Search for content, post, videos

Iarna grea se instaleaza in Romania! Vortexul polar aduce fenomene METEO extreme

Specialistii sustin ca iarna loveste cu adevarat in luna ianuarie si februarie, in Europa. Acestia sustin ca luna decembrie a fost una blanda si ca adevaratele fenomene meteo extreme vin de acum incolo.

Vortexul polar va aduce temperaturi scazute si ninsori abundente in lunile ianuarie si februarie, perioada in care se vor inregistra caderi masive de zapada. Un vortex puternic reprezinta o iarna normala, cu obisnuitul mix de ninsori, ingheturi si dezgheturi si chiar viscole moderate sau scurte perioade geroase.

Vortexul polar este o structura prezenta si la Polul Sud si la Polul Nord, acesta reprezinta un vartej de circulatie atmosferica ce inconjoara polul la inaltimi de peste 12 kilometri. Iarna, poate sa aiba efecte pana la nivelul solului, aducand influenta asupra sistemele de vreme.

La inceputul anului, exista „o tendinta nedefinita a evolutiei presiunii”, a declarat directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, la un forum de specialitate.

„Putem spune, asadar, ca se poate intampla orice deasupra continentului european. Luna ianuarie este cea mai rece din calendar, deci ne putem imagina, cel putin pana in acest moment, ca trebuie sa ne asteptam ca temperatura medie sa fie sub zero grade in cea mai mare parte a tarii, precipitatiile sa fie foarte putine pe partea de est si centru a teritoriului si ceva mai multe pe vest si sud-vest. Este luna cu recorduri de temperaturi minime, chiar daca acestea s-au inregistrat foarte de demult, in 1942. Este o luna cu precipitatii foarte reduse, cel putin pe jumatatea de est a teritorului. Statistica ne arata ca luna ianuarie are doua viscole, luna februarie tot doua viscole si trebuie sa fim atenti si la statistica de viscole din martie. De asemenea, sa nu uitam ca anul trecut am avut un viscol de proportii si in luna aprilie… Sa lasam deschisa posibilitatea ca iarna sa nu se incheie pe 28 februarie”, a declarat specialistul.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *