videos

Traditii si superstitii de Inaltarea Domnului! Ce trebuie sa stii despre sarbatoarea cinstita de credinciosi pe 17 mai

Crestinii ortodocsi sarbatoresc joi, pe 17 mai, Inaltarea Domnului, una una dintre cele 12 mari praznice imparatesti ale crestinatatii, ce este sarbatorita in ziua de joi din saptamana a sasea de dupa Paste.

Astfel, in aceasta zi sfanta, la 40 de zile de la Invierea Domnului, crestinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Mantuitorului Iisus la Ceruri, un importamt eveniment din viata sa pamanteana. In acea zi, Iisus cel Inviat li s-a aratat din nou „ in trup” ucenicilor si Maicii Sale. Tocmai de aceea, gospodinele aleg sa faca din nou oura rosii pe care le duc la biserica si mananca peste.

Conform legendei, in cele 40 de zile de la Inviere, potrivit Evangheliei lui Luca ( 24, 42) Iisus le-a dat ucenicilor ultimele invataturi, a mancat alaturi de ei „o bucata de peste fript si o bucatica dintr-un fagure de miere” si a dorit sa-i convinga ca nu s-au intalnit cu o naluca.

Tot in aceasta zi sfanta, legenda spuune ca in unele localitati din Transilvania si Arges, fetele si flacaii merg sa culeaga flori de alun care infloresc si se scutura in zorii aceleiasi zile. Se spune ca aceste flori au puteri magice si trebuie pastrate alaturi de busuiocul sfintit la Boboteaza.

De asemenea, pentru sporul casei, in numeroase zone din tara gospodinele prepara pasat fiert in lapte dulce, in timp ce in anumite zone ale tarii gospodarii taie fire de par din varful cozii vitelor din gospodarie si le ingroapa intr-un furnicar, rostind urarea : “Sa dea Dumnezeu sa fie atatea nuci si vitei, cate furnici exista in acest furnicar!”

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *