Search for content, post, videos

Obiceiuri, traditie si superstitii de Pasti la noi si in celelalte tari din Uniunea Europeana

Cate bordeie atatea obiceie, spune o vorba din batrani, vorba cu atat mai inteleapta cu cat este vorba de sarbatoarea invierii Domnului sau Sfintele Pasti. Iata cateva dintre modurile de a sarbatorii Pastele in unele tari din Uniunea Europeana.           

Dintre cele 27 de tari din Uniunea Europeana, numai Romania, Bulgaria si Grecia sunt tari cu credinta ortodoxa. Aceste trei tari vor sarbatori invierea Domnului in noaptea de sambata spre duminica.

In afara de dimensiunea crestina, sarbatorile pascale inseamna pentru romani momente petrecute in familie, cu cei dragi, in jurul unei mese imbelesugate de unde nu lipsesc ouale rosii, drobul de miel, cozonacii si pasca. Sarbatorile de Pasti inseamna invierea Domnului, iar pentru credinciosii Lui, iertarea pacatelor dupa un post indelungat si inceputul unui nou ciclu al vietii. Odata cu sufletul primenit prin respectarea Postului Pastelui, oamenii isi primenesc simbolic si trupul, imbracand in Duminica Pastelui haine noi, ca sa fie sanatosi tot anul.

Potrivit traditiei, in Romania, incepand cu Vinerea Mare, barbatii renunta la treburile gospodaresti si isi ajuta sotiile la pragatirea mesei festive.

De la Biserica, unde se sfinteste si o sticla cu vin rosu, simbolizand sangele lui Iisus Hristos, oamenii vin acasa si se aseaza la masa si numai atunci beau din vinul sfintit. in unele regiuni, in dimineata Pastelui, oamenii pun intr-un vas apa, in care scufunda un ou inrosit si un banut de argint si se spala cu aceasta apa pe fata. Se spune ca vor fi rosii in obraji, ca oul, aceasta insemnand ca vor fi sanatosi si ca nu vor duce lipsa de nimic si vor avea bani tot anul.

Citeste articolul intreg pe www.rtv.net

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *