Search for content, post, videos

Joia Mare

Joia Mare este sarbatoarea crestina, care cade in joia de dinainte de Pasti. In aceasta zi se praznuieste  spalarea picioarelor uncenicilor de catre Isus Hristos  si Cina cea de Taina.

Este ziua in care se citesc cele 12 evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii.

Joia Mare este si ziua in care preotii pregatesc Sfantul Mir, care este folosit la botezuri, pentru sfintirea bisericilor si a altarelor. Nu este obligatoriu sa se sfinteasca Mir in aceasta zi, ci doar daca preotii considera ca nu le ajunge pentru restul anului. De asemenea, in Joia Mare, in unele manastiri exista obiceiul ca staretul sa spele picioarele calugarilor, repetand simbolic gestul lui Iisus.

Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale,  se spune ca ouale inrosite  in aceasta zi nu se strica tot anul.

In Joia mare, se crede ca mortii revin la vechile lor locuinte pamantesti.  De aceea, in anumite zone ale tarii, in curtile gospodariilor se aprind focuri mari pentru ca cei decedati  sa se poate incalzi si sa aiba lumina si pe lumea cealalta. Pentru ca aceste suflete sa-si gaseasca linistea, se impart celor nevoiasi colaci si mancaruri sfintite in biserica.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *