Search for content, post, videos

O dilema a anului 2012: conventia civila sau contract de munca

Sunt multi patroni care, in loc sa incheie contracte de munca, incheie conventii civile cu persoane fizice neautorizate. Aceste contracte sunt ilegale, pentru ca mascheaza contractele de munca si, evident, nu ofera protectie salariatului in nicio privinta. Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica neautorizata, angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept. Chiar daca teoretic ar avea anumite drepturi, nu are instrumentele juridice pentru a si le realiza in mod eficient.

Conventiile civile incheiate cu persoane fizice autorizate

Inca de la inceput trebuie spus ca la aceasta sectiune nu facem referire la contabili, traducatori, avocati, consultanti fiscali, notari, pentru ca acestia exercita profesii independente reglementate prin legi speciale.

Persoanele fizice autorizate conform OUG nr. 44/2008 au dreptul sa incheie conventii civile (sau contracte de prestari servicii). Aceasta ordonanta reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Insa nici aceste conventii civile nu pot masca un contract de munca.

Practica judecatoreasca si autoritatile fiscale considera ca un asemenea contract este posibil doar pentru o prestatie unica, ocazionala, si nu pentru activitati regulate, desfasurate pe o perioada de timp nelimitata sau mai lunga decat cere prestatia respectiva.

Agentia Nationala de Administrare Fiscală (ANAF) si-a exprimat clar punctul de vedere, in vara anului trecut, cand a sanctionat cluburile de fotbal pentru ca angajau sportivi profesionisti, contabili, soferi, electricieni etc. pe baza de conventii civile. Conform ANAF, sportivii profesionisti nu pot fi angajati pe conventii civile, care se pot incheia doar pentru activitati ocazionale, si nu pentru cele dependente.

Aceasta este interpretarea art. 1.471 din Codul Civil, care spune ca nimeni nu poate pune in serviciul altuia lucrarile sale decat pentru o intreprindere determinata sau pe un timp marginit. Deci conditiile impuse de lege sunt ca serviciul prestat sa fie determinat, executat printr-o singura prestatie, sau timpul pentru care presteaza serviciul respectiv sa fie limitat.

In practica s-a retinut ca trebuie sa fie vorba de o singura prestatie care sa dureze exact cat este necesar pentru a o duce la bun sfarsit. De exemplu, pentru un electrician, exact cat sa repare sau sa instaleze ceva. Sau pentru un web designer, exact cat sa faca un site.

Tot in ideea de a nu masca raporturi de munca prin convenţie civila, in practica s-a mai retinut ca nu se pot incheia astfel de conventii pentru activitati care fac parte din obiectul de activitate principal sau secundar al firmei.

Activitati independente reglementate de legi speciale

Contabilii, traducatorii, consultantii fiscali, auditorii, avocatii sau notarii nu sunt autorizati in sensul OUG 44/1998 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Aceste profesii sunt reglementate prin legi speciale, care permit expres incheierea contractelor de prestari servicii, chiar si pentru o activitate regulata, pe o perioada mai lunga. De exemplu, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (art. 10 alin. 3 din Legea contabilitatii nr. 82/1991).

Dispozitii asemanatoare exista si pentru celelalte categorii enumerate la acest capitol.

Avocat Coltuc Marius

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Ioana</cite>

    ORDONANTA DE URGENTA Nr. 44 din 26 noiembrie 1998 pentru modificarea Legii locuintei nr. 114/1996

    Care-i legatura cu articolul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *