Search for content, post, videos

Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Sf. Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul Armatei Romane si totodata patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. .

Se spune ca s-a inrolat in armata romana .  Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin indemanarea cu care manuia armele.

In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in anul 303, Sf. Gheorghe si-a  marturisit public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credința. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou  nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorhe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati si au  imbratisat crestinismul.

Dovada a sfinteniei sale o reprezinta  minunea savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se creștineze. Deoarece Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Echipa lyla.ro ureaza La multi ani! tuturor celor care  isi sarbatoresc astazi ziua numelui.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *